sobota, 29 października 2011

Sos chrzanowy

Typowy, polski sos przygotowany na zasmażce. Dla mnie jedyny sos pasujący do ozorków, ale do innych mięs duszonych też będzie idealny.
* SOS CHRZANOWY *
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: dodatek, sos
  • mięso: nie
  • ilość porcji: ???
  • kalorie (w całości): 1100 - 1200 kcal.
  • czas gotowania: 10 min.
SKŁADNIKI
  • bulion (rosół) 600 ml
  • śmietana 18 % 200 g
  • masło 82 % 50 g
  • mąka 50 g
  • chrzan ze słoika 2 łyżki
  • chrzan suszony, tarty 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE
  1. Zagotować bulion.
  2. Masło rozgrzać w garnku.
  3. Wsypać mąkę do masła i energicznie rozmieszać trzepaczką.
  4. Dodać suszony tarty chrzan i energicznie rozmieszać.
  5. Smażyć mieszaninę do uzyskania jasno-złotego koloru.
  6. Wlać do zasmażki 500 ml gorącego bulionu.
  7. Energicznie rozmieszać zasmażkę w bulionie, aby nie zrobiły się kluski.
  8. Śmietanę zahartować pozostałym gorącym bulionem.
  9. Wlać śmietanę do sosu. Energicznie wymieszać.
  10. Dodać chrzan ze słoika.
  11. Ciągle mieszając gotować sos na małym ogniu przez około 5 min.
* SMACZNEGO *
Tutaj sos chrzanowy na podany do ozorków
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Ilość chrzanu zależy od własnych upodobań. Ja lubię mocno chrzanowy sos.
  2. Można dać wyłącznie chrzan ze słoika. Sos wtedy będzie delikatniejszy.
  3. W sosie tym można odgrzewać duszone mięsa.
  4. Dodając zamiast chrzanu inne przyprawy (np. koperek, korniszony...) można uzyskać inny rodzaj sosu (koperkowy, korniszonowy...).

2 komentarze:

  1. Hej :) nie wiem czy odebrałaś mego maila w sprawie wygranego Candy :) napisz mi proszę na maila swoje dane do wysyłki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do ozorków fantastycznie pasuje również sos ogórkowy :). Ale ten przepis jest kool ;).

    OdpowiedzUsuń