* MUSZTARDA *
INFO
- posiłek: śniadanie, kolacja
- gatunek: dodatek
- mięso: nie
- ilość porcji: 1 słoiczek (ok. 190 g)
- kalorie:???
- czas przygotowania: 20 min. + 24 godz. czekania
- czas gotowania: 7-10 min.
SKŁADNIKI
- gorczyca (biała lub mieszanka białej z czarną) 100 g
- woda 100 ml
- ocet (spirytusowy/jabłkowy/winny/balsamiczny) 50 ml
- olej roślinny/oliwa (może być smakowa) 2 łyżki
- cukier 1 łyżka
- sól 1 łyżeczka
- liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, goździk, cynamon (kawałek), anyż, imbir (kawałek), gałka muszkatołowa (kawałek), anyżek, kolendra, jałowiec, czosnek, papryczka chilli - przyprawy do wyboru, byle by były w kawałku, a nie sproszkowane
PRZYGOTOWANIE
- Gorczycę zemleć na proszek.
- Zalać wrzątkiem przyprawy, sól i cukier.
- Gotować 7-10 min.
- Wlać wrzątek przez sitko (aby zatrzymać przyprawy na sitku) do proszku gorczycy i wymieszać.
- Dodać ocet i wymieszać.
- Dodać olej/oliwę i wymieszać dobrze.
- Przełożyć do słoika i wstawić w ciepłe miejsce na 24 godz.
- Po tym czasie włożyć do lodówki i można już jeść.
- Zazwyczaj mieszam gorczycę białą z czarną w stosunku 2:1 (200 g białej + 100 g czarnej).
- Do mielenia gorczycy najlepiej się sprawdza stary młynek elektryczny do kawy.
- Ocet spirytusowy dodaje więcej ostrości niż ocet jabłkowy, winny lub balsamiczny.
- Ważną sprawą jest przetrzymanie w cieple przez 24 godz., gdyż gorczyca MUSI przefermentować.
- Lubię ostrą musztardę, więc jeżeli wolisz łagodną, zmniejsz ilość:
- czarnej gorczycy,
- octu,
- papryczki chilli i pieprzu.
Na pierwszym planie musztarda tradycyjna z przepisu powyżej. Za nią musztardy "smakowe": chrzanowa, chilli i miodowa. Przepisy znajdziecie 06.08.2011r. w Notatniku Kuchennym. |
Oj tak ta musztarda jest pycha!
OdpowiedzUsuńo jak fajnie. właśnie robiłam sosik z musztardą i tak myślałam by zrobić swoją;)
OdpowiedzUsuńOo muszę kiedyś zrobić domową musztardę!
OdpowiedzUsuńRobiłem bardzo często w latach 80-tych była pyszna.
OdpowiedzUsuń