środa, 3 grudnia 2014

Korzenny kurczak pieczony na piwie

W dzisiejszy przepisie po raz pierwszy wykorzystałam nasz nowy piekarnik. W prodiżu, w którym piekłam wcześniej, kurczak nadziany na butelkę nie zmieściłby się ;)
Kurczak pieczony na butelce piwa wyszedł delikatny, wilgotny i ma chrupiąca skórkę, a pachnie przyprawami korzennymi. Przepis na pewno do częstego powtarzania.
* KORZENNY KURCZAK PIECZONY NA PIWIE *
Kurczak na piwie po upieczeniu
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: pieczeń
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 4 obiadowe
  • kalorie w całości: ???
  • czas przygotowania: 10 min. + 12 godz. marynowania
  • czas pieczenia: 60 - 120 min. (60min/1kg)
SKŁADNIKI
  • kurczak 1,8 kg
  • piwo jasne pełne w butelce 0,5 litra
  • czosnek 2 ząbki
  • sól 2 łyżeczki
  • cukier 2 łyżeczki
  • papryka słodka 2 łyżeczki
  • papryka ostra 2 łyżeczki
  • kminek mielony 2 łyżeczki
  • kmin rzymski mielony 2 łyżeczki
  • imbir mielony 1 łyżeczka
  • cynamon mielony 1 łyżeczka
  • goździki 5 szt.
  • anyż gwiazdkowy 1 szt.
  • ocet jabłkowy 3 łyżeczki
  • olej
PRZYGOTOWANIE
  1. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.
  2. Anyż gwiazdkowy podzielić na "płatki".
  3. W misce wymieszać wszystkie przyprawy i ocet.
  4. Do przypraw dodać olej w takiej ilości, aby utworzyła się pasta.
  5. Kurczaka umyć i natrzeć przyprawami w środku i na zewnątrz.
  6. Marynować kurczaka w przyprawach całą noc (minimum 12 godzin).
  7. Butelkę piwa namoczyć w ciepłej wodzie aby zdjąć naklejki.
  8. Piwo otworzyć i odlać z niego ok. 150 ml.
  9. Kurczaka nadziać na butelkę piwa, postawić na brytfannie.
  10. Piec kurczaka w piekarniku z włączonym termoobiegiem w 180 stopniach (czas pieczenia zależy od wagi kurczaka).
  11. Co pół godziny kurczaka polewać odlanym piwem.
  12. Podawać kurczaka z dowolnymi dodatkami (ziemniaki, kasze, ryż, surówka).
     * SMACZNEGO *
    udko kurczaka pieczonego na piwie

    1 komentarz:

    1. Fajny blog :) Zostaje na dłużej ;)

      wolnej chwili zapraszam do siebie :)

      http://blogowszystkimevi.bloog.pl

      OdpowiedzUsuń