środa, 16 lipca 2014

Jak usmażyć tradycyjne kotlety mielone?

Jedną z potraw, do których nie pałałam miłością w dzieciństwie, były kotlety mielone. Od wyprowadzki z domu rodzinnego jedliśmy je więc bardzo rzadko. Zazwyczaj z mięsa mielonego robiłam klopsiki, np TAKIE. Ostatnio jednak mam ochotę na tradycyjną polską kuchnię i po kilku dniach jedzenia kotletów schabowych zrobiłam tradycyjne kotlety mielone.
* TRADYCYJNE KOTLETY MIELONE *
tradycyjne polskie kotlety mielone podałam z gotowaną fasolką szparagową i duszoną młodą kapustą
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: kotlety mielone
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 10 kotletów
  • kalorie (w całości): ??? kcal (+ makaron, ryż, kasza, duszona młoda kapusta, fasolka szparagowa, brokuły...)
  • czas przygotowania: 20 min.
  • czas smażenia: po ok. 5 min z każdej strony (w zależności od grubości kotletów)
SKŁADNIKI
  • mięso wieprzowe (łopatka) mielone 650 g
  • cebula 170 g (2 szt. średnie)
  • czerstwa kajzerka 1 szt.
  • mleko 1,5% 250 ml
  • jajko 1 szt.
  • czosnek 1 ząbek
  • bułka tarta
  • pieprz, sól, suszony majeranek
  • olej
PRZYGOTOWANIE
  1. Czerstwą kajzerkę moczyć w mleku aż się będzie się rozpadać.
  2. Cebulę posiekać w drobną kostkę i zezłocić ją na patelni na oleju.
  3. Połączyć w misce mięso, cebulę i namoczoną w mleku kajzerkę, wraz z resztką mleka (jeśli chociaż trochę go zostanie w misce).
  4. Dodać pieprz, sól, majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek i jajko do miski z mięsem. Dobrze wyrobić.
  5. Z masy mięsnej formować kotlety. Obtoczyć je w bułce tartej.
  6. Na patelni rozgrzać olej i na małym ogniu smażyć kotlety z obu stron do zezłocenia.
 * SMACZNEGO *
kotlet mielony o nieregularnym kształcie, ale za to o pięknym złotym kolorze ;)
i wnętrze kotleta mielonego.
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Zamiast mleka można użyć wody, ale smak mielonych trochę się zmieni.
  2. Czerstwą bułkę można zastąpić świeżą, ale wtedy trzeba zmniejszyć ilość mleka.
  3. Jeśli masa mięsna jest zbyt płynna, można dodać do niej trochę bułki tartej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz