* SZPINAK DUSZONY Z SELEREM NACIOWYM *
Duszony szpinak z makaronem i grillowaną piersią z kurczaka :) |
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: sałatka na ciepło
- mięso: nie
- ilość porcji: 2
- kalorie w całości: 350 kcal
- czas przygotowania: 5 min
- czas gotowania: 15 min
SKŁADNIKI
- świeży szpinak 300 g
- seler naciowy 100 g (2 łodygi)
- cebula 100 g (1 szt.)
- por biała część 40 g (1 szt.)
- czosnek 3 ząbki
- śmietana 12 % 90 g (0,5 opakowania)
- olej 10 ml
- sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE
- Seler naciowy, cebulę i pora pokroić w drobną kostkę.
- Umyć szpinak.
- Rozgrzać w woku olej i zeszklić cebulę z porem.
- Dorzucić seler naciowy i chwilę poddusić.
- Wrzucić do woka szpinak.
- Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Dusić szpinak do zmięknięcia (szpinak zmniejszy znacznie swoją objętość). W razie potrzeby można dolać trochę wody.
- Zahartować śmietanę i wlać do szpinaku.
- Poddusić chwilę ze śmietaną.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
- Można użyć szpinaku mrożonego poza sezonem.
- Używam wyłącznie liści ze świeżego szpinaku. Łodyżki myję i mrożę aby dorzucić je do zupy warzywnej.
- CZOSNEK i GAŁKA MUSZKATOŁOWA (najlepiej świeżo starta) to podstawowe przyprawy. Bez nich szpinak zmieni się w papkę o smaku znanym ze stołówek szkolnych.
- Kalorie można zmniejszyć rezygnując ze śmietany. Bez niej całość ma tylko 220 kcal :)
Można darować życie kurczakowi dodając do potrawy coś w zamian?
OdpowiedzUsuńplacuszki z kalafiora: http://notatnik-kuchenny.blogspot.com/2011/10/placuszki-z-kalafiora.html
Usuńplacuszki z ryżu: http://notatnik-kuchenny.blogspot.com/2011/05/placuszki-ryzowe-wersja-1.html
placuszki z soczewicy: http://notatnik-kuchenny.blogspot.com/2011/08/placuszki-z-soczewicy-z-ajwarem.html
A jeśli chodzi o przepychanki wegetariańsko-mięsożerne, to mnie w to nie wciągniesz :P
Blog jest prowadzony przez mięsożercę i tak zostanie :)
Zapraszam do zabawy "11 pytań"
OdpowiedzUsuńszczegóły na moim blogu http://kuchenkowo.blogspot.com/
pozdrawiam