click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

piątek, 6 maja 2011

Zielone "Maziu Maziu"

Kiedyś, dawno, dawno temu na kanale kuchnia.tv Jamie Oliver pokazywał dodatek do mięsa, który miał postać i wygląd pesto, ale nim nie był. Po drobnych zmianach z oryginalnego przepisu powstało coś, co w domu nazywamy:

* ZIELONE "MAZIU MAZIU" *

INFO
  • posiłek:śniadanie, drugie śniadanie, obiad, kolacja
  • gatunek: dodatek
  • mięso: nie
  • ilość porcji: kilka
  • kalorie w całości:  150 -200 kcal (w zależności od stosunku koperku do natki pietruszki)
  • czas przygotowania:  20 min
SKŁADNIKI
  • natka pietruszki i koperek (świeże) w sumie 100 g (u mnie najczęściej 30 g natki i 70 g koperku)
  • szczypiorek 50 g
  • ogórek kiszony/małosolny 100 g
  • cebula 50 g
  • czosnek 3 ząbki
  • ocet winny/jabłkowy 15 ml
  • musztarda domowa (przepis  TU) 50 g
  • sól, pieprz, papryczka chilli ewentualnie
PRZYGOTOWANIE
  1. Cebulę i ogórek kiszony/małosolny pokroić grubo i wrzucić do blendera.
  2. Dorzucić do blendera obrane ząbki czosnku (ewentualnie także świeżą papryczkę chilli) i wszystko razem zmiksować.
  3. Umyć i zgrubnie pokroić (zwłaszcza grube łodyżki) natkę pietruszki, koperek i szczypiorek. Wrzucić do warzyw w blenderze i razem wszystko zmiksować.
  4. Do warzyw i ziół dołożyć ocet winny i musztardę. Razem wszystko zmiksować.
  5. Na koniec spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
  6. Trzymać w lodówce.
Podawać jako surówkę do obiadu lub używać do smarowania kanapek zamiast masła.

* SMACZNEGO *


POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Latem można dorzucić świeżą miętę, co pozwala uzyskać jeszcze bardziej zniewalający smak, idealny na lato.
  2. Ilość czosnku zależy od upodobań. Ja zazwyczaj daję go więcej:)
  3. Zamiast octu winnego/jabłkowego można dodać sok z cytryny. Ocet balsamiczny i spirytusowy się nie nadaje.
  4. Dodatek soli zależy od tego czy dodajemy ogórek kiszony czy małosolny.
  5. Używam swojej, domowego wyrobu musztardy, która jest ostra, więc nie doprawiam już Zielonego "Maziu Maziu". Zazwyczaj "kupne" musztardy wymuszają użycie pieprzu.
  6. Dodatek papryczki chilli już zupełnie podkręca smak Zielonego "Maziu Maziu" i wznosi go na wyżyny ostrości totalnej:)


smileurszlak

6 komentarzy: