Typowy, polski sos przygotowany na zasmażce. Dla mnie jedyny sos pasujący do ozorków, ale do innych mięs duszonych też będzie idealny.
* SOS CHRZANOWY *
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: dodatek, sos
- mięso: nie
- ilość porcji: ???
- kalorie (w całości): 1100 - 1200 kcal.
- czas gotowania: 10 min.
SKŁADNIKI
- bulion (rosół) 600 ml
- śmietana 18 % 200 g
- masło 82 % 50 g
- mąka 50 g
- chrzan ze słoika 2 łyżki
- chrzan suszony, tarty 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE
- Zagotować bulion.
- Masło rozgrzać w garnku.
- Wsypać mąkę do masła i energicznie rozmieszać trzepaczką.
- Dodać suszony tarty chrzan i energicznie rozmieszać.
- Smażyć mieszaninę do uzyskania jasno-złotego koloru.
- Wlać do zasmażki 500 ml gorącego bulionu.
- Energicznie rozmieszać zasmażkę w bulionie, aby nie zrobiły się kluski.
- Śmietanę zahartować pozostałym gorącym bulionem.
- Wlać śmietanę do sosu. Energicznie wymieszać.
- Dodać chrzan ze słoika.
- Ciągle mieszając gotować sos na małym ogniu przez około 5 min.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Ilość chrzanu zależy od własnych upodobań. Ja lubię mocno chrzanowy sos.
- Można dać wyłącznie chrzan ze słoika. Sos wtedy będzie delikatniejszy.
- W sosie tym można odgrzewać duszone mięsa.
- Dodając zamiast chrzanu inne przyprawy (np. koperek, korniszony...) można uzyskać inny rodzaj sosu (koperkowy, korniszonowy...).
Hej :) nie wiem czy odebrałaś mego maila w sprawie wygranego Candy :) napisz mi proszę na maila swoje dane do wysyłki :)
OdpowiedzUsuńDo ozorków fantastycznie pasuje również sos ogórkowy :). Ale ten przepis jest kool ;).
OdpowiedzUsuń