click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

sobota, 28 kwietnia 2012

Duszona młoda kapusta - przepis podstawowy

Dzisiaj do obiadu miałam przygotować jakąś surówkę, ale zobaczyłam w warzywniaku młodą kapustkę i nie mogłam się jej oprzeć :) Poniższy przepis jest z gatunku przepisów podstawowych, tylko niezbędne składniki, bez udziwnień.
* DUSZONA MŁODA KAPUSTA *
duszona młoda kapusta z koperkiem
 INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: sałatka na ciepło
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 4 - 5
  • kalorie w całości: około 320 kcal
  • czas przygotowania: 10 min
  • czas gotowania: 35 min
SKŁADNIKI
  • młoda kapusta 1 główka (700 g)
  • cebula 100 g (1 szt.)
  • olej 15 ml
  • sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
  • świeży koperek 0,5 pęczka
  • sól, cukier, kminek mielony, świeża szałwia
PRZYGOTOWANIE
  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  2. Kapustę poszatkować.
  3. Drobno posiekać szałwię i koperek.
  4. Rozgrzać w woku olej i zeszklić cebulę.
  5. Do woka wrzucić kapustę oraz szałwię.
  6. Doprawić warzywa mielonym kminkiem i zalać całość odrobiną wrzącej wody. Wszystko wymieszać.
  7. Dusić kapustę (kapusta zmniejszy znacznie swoją objętość) pod przykryciem około 25 minut od czasu do czasu mieszając.
  8. W razie konieczności dolewać wodę.
  9. Po 25 minutach dolać sok z cytryny, zamieszać.
  10. Spróbować i dodać sól oraz/lub cukier w razie potrzeby.
  11. Całość dobrze wymieszać i dusić jeszcze około 5 minut.
  12. Duszoną kapustę przełożyć do miski.
  13. Do kapusty dodać posiekany koperek, dobrze wymieszać i podawać gorące na stół.
* SMACZNEGO *

POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Zamiast mielonego kminku można użyć kminku w ziarnach.
  2. Przy braku świeżej szałwii można ją zastąpić suszoną.
  3. Koperek MUSI być świeży.
  4. Jeśli kapusta nie jest młoda, trzeba zwiększyć czas duszenia.
  5. Czas duszenia jest również zależny od wielkości poszatkowanych liści kapusty.
  6. Kapustka równie dobrze smakuje następnego dnia po odgrzaniu :)
  7. Kapustę można udusić na usmażonym boczku, można dodać pomidory lub koncentrat pomidorowy, można dodać inne przyprawy...
  8. TUTAJ wersja pomidorowa 
  9. A TUTAJ wersja z makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz