Zmiany, zmiany, zmiany... Zaczęły się już w listopadzie i jeszcze trochę potrwają. Póki co, pożegnaliśmy nową kuchenkę w starym mieszkaniu i powitaliśmy starą kuchenkę w nowym ;)
Dzisiaj dwa przepisy w jednym czyli przepis na klopsiki i na śmietanowy sos koperkowy. Z dodatkiem makaronu tworzą przepyszny obiad.
Dzisiaj dwa przepisy w jednym czyli przepis na klopsiki i na śmietanowy sos koperkowy. Z dodatkiem makaronu tworzą przepyszny obiad.
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: klopsiki
- mięso: tak
- ilość porcji: 4
- kalorie (w całości): ??? kcal (+ makaron)
- czas przygotowania: 20 min.
- czas smażenia: 15 min.
- czas duszenia: 40 min.
SKŁADNIKI
A. klopsiki
- mięso wieprzowe (łopatka) mielone 650 g
- cebula 110 g (1 szt.)
- jajko 1 szt.
- czosnek 2 ząbki
- pieprz czarny mielony 1 łyżeczka płaska
- sól 1 łyżeczka płaska
- suszony koperek 2 łyżeczki czubate
- mąka 50 g
- masło 30 g
- olej
- bulion (rosół) drobiowy lub warzywny 500 ml
B. sos koperkowy
- bulion (rosół) drobiowy lub warzywny z duszenia klopsików 500 ml
- śmietana 18 % 200 g
- masło 82 % 50 g
- mąka 50 g
- świeży koperek 1 pęczek duży (ok. 30-40 g)
PRZYGOTOWANIE
A. klopsiki- Cebulę posiekać w drobną kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę.
- Cebulę i czosnek zeszklić na maśle na patelni.
- Połączyć w misce mięso, cebulę i czosnek.
- Dodać pieprz, sól, suszony koperek i jajko do miski z mięsem i warzywami. Dobrze wyrobić.
- Z masy formować małe kuleczki. Obtoczyć je w mące.
- Na patelni rozgrzać olej i na dużym ogniu obsmażyć klopsiki na złoty kolor.
- Przełożyć klopsiki do szerokiego i niskiego rondla.
- Klopsiki zalać bulionem do połowy ich wysokości i dusić pod przykryciem przez 15 minut.
- Po tym czasie przekręcić klopsiki na druga stronę i dusić pod przykryciem jeszcze 15 minut.
- Wyjąć klopsiki na talerz i trzymać w cieple, a bulion uzupełnić do 0,5 litra i użyć do zrobienia sosu koperkowego.
B. sosie koperkowy
- Świeży koperek drobno posiekać.
- Masło rozgrzać w garnku.
- Wsypać mąkę do masła i energicznie rozmieszać trzepaczką.
- Smażyć mieszaninę do uzyskania jasno-złotego koloru.
- Wlać do zasmażki 450 ml gorącego bulionu z duszenia klopsików.
- Energicznie rozmieszać zasmażkę w bulionie, aby nie zrobiły się kluski.
- Śmietanę zahartować pozostałym gorącym bulionem.
- Wlać śmietanę do sosu. Energicznie wymieszać.
- Ciągle mieszając gotować sos na małym ogniu przez około 5 min.
- Po wyłączeniu ognia pod garnkiem dodać do sosu posiekany koperek i całość wymieszać
B. klopsiki w sosie koperkowym
- Ugotować makaron i wyłożyć go na talerze.
- Nałożyć klopsiki na makaron i zalać go sosem koperkowym.
* SMACZNEGO *
zeszklona cebulka w środku klopsików |
POMOCNICZE INFORMACJE
A. klopsiki
- Klopsiki z mięsa mielonego drobiowego będą delikatniejsze.
- Jeśli klopsiki zbyt mocno wystygły (lub następnego dnia podajemy danie), to można je podgrzać bezpośrednio w sosie śmietanowym.
- Inny przepis, na klopsiki w sosie pomidorowym, znaleźć można (TUTAJ), a na tradycyjne kotlety mielone (TU).
B. sos koperkowy
- Zamiast rosołu można użyć zamrożonych kostek bulionowych lub kupnych kostek.
- Można dodać mniej masła i mąki lub więcej bulionu, aby uzyskać sos o rzadszej konsystencji.
- Aby uzyskać inny sos zamiast koperku można użyć dowolne, świeże zioło (np. sos szałwiowy) lub inny dodatek, np. chrzan (sos chrzanowy) czy zielony pieprz (sos śmietanowy z zielonym pieprzem). Wszystkie te sosy powstały bowiem na bazie sosu śmietanowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz