click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

czwartek, 5 maja 2011

Pierś z kurczaka na szpinakowej poduszce

Przemówił dziś do mnie!! Ze straganu warzywnego!! Cały zielony, liściasty i świeży!!
SZPINAK!!
MNIAM!!

* PIERŚ KURCZAKA NA SZPINAKOWEJ PODUSZCE *

INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: mięso z warzywami
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 2
  • kalorie w całości: 1000 kcal
  • czas przygotowania:  10 min
  • czas gotowania: 10 min
SKŁADNIKI
  • pierś z kurczaka grillowana 200 g
  • świeży szpinak 500 g
  • ser żółty 100 g
  • cebula 100 g
  • czosnek 3 ząbki
  • oliwa 15 ml
  • sól, pieprz biały, papryka chilli, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE
  1. Pierś z kurczaka pokroić na kawałki "na jeden kęs", zamarynować w pieprzu, soli, papryce chilli i oleju. Następnie ugrillować.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  3. Umyć szpinak.
  4. Rozgrzać w woku oliwę i zeszklić cebulę
  5. Wrzucić do cebuli szpinak. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  6. Dusić szpinak do zmięknięcia (szpinak zmniejszy znacznie swoją objętość).
  7. Żółty ser pokroić w kostkę i rozpuścić w garnuszku.
  8. Układać na talerzu szpinak, na nim kawałki kurczaka z grilla i całość polać sosem serowym.
* SMACZNEGO *

POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Pierś z kurczaka można zamarynować wg uznania (ta kombinacja najlepiej sprawdza się u nas w domu) i zamiast grillować można po prostu usmażyć. Sprawdzi się również podgrzane mięso, które zostało z dnia poprzedniego.
  2. Można użyć szpinaku mrożonego poza sezonem. 
  3. Używam wyłącznie liści ze świeżego szpinaku. Łodyżki myję i mrożę aby dorzucić je do zupy warzywnej.
  4. Oliwa może być smakowa (u nas w domu najlepiej sprawdza się oliwa chilli).
  5. CZOSNEK i GAŁKA MUSZKATOŁOWA (najlepiej świeżo starta) to podstawowe przyprawy. Bez nich szpinak zmieni się w papkę o smaku znanym ze stołówek szkolnych.
  6. Kalorie można zmniejszyć rezygnując z sosu serowego.

    Durszlak

    3 komentarze:

    1. szkoda, że nie ma zdjęcia;)

      OdpowiedzUsuń
    2. więcej zdjęć się pojawi, kiedy tylko zostanę szczęśliwą posiadaczką aparatu lepszej jakości niż ten w komórce;)

      OdpowiedzUsuń
    3. zapowiada sie bardzo smaczne jedzonko:)

      OdpowiedzUsuń