wtorek, 20 grudnia 2011

Zapiekanka z makaronu - przepis podstawowy

Z domu rodzinnego wyniosłam wiele przepisów. Wśród nich jest też ten, prezentowany dzisiaj na zapiekankę makaronową, która wbrew swej nazwie jest smażona na patelni. Mistrzem w robieniu zapiekanki z makaronu jest mój Tata. Danie to jest szybkie i kaloryczne. Proporcji nie podaję, bo zawsze robię zapiekankę "na oko".
* ZAPIEKANKA Z MAKARONU - PRZEPIS PODSTAWOWY *
INFO
  • posiłek: obiad, kolacja
  • gatunek: zapiekanka
  • mięso: tak (kiełbasa)
  • ilość porcji: w zależności od ilości składników
  • kalorie w całości: dużo ;)
  • czas przygotowania: 5 min.
  • czas gotowania makaronu: w zależności  od rodzaju makaronu
  • czas smażenia zapiekanki: 20 min.
SKŁADNIKI
  • makaron
  • kiełbasa/wędlina
  • cebula 75 g (1 szt.)
  • jajko
  • sól, pieprz mielony, majeranek
  • olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Przestudzić i wsypać do miski.
  2. Wędlinę i cebulę pokroić, dorzucić do makaronu i wymieszać.
  3. Dodać sól, pieprz mielony i majeranek; wymieszać
  4. Do makaronu z dodatkami wbić jajko i dobrze wymieszać.
  5. Wlać olej na patelnię i dobrze go rozgrzać na dużym ogniu.
  6. Wyłożyć masę makaronową na patelnię, rozłożyć ją równomiernie i przykryć przykrywką.
  7. Zmniejszyć ognień i smażyć 7 minut.
  8. Po tym czasie zwiększyć ogień i smażyć jeszcze 3 min.
  9. Przekręcić zapiekankę na druga stronę za pomocą płaskiego talerza.
  10. Smażyć z drugiej strony na małym ogniu 7 min.
  11. Po tym czasie zwiększyć ogień i smażyć jeszcze 3 min.
  12. Zdjąć zapiekankę z patelni.
* SMACZNEGO *
chrupiąca skórka naokoło... mniam...
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Powyższa wersja jest to przepis podstawowy. Można do niej dorzucić różne warzywa (paprykę, pomidory, pieczarki...) i/lub np. ser żółty. Zmieniają się wtedy jednak parametry czasowe jej smażenia.
  2. Najbardziej klasyczna wersja Taty mówi o makaronie długie nitki/spaghetti i do tego cebula koniecznie pokrojona w długie piórka :)
  3. Zamiast kiełbasy można dodać dowolnej wędliny, byle tłustej (w tym przepisie zapominamy o liczeniu kalorii ;) )
  4. Jajko zazwyczaj dodaję 1 na dwuosobową zapiekankę. Makaron nie może pływać w jajku, to nie jest jajecznica z makaronem...
  5. Ja osobiście dodaję bardzo dużo majeranku :)
  6. Przed przekręcaniem zapiekanki należy sprawdzić, czy zrobiła się na niej od spodu skórka. Sprawdzić to można potrząsając patelnią. Jeśli zapiekanka swobodnie się porusza na patelni to znaczy, że można przekręcać.
  7. Łatwo jest przekręcać zapiekankę, jeśli talerz, którego używamy do tego, będzie lekko wilgotny. Wtedy łatwiej zapiekanka ześlizguje się z niego na patelnię.
  8. Do przekręcania zapiekanki potrzeba długich rękawic kuchennych i najlepiej robić to nad zlewem. Przy braku wprawy i rękawic można zalać się bardzo gorącym olejem.

2 komentarze:

  1. Jakiś czas mnie tu już nie było i jakie zmiany!
    Pięknie tu!
    :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję...
    Dzieło mojej siostry Hafiji :)

    OdpowiedzUsuń