czwartek, 26 lutego 2015

Klopsiki w sosie koperkowym

Zmiany, zmiany, zmiany... Zaczęły się już w listopadzie i jeszcze trochę potrwają. Póki co, pożegnaliśmy nową kuchenkę w starym mieszkaniu i powitaliśmy starą kuchenkę w nowym ;)
Dzisiaj dwa przepisy w jednym czyli przepis na klopsiki i na śmietanowy sos koperkowy. Z dodatkiem makaronu tworzą przepyszny obiad.
* KLOPSIKI WIEPRZOWE W ŚMIETANOWYM SOSIE KOPERKOWYM *
klopsiki w sosie koperkowym z makaronem
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: klopsiki
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 4
  • kalorie (w całości): ??? kcal (+ makaron)
  • czas przygotowania: 20 min.
  • czas smażenia: 15 min.
  • czas duszenia: 40 min.
SKŁADNIKI

      A.  klopsiki
  • mięso wieprzowe (łopatka) mielone 650 g
  • cebula 110 g (1 szt.)
  • jajko 1 szt.
  • czosnek 2 ząbki
  • pieprz czarny mielony 1 łyżeczka płaska
  • sól 1 łyżeczka płaska
  • suszony koperek 2 łyżeczki czubate
  • mąka 50 g
  • masło 30 g
  • olej
  • bulion (rosół) drobiowy lub warzywny 500 ml
      B. sos koperkowy
  • bulion (rosół) drobiowy lub warzywny z duszenia klopsików 500 ml
  • śmietana 18 % 200 g
  • masło 82 % 50 g
  • mąka 50 g
  • świeży koperek 1 pęczek duży (ok. 30-40 g)

PRZYGOTOWANIE
     A. klopsiki
  1. Cebulę posiekać w drobną kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę.
  2. Cebulę i czosnek zeszklić na maśle na patelni.
  3. Połączyć w misce mięso, cebulę i czosnek.
  4. Dodać pieprz, sól, suszony koperek i jajko do miski z mięsem i warzywami. Dobrze wyrobić.
  5. Z masy formować małe kuleczki. Obtoczyć je w mące.
  6. Na patelni rozgrzać olej i na dużym ogniu obsmażyć klopsiki na złoty kolor.
  7. Przełożyć klopsiki do szerokiego i niskiego rondla.
  8. Klopsiki zalać bulionem do połowy ich wysokości i dusić pod przykryciem przez 15 minut.
  9. Po tym czasie przekręcić klopsiki na druga stronę i dusić pod przykryciem jeszcze 15 minut.
  10. Wyjąć klopsiki na talerz i trzymać w cieple, a bulion uzupełnić do 0,5 litra i użyć do zrobienia sosu koperkowego.
     B.  sosie koperkowy
  1. Świeży koperek drobno posiekać.
  2. Masło rozgrzać w garnku.
  3. Wsypać mąkę do masła i energicznie rozmieszać trzepaczką.
  4. Smażyć mieszaninę do uzyskania jasno-złotego koloru.
  5. Wlać do zasmażki 450 ml gorącego bulionu z duszenia klopsików.
  6. Energicznie rozmieszać zasmażkę w bulionie, aby nie zrobiły się kluski.
  7. Śmietanę zahartować pozostałym gorącym bulionem.
  8. Wlać śmietanę do sosu. Energicznie wymieszać.
  9. Ciągle mieszając gotować sos na małym ogniu przez około 5 min.
  10. Po wyłączeniu ognia pod garnkiem dodać do sosu posiekany koperek i całość wymieszać
     B.  klopsiki w sosie koperkowym
  1. Ugotować makaron i wyłożyć go na talerze.
  2. Nałożyć klopsiki na makaron i zalać go sosem koperkowym.
 * SMACZNEGO *
zeszklona cebulka w środku klopsików
POMOCNICZE INFORMACJE

   A. klopsiki
  1. Klopsiki z mięsa mielonego drobiowego będą delikatniejsze.
  2. Jeśli klopsiki zbyt mocno wystygły (lub następnego dnia podajemy danie), to można je podgrzać bezpośrednio w sosie śmietanowym.
  3. Inny przepis, na klopsiki w sosie pomidorowym, znaleźć można (TUTAJ), a na tradycyjne kotlety mielone (TU).
    B. sos koperkowy
  1. Zamiast rosołu można użyć zamrożonych kostek bulionowych lub kupnych kostek.
  2. Można dodać mniej masła i mąki lub więcej bulionu, aby uzyskać sos o rzadszej konsystencji.
  3. Aby uzyskać inny sos zamiast koperku można użyć dowolne, świeże zioło (np. sos szałwiowy) lub inny dodatek, np. chrzan (sos chrzanowy) czy zielony pieprz (sos śmietanowy z zielonym pieprzem). Wszystkie te sosy powstały bowiem na bazie sosu śmietanowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz