Są dodatki, przyprawy, produkty spożywcze bez których moje potrawy wiele smaku by straciły. Do nich zaliczam pikle czosnkowe inaczej zwane piklowanym czosnkiem. Może być "maziu maziu" pod wędlinę na kanapkach, ale najbardziej uwielbiam krem cebulowy z dodatkiem tego mazidła. Piklowany czosnek można kupić, np. w sklepie www.aledobre.pl, a wygląda tak:
Dziś zrobiłam wersję domową pikli czosnkowych i chociaż zajmuje to mnóstwo czasu to było warto. Skład pikli powtórzyłam w większości ze składu na słoiczku oraz podpierałam się delikatnie przepisem stąd.
* PIKLE CZOSNKOWE *
INFO
- posiłek: śniadanie, obiad, kolacja
- gatunek: dodatek
- mięso: nie
- ilość porcji: dużo
- kalorie (w całości): ???
- czas przygotowania: 60 min.
- czas duszenia: 30-40 min.
SKŁADNIKI
- czosnek 4 główki (170 g)
- cebula 2 szt. małe (70 g)
- figi suszone 3 szt. (25 g)
- daktyle suszone 10 szt. (40 g)
- rodzynki 20 g
- olej 30 ml
- ocet winny/jabłkowy 30 ml
- pestki słonecznka 10 g
- pestki dyni 10 g
- wiórki kokosowe 5 g
- cukier, sól
- pieprz ziarnisty, kmin rzymski, gorczyca biała/czarna, czarnuszka, anyż gwiazdkowy, cynamon, goździki, ziarna kolendry, anyż, gałka muszkatołowa, papryczka chilli, kurkuma
PRZYGOTOWANIE
- Czosnek obrać i pokroić na plasterki.
- Cebulę pokroić w piórka.
- Chilli, figi, rodzynki i daktyle pokroić w drobne paseczki.
- Pieprz ziarnisty, kmin rzymski, gorczyca biała/czarna, czarnuszka, anyż gwiazdkowy, cynamon, goździki, ziarna kolendry, anyż i gałka muszkatołowa uprażyć na suchej patelni i zmiażdżyć w moździerzu.
- Pestki słonecznika i dyni uprażyć na suchej patelni i zmiażdżyć w moździerzu.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać olej i chwilę podsmażać na nim czosnek z cebulą.
- Dodać uprażone przyprawy i chwilę podsmażać.
- Dodać chilli, figi, rodzynki i daktyle, chwilę podsmażać.
- Dodać pestki słonecznika i dyni oraz wiórki kokosowe, chwilę podsmażać.
- Wlać ocet i dosypać kurkumy oraz gałki muszkatołowej.
- Dolać wodę i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 35 min. Co jakiś czas mieszać i uzupełniać odparowaną wodę.
- Po tym czasie zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień i mieszać do odparowania nadmiaru płynu.
- Całość zmiksować blenderem na pastę, doprawić solą i cukrem.
- Przełożyć pikle do wyparzonego słoika.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Ilość i rodzaj przypraw zależy od "własnego smaku".
- Pasta nie powinna być zmiksowana na bardzo gładko.
- Przechowywać należy w lodówce. Pikle powinny wytrzymać ok. 2 tygodni, jeśli słoik będzie wyparzony i nie będziemy mieszać łyżką, którą równocześnie próbujemy pikli.
- Jeśli pikle mają być przechowywane dłużej w spiżarni, to słoik należy spasteryzować.
łał - daj gryza!
OdpowiedzUsuń