W piątek, ze względu na fakt, że po uszy wpadłam w robienie przetworów (pikle czosnkowe i ajwar, na który przepis niedługo), obiad musiał być szybki, wręcz błyskawiczny. Taki właśnie jest:
* SOS ŚMIETANOWY Z RYBĄ Z PUSZKI *
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: sos do makaronu
- mięso: tak (ryba)
- ilość porcji: 2
- kalorie w całości w zależności od użytej ryby: ok. 800-850 kcal (+ makaron)
- czas przygotowania: 5 min.
- czas gotowania: 15 min.
SKŁADNIKI
- ryba w sosie własnym (tuńczyk lub łosoś) ok. 200 g (1 puszka)
- pieczarki 100 g (4 szt. małe)
- cebula 100 g (2 szt. małe)
- czosnek 1-2 ząbki
- oliwa 15 ml
- śmietana 18% 200 g
- mąka 1 łyżeczka (15 g)
- sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa, koperek
PRZYGOTOWANIE
- Pieczarki pokroić w plasterki.
- Cebulę pokroić w piórka.
- Oliwę rozgrzać w garnku i zeszklić cebulę. Wrzucić pieczarki.
- Posolić i mieszać, aż pieczarki puszczą sok i zmniejszą swoją objętość.
- Dolać odrobinę wody do garnka doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Dorzucić rybę razem z sosem własnym z puszki. Dobrze wymieszać.
- Dusić pod przykryciem ok. 5 min.
- W miseczce rozmieszać śmietanę z mąką.
- Zahartować śmietanę i wlać do rondla.
- Gotować jeszcze ok. 5 min (do zgęstnienia sosu) ciągle mieszając.
- Podawać z makaronem, ewentualnie posypać koperkiem.
* SMACZNEGO *
Wersja z łososiem (stąd delikatny kolor różowy sosu) i bez koperku. |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Ryba musi być w sosie własnym. Dodatek tuńczyka lub łososia w oliwie sprawi, że sos będzie zbyt tłusty.
- Oliwę można zastąpić masłem.
- Z pieczarek można zrezygnować.
- Ilość kalorii można zmniejszyć używając śmietany 12 %, a zwiększyć dodając razem ze śmietana ser, np żółty lub pleśniowy.
- Zamiast koperku można użyć pietruszki.
delikatne i smaczne!
OdpowiedzUsuń