Dzisiaj do obiadu miałam przygotować jakąś surówkę, ale zobaczyłam w warzywniaku młodą kapustkę i nie mogłam się jej oprzeć :) Poniższy przepis jest z gatunku przepisów podstawowych, tylko niezbędne składniki, bez udziwnień.
- posiłek: obiad
- gatunek: sałatka na ciepło
- mięso: nie
- ilość porcji: 4 - 5
- kalorie w całości: około 320 kcal
- czas przygotowania: 10 min
- czas gotowania: 35 min
SKŁADNIKI
- młoda kapusta 1 główka (700 g)
- cebula 100 g (1 szt.)
- olej 15 ml
- sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
- świeży koperek 0,5 pęczka
- sól, cukier, kminek mielony, świeża szałwia
PRZYGOTOWANIE
- Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Kapustę poszatkować.
- Drobno posiekać szałwię i koperek.
- Rozgrzać w woku olej i zeszklić cebulę.
- Do woka wrzucić kapustę oraz szałwię.
- Doprawić warzywa mielonym kminkiem i zalać całość odrobiną wrzącej wody. Wszystko wymieszać.
- Dusić kapustę (kapusta zmniejszy znacznie swoją objętość) pod przykryciem około 25 minut od czasu do czasu mieszając.
- W razie konieczności dolewać wodę.
- Po 25 minutach dolać sok z cytryny, zamieszać.
- Spróbować i dodać sól oraz/lub cukier w razie potrzeby.
- Całość dobrze wymieszać i dusić jeszcze około 5 minut.
- Duszoną kapustę przełożyć do miski.
- Do kapusty dodać posiekany koperek, dobrze wymieszać i podawać gorące na stół.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
- Zamiast mielonego kminku można użyć kminku w ziarnach.
- Przy braku świeżej szałwii można ją zastąpić suszoną.
- Koperek MUSI być świeży.
- Jeśli kapusta nie jest młoda, trzeba zwiększyć czas duszenia.
- Czas duszenia jest również zależny od wielkości poszatkowanych liści kapusty.
- Kapustka równie dobrze smakuje następnego dnia po odgrzaniu :)
- Kapustę można udusić na usmażonym boczku, można dodać pomidory lub koncentrat pomidorowy, można dodać inne przyprawy...
- TUTAJ wersja pomidorowa
- A TUTAJ wersja z makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz