Jedną z potraw, do których nie pałałam miłością w dzieciństwie, były kotlety mielone. Od wyprowadzki z domu rodzinnego jedliśmy je więc bardzo rzadko. Zazwyczaj z mięsa mielonego robiłam klopsiki, np TAKIE. Ostatnio jednak mam ochotę na tradycyjną polską kuchnię i po kilku dniach jedzenia kotletów schabowych zrobiłam tradycyjne kotlety mielone.
* TRADYCYJNE KOTLETY MIELONE *
tradycyjne polskie kotlety mielone podałam z gotowaną fasolką szparagową i duszoną młodą kapustą |
- posiłek: obiad
- gatunek: kotlety mielone
- mięso: tak
- ilość porcji: 10 kotletów
- kalorie (w całości): ??? kcal (+ makaron, ryż, kasza, duszona młoda kapusta, fasolka szparagowa, brokuły...)
- czas przygotowania: 20 min.
- czas smażenia: po ok. 5 min z każdej strony (w zależności od grubości kotletów)
SKŁADNIKI
- mięso wieprzowe (łopatka) mielone 650 g
- cebula 170 g (2 szt. średnie)
- czerstwa kajzerka 1 szt.
- mleko 1,5% 250 ml
- jajko 1 szt.
- czosnek 1 ząbek
- bułka tarta
- pieprz, sól, suszony majeranek
- olej
PRZYGOTOWANIE
- Czerstwą kajzerkę moczyć w mleku aż się będzie się rozpadać.
- Cebulę posiekać w drobną kostkę i zezłocić ją na patelni na oleju.
- Połączyć w misce mięso, cebulę i namoczoną w mleku kajzerkę, wraz z resztką mleka (jeśli chociaż trochę go zostanie w misce).
- Dodać pieprz, sól, majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek i jajko do miski z mięsem. Dobrze wyrobić.
- Z masy mięsnej formować kotlety. Obtoczyć je w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać olej i na małym ogniu smażyć kotlety z obu stron do zezłocenia.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
kotlet mielony o nieregularnym kształcie, ale za to o pięknym złotym kolorze ;) |
i wnętrze kotleta mielonego. |
- Zamiast mleka można użyć wody, ale smak mielonych trochę się zmieni.
- Czerstwą bułkę można zastąpić świeżą, ale wtedy trzeba zmniejszyć ilość mleka.
- Jeśli masa mięsna jest zbyt płynna, można dodać do niej trochę bułki tartej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz