click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

poniedziałek, 18 lipca 2011

Błyskawiczny sos śmietanowy z rybą z puszki

W piątek, ze względu na fakt, że po uszy wpadłam w robienie przetworów (pikle czosnkowe i ajwar, na który przepis niedługo), obiad musiał być szybki, wręcz błyskawiczny. Taki właśnie jest:

* SOS ŚMIETANOWY Z RYBĄ Z PUSZKI *
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: sos do makaronu
  • mięso: tak (ryba)
  • ilość porcji: 2
  • kalorie w całości w zależności od użytej ryby: ok. 800-850 kcal (+ makaron)
  • czas przygotowania: 5 min.
  • czas gotowania: 15 min.
SKŁADNIKI
  • ryba w sosie własnym (tuńczyk lub łosoś) ok. 200 g (1 puszka)
  • pieczarki 100 g (4 szt. małe)
  • cebula 100 g (2 szt. małe)
  • czosnek 1-2 ząbki
  • oliwa 15 ml
  • śmietana 18% 200 g
  • mąka 1 łyżeczka (15 g)
  • sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa, koperek
PRZYGOTOWANIE
  1. Pieczarki pokroić w plasterki.
  2. Cebulę pokroić w piórka.
  3. Oliwę rozgrzać w garnku i zeszklić cebulę. Wrzucić pieczarki.
  4. Posolić i mieszać, aż pieczarki puszczą sok i zmniejszą swoją objętość.
  5. Dolać odrobinę wody do garnka doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i gałką muszkatołową.
  6. Dorzucić rybę razem z sosem własnym z puszki. Dobrze wymieszać.
  7. Dusić pod przykryciem ok. 5 min.
  8. W miseczce rozmieszać śmietanę z mąką.
  9. Zahartować śmietanę i wlać do rondla.
  10. Gotować jeszcze ok. 5 min (do zgęstnienia sosu) ciągle mieszając.
  11. Podawać z makaronem, ewentualnie posypać koperkiem.
* SMACZNEGO *
Wersja z łososiem (stąd delikatny kolor różowy sosu) i bez koperku.

POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Ryba musi być w sosie własnym. Dodatek tuńczyka lub łososia w oliwie sprawi, że sos będzie zbyt tłusty.
  2. Oliwę można zastąpić masłem.
  3. Z pieczarek można zrezygnować. 
  4. Ilość kalorii można zmniejszyć używając śmietany 12 %, a zwiększyć dodając razem ze śmietana ser, np żółty lub pleśniowy.
  5. Zamiast koperku można użyć pietruszki. 
Przepis zgłoszony do akcji:
    Ekspresowo w kuchniVIVA la pasta! 2

    1 komentarz: