click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

środa, 25 kwietnia 2012

Szpinak duszony z selerem naciowym

W zeszłym roku zapisałam w Notatniku Kuchennym przepis na pierś kurczaka na szpinakowej poduszce. W tę niedzielę zjedliśmy podobne danie, ale tym razem szpinak udusiłam z selerem naciowym.

* SZPINAK DUSZONY Z SELEREM NACIOWYM *
Duszony szpinak z makaronem i grillowaną piersią z kurczaka :)
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: sałatka na ciepło
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 2
  • kalorie w całości: 350 kcal
  • czas przygotowania: 5 min
  • czas gotowania: 15 min
SKŁADNIKI
  • świeży szpinak 300 g
  • seler naciowy 100 g (2 łodygi)
  • cebula 100 g (1 szt.)
  • por biała część 40 g (1 szt.)
  • czosnek 3 ząbki
  • śmietana 12 % 90 g (0,5 opakowania)
  • olej 10 ml
  • sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE
  1. Seler naciowy, cebulę i pora pokroić w drobną kostkę.
  2. Umyć szpinak.
  3. Rozgrzać w woku olej i zeszklić cebulę z porem.
  4. Dorzucić seler naciowy i chwilę poddusić.
  5. Wrzucić do woka szpinak.
  6. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  7. Dusić szpinak do zmięknięcia (szpinak zmniejszy znacznie swoją objętość). W razie potrzeby można dolać trochę wody.
  8. Zahartować śmietanę i wlać do szpinaku.
  9. Poddusić chwilę ze śmietaną.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Można użyć szpinaku mrożonego poza sezonem. 
  2. Używam wyłącznie liści ze świeżego szpinaku. Łodyżki myję i mrożę aby dorzucić je do zupy warzywnej.
  3. CZOSNEK i GAŁKA MUSZKATOŁOWA (najlepiej świeżo starta) to podstawowe przyprawy. Bez nich szpinak zmieni się w papkę o smaku znanym ze stołówek szkolnych.
  4. Kalorie można zmniejszyć rezygnując ze śmietany. Bez niej całość ma tylko 220 kcal :)

    3 komentarze:

    1. Można darować życie kurczakowi dodając do potrawy coś w zamian?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. placuszki z kalafiora: http://notatnik-kuchenny.blogspot.com/2011/10/placuszki-z-kalafiora.html
        placuszki z ryżu: http://notatnik-kuchenny.blogspot.com/2011/05/placuszki-ryzowe-wersja-1.html
        placuszki z soczewicy: http://notatnik-kuchenny.blogspot.com/2011/08/placuszki-z-soczewicy-z-ajwarem.html
        A jeśli chodzi o przepychanki wegetariańsko-mięsożerne, to mnie w to nie wciągniesz :P
        Blog jest prowadzony przez mięsożercę i tak zostanie :)

        Usuń
    2. Zapraszam do zabawy "11 pytań"
      szczegóły na moim blogu http://kuchenkowo.blogspot.com/
      pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń