piątek, 8 kwietnia 2011

Musztarda

Tak, robię musztardę w domu:) Dostałam trzy różne przepisy od trzech Rosjanek. Każdy wypróbowałam, pokombinowałam z dodatkami i doszłam do najsmaczniejszego (wg TeŻeta i mnie). Oto on...

* MUSZTARDA *
INFO
  • posiłek: śniadanie, kolacja
  • gatunek: dodatek
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 1 słoiczek (ok. 190 g)
  • kalorie:???
  • czas przygotowania: 20 min. + 24 godz. czekania
  • czas gotowania: 7-10 min.
SKŁADNIKI
  • gorczyca (biała lub mieszanka białej z czarną) 100 g
  • woda 100 ml
  • ocet (spirytusowy/jabłkowy/winny/balsamiczny) 50 ml
  • olej roślinny/oliwa (może być smakowa) 2 łyżki
  • cukier 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  • liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, goździk, cynamon  (kawałek), anyż, imbir (kawałek), gałka muszkatołowa (kawałek), anyżek, kolendra, jałowiec, czosnek, papryczka chilli - przyprawy do wyboru, byle by były w kawałku, a nie sproszkowane
PRZYGOTOWANIE
  1. Gorczycę zemleć na proszek.
  2. Zalać wrzątkiem przyprawy, sól i cukier.
  3. Gotować 7-10 min.
  4. Wlać wrzątek przez sitko (aby zatrzymać przyprawy na sitku) do proszku gorczycy i wymieszać.
  5. Dodać ocet i wymieszać.
  6. Dodać olej/oliwę i wymieszać dobrze.
  7. Przełożyć do słoika i wstawić w ciepłe miejsce na 24 godz.
  8. Po tym czasie włożyć do lodówki i można już jeść.
* SMACZNEGO *


POMOCNICZE INFORMACJE

  1. Zazwyczaj mieszam gorczycę białą z czarną w stosunku 2:1 (200 g białej + 100 g czarnej).
  2. Do mielenia gorczycy najlepiej się sprawdza stary młynek elektryczny do kawy.
  3. Ocet spirytusowy dodaje więcej ostrości niż ocet jabłkowy, winny lub balsamiczny.
  4. Ważną sprawą jest przetrzymanie w cieple przez 24 godz., gdyż gorczyca MUSI przefermentować.
  5. Lubię ostrą musztardę, więc jeżeli wolisz łagodną, zmniejsz ilość:
  • czarnej gorczycy,
  • octu,
  • papryczki chilli i pieprzu. 
ps z dnia 05.08.2011r., z  okazji Dnia Musztardy przypadającego 06.08:
Na pierwszym planie musztarda tradycyjna z przepisu powyżej. Za nią musztardy "smakowe": chrzanowa, chilli i miodowa. Przepisy znajdziecie 06.08.2011r. w Notatniku Kuchennym.

    3 komentarze:

    1. Oj tak ta musztarda jest pycha!

      OdpowiedzUsuń
    2. o jak fajnie. właśnie robiłam sosik z musztardą i tak myślałam by zrobić swoją;)

      OdpowiedzUsuń
    3. Oo muszę kiedyś zrobić domową musztardę!

      OdpowiedzUsuń