Przemówił dziś do mnie!! Ze straganu warzywnego!! Cały zielony, liściasty i świeży!!
SZPINAK!!
MNIAM!!
* PIERŚ KURCZAKA NA SZPINAKOWEJ PODUSZCE *
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: mięso z warzywami
- mięso: tak
- ilość porcji: 2
- kalorie w całości: 1000 kcal
- czas przygotowania: 10 min
- czas gotowania: 10 min
SKŁADNIKI
- pierś z kurczaka grillowana 200 g
- świeży szpinak 500 g
- ser żółty 100 g
- cebula 100 g
- czosnek 3 ząbki
- oliwa 15 ml
- sól, pieprz biały, papryka chilli, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE
- Pierś z kurczaka pokroić na kawałki "na jeden kęs", zamarynować w pieprzu, soli, papryce chilli i oleju. Następnie ugrillować.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Umyć szpinak.
- Rozgrzać w woku oliwę i zeszklić cebulę
- Wrzucić do cebuli szpinak. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Dusić szpinak do zmięknięcia (szpinak zmniejszy znacznie swoją objętość).
- Żółty ser pokroić w kostkę i rozpuścić w garnuszku.
- Układać na talerzu szpinak, na nim kawałki kurczaka z grilla i całość polać sosem serowym.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
- Pierś z kurczaka można zamarynować wg uznania (ta kombinacja najlepiej sprawdza się u nas w domu) i zamiast grillować można po prostu usmażyć. Sprawdzi się również podgrzane mięso, które zostało z dnia poprzedniego.
- Można użyć szpinaku mrożonego poza sezonem.
- Używam wyłącznie liści ze świeżego szpinaku. Łodyżki myję i mrożę aby dorzucić je do zupy warzywnej.
- Oliwa może być smakowa (u nas w domu najlepiej sprawdza się oliwa chilli).
- CZOSNEK i GAŁKA MUSZKATOŁOWA (najlepiej świeżo starta) to podstawowe przyprawy. Bez nich szpinak zmieni się w papkę o smaku znanym ze stołówek szkolnych.
- Kalorie można zmniejszyć rezygnując z sosu serowego.
szkoda, że nie ma zdjęcia;)
OdpowiedzUsuńwięcej zdjęć się pojawi, kiedy tylko zostanę szczęśliwą posiadaczką aparatu lepszej jakości niż ten w komórce;)
OdpowiedzUsuńzapowiada sie bardzo smaczne jedzonko:)
OdpowiedzUsuń