Tegoroczny, majowy atak zimy postanowiliśmy z TeŻetem uczcić zupą zimową - kremem cebulowym. Zupą wszechczasów jest u nas pomidorówka z pomidorów wekowanych przez Mamę. Pomidorówkę goni w tym wyścigu:
* KREM CEBULOWY *
krem cebulowy z dnia 29.09.2012 (dodałam więcej marchewek, to i kolor trochę bardziej niż zwykle pomarańczowy) |
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek:zupa
- mięso: nie
- ilość porcji: 2
- kalorie w całości: ok. 500-600 kcal
- czas przygotowania: 15 min.
- czas gotowania: 20 min.
SKŁADNIKI
- cebula 500 g
- czosnek 5 ząbków
- marchewka 100 g
- oliwa aromatyzowana chilli lub czosnkiem 1 łyżka
- rosół drobiowy/wołowy/warzywny 500 ml
- piklowany czosnek 1 łyżka (TAKI)
- płatki migdałów/ziarna słonecznika/pestki dyni 20 g
- sos tabasco kilka kropel
PRZYGOTOWANIE
- Cebulę pokroić w piórka, a marchewkę w plasterki.
- W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę i całe ząbki czosnku. Smażyć do zeszklenia (cebula wyraźnie zmniejszy objętość).
- Do cebuli dorzucić pokrojoną marchewkę. Wymieszać i zalać rosołem.
- Gotować ok. 20 min.
- Po ugotowaniu do garnka dorzucić piklowany czosnek i zmiksować blenderem.
- Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów lub ziarna słonecznika lub pestki dyni.
- Nałożyć krem cebulowy na talerze, skropić kilkoma kroplami sosu tabasco i posypać prażonymi ziarnami.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
- Część cebuli można zastąpić porem.
- Piklowany czosnek można zrobić w domu (TU) lub użyć całkiem dobrego gotowego produktu TU. To właśnie ten czosnek nadaje zupie interesującą nutę:)
- Oliwa nie musi być smakowa.
- Zamiast domowego rosołu można użyć kostek rosołowych kupnych. Rodzaj bulionu jest obojętny.
- Miłośnicy łagodnego smaku nie powinni szaleć z czosnkiem (zwłaszcza piklowanym) i sosem tabasco;)
- Kaloryczność zależy od rodzaju rosołu (najmniej kalorii ma bulion warzywny i drobiowy) oraz rodzaju i ilości prażonych ziaren.
Przy takiej pogodzie w maju, krem cebulowy to strzał w dziesiątkę, chciałoby się skosztować kilka łyżek.
OdpowiedzUsuńMniam.
Pozdrawiam
Inka
Uwielbiam cebulowe zupy:)
OdpowiedzUsuńcebulowe zupki są najlepsze na wszelkie chłody;)
OdpowiedzUsuńzupa cebulowa kojarzy mi się rzeczywiście z zimą, przeziębieniem i chłodem...a później z wielkim rozgrzaniem :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam.
najbardziej z grzaneczkami :)