Jesień wsunęła nam się do domu. Niepostrzeżenie smaki lata zostały z naszej kuchni wyparte i zastąpione smakami jesieni. W ten październikowy weekend czas więc na kolejną odsłonę rosołu, jesienną.
* ROSÓŁ JESIENNY GRZYBOWO-OWOCOWY *
ciemny kolor rosołu, aromat grzybów i owoców, nuta jałowca i rozmarynu - czysta jesień na talerzu :) |
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: zupa
- mięso: tak/nie (bulion mięsny)
- ilość porcji: 4 - 6
- kalorie w całości: ok. ??? kcal.
- czas przygotowania: 20 min.
- czas gotowania: 2 godz.
SKŁADNIKI
- mięso z kurczaka (uda lub ćwiartki) 700 g (2 szt.)
- mięso z indyka (skrzydło) 200 g
- mięso wołowe (szponder z kością) 200 g
- marchewka 2 szt. średnie
- seler korzeniowy kawałek
- pietruszka korzeń 1 szt. duża\
- cebula 1 szt.
- por ciemnozielona część 1 szt.
- fenkuł (koper włoski) 0,5 szt.
- papryka słodka 0,5 szt.
- świeże grzyby (najlepiej prawdziwki) 5 szt.
- śliwki 5 szt.
- żurawina 1 garść
- papryczka chilli 1 - 2 szt.
- czosnek 5 ząbków
- świeże zioła (w sumie 1 garść): majeranek, lubczyk, rozmaryn, szałwia, tymianek, estragon
- sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, gorczyca
- woda 1,7 litra
- sól i pieprz mielony do smaku
PRZYGOTOWANIE
- Mięso umyć i włożyć do garnka.
- Marchewkę, pietruszkę i seler korzeniowy obrać, przekroić na 2-3 kawałki i wrzucić do garnka.
- Cebulę obrać, opalić nad ogniem i wrzucić do garnka.
- Por przekroić na 2-3 kawałki i wrzucić do garnka.
- Od główki fenkułu odkroić kawałek i wrzucić do garnka.
- Paprykę słodką i papryczkę chilli pokroić na duże kawałki opalić nad ogniem i wrzucić do garnka.
- Obrać czosnek i wrzucić do garnka.
- Do garnka dorzucić oczyszczone grzyby (podzielone na łebki i ogonki), śliwki i żurawiny.
- Dodać wszystkie przyprawy i zioła.
- Zalać wszystko 1,7 litra wody i gotować na wolnym ogniu minimum 2 godziny.
- Po ugotowaniu przecedzić rosół, spróbować i ewentualnie "dosmaczyć" solą i/lub pieprzem mielonym.
- Podawać z makaronem, posypany posiekanymi grzybami i śliwkami, na których gotował się rosół oraz świeżymi ziołami.
* SMACZNEGO *
a w rosole jesiennym (poza makaronem) pływają posiekane grzyby i śliwki oraz świeży tymianek |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Dokładne informacje pomocnicze oraz info o moim projekcie "Rosół przez cały rok", można znaleźć TUTAJ.
- Gotowałam już rosół wiosenny (TUTAJ) oraz letni (TU).
- Ilość chilli zależy od własnych upodobań smakowych.
- Grzyby świeże można zastąpić grzybami suszonymi.
- Zioła świeże można zastąpić suszonymi.
- Śliwki i żurawinę świeżą można zastąpić suszonymi.
- Rozmarynu i jałowca powinno być dość dużo tak, aby w rosole wyczuwalna była ich nuta.
- Uzupełniać wodę w trakcie gotowania (wrzątkiem), aby w sumie uzyskać około 1,7 litra rosołu.
- Jeśli ma być to bulion, to pozwolić wodzie odparować aby uzyskać 400-750 ml (w zależności od potrzeby skoncentrowania smaku) bulionu.
nie mogłam się zdecydować czy dać to, czy poprzednie zdjęcie, więc postanowiłam zamieścić oba :P |
wow! ale dobór składników! bardzo jestem ciekawa jak smakuje taki rosół!
OdpowiedzUsuńmocno grzybowo, lekko słodko, ciut kwaskowato, delikatnie rozmarynowo, a w tle jest smak jałowca :)
UsuńJeju ile składników. Kobieto to jest król!!! Rosołów. Ciekawe czy mi jutro taki wyjdzie:)
OdpowiedzUsuńLubię rosoły o złożonym smaku, stąd duża ilość składników :) najważniejsza jest jednak jakość mięsa i warzyw. Jak są dobrej jakości, to nie ma opcji, że rosół będzie zły :)
UsuńJa jednak dziś nie miałam tyle mięs (leń mnie dopadł) i zrobiłam z łososiem rybny rosół:)
UsuńMusi być bardzo aromatyczny, szkoda, że nie mam świeżych grzybków, bo z chęcią bym spróbował takiego :)
OdpowiedzUsuńzastąp świeże grzyby suszonymi :)
UsuńPrzepis, który wzbudził mój zachwyt już po samym przeczytaniu! Do wypróbowania! :) Dodaję blog do obserwowanych :)
OdpowiedzUsuń