click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

sobota, 6 sierpnia 2011

Wszystkiego Najlepszego z okazji DNIA MUSZTARDY!!

Tak, to dzisiaj!! Ten dzień!!
DZIEŃ MUSZTARDY!!
Tak serio, to jest takie święto i przypada dzisiaj. Po raz 20-ty. Nie wierzycie, to zajrzyjcie na stronę Narodowego Muzeum Musztardy, którego założyciel, Barry Levenson, wymyślił Dzień Musztardy:
Jeśli będziecie dzisiaj w Wisconsin, w okolicy Middleton, to koniecznie zajrzyjcie na imprezę ;)
Ja obchody Dnia Musztardy rozpoczęłam już we wtorek, robiąc musztardę w domu według przepisu, który już prezentowałam w moim Notatniku Kuchennym (TUTAJ). Przepis ten, jest dla mnie podstawą do eksperymentów z różnymi smakami. Dziś trzy z nich (ilość dodatków smakowych dobrana pod "mój smak", czyli "ma być ostro"):
* MUSZTARDA CHRZANOWA*
INFO
  • posiłek: śniadanie, kolacja
  • gatunek: dodatek
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 1 słoiczek (ok. 190 g)
  • kalorie:???
  • czas przygotowania: 20 min. + 24 godz. czekania
  • czas gotowania: 7-10 min.
SKŁADNIKI
  • musztarda domowa 175 g - składniki TU
  • CHRZAN MIELONY - 3 ŁYŻKI (15 g)
PRZYGOTOWANIE
  1. Musztardę przygotować według przepisu STĄD.
  2. Dodać chrzan mielony i dobrze wymieszać.
  3. Przełożyć do słoika i wstawić w ciepłe miejsce na 24 godz.
  4. Po tym czasie włożyć do lodówki i można już jeść.
* SMACZNEGO *
 
Musztarda chrzanowa na pierwszym planie. Kolor musztardowy, ostrość dość duża, wyczuwalna nutka chrzanowa :)



* MUSZTARDA CHILLI*
INFO
  • posiłek: śniadanie, kolacja
  • gatunek: dodatek
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 1 słoiczek (ok. 190 g)
  • kalorie:???
  • czas przygotowania: 20 min. + 24 godz. czekania
  • czas gotowania: 7-10 min.
SKŁADNIKI
  • musztarda domowa 175 g - składniki TU
  • PAPRYKA CHILLI MIELONA - 3 ŁYŻKI (9 g)
PRZYGOTOWANIE
  1. Musztardę przygotować według przepisu STĄD.
  2. Dodać paprykę chilli mieloną i dobrze wymieszać.
  3. Przełożyć do słoika i wstawić w ciepłe miejsce na 24 godz.
  4. Po tym czasie włożyć do lodówki i można już jeść.
* SMACZNEGO *
Musztarda chilli na pierwszym planie. Kolor musztardowo-czerwony, ostrość BAARDZOOO duża :)
* MUSZTARDA MIODOWA*
INFO
  • posiłek: śniadanie, kolacja
  • gatunek: dodatek
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 1 słoiczek (ok. 210 g)
  • kalorie:???
  • czas przygotowania: 20 min. + 24 godz. czekania
  • czas gotowania: 7-10 min.
SKŁADNIKI
  • musztarda domowa 175 g - składniki TU
  • MIÓD GRYCZANY - 2 ŁYŻKI (45 g)
PRZYGOTOWANIE
  1. Musztardę przygotować według przepisu STĄD.
  2. Dodać miód i dobrze wymieszać.
  3. Przełożyć do słoika i wstawić w ciepłe miejsce na 24 godz.
  4. Po tym czasie włożyć do lodówki i można już jeść.
* SMACZNEGO *
Musztarda miodowa na pierwszym planie. Kolor musztardowy, słodkość duża, ostrość umiarkowana. Idealna jako marynata do mięs, ze względu na lepką, lekko płynną konsystencję :)
 WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO Z OKAZJI DNIA MUSZTARDY!!
NIECH WAM ŻYCIE BĘDZIE MIODEM I MUSZTARDĄ PŁYNĄCE!!

2 komentarze:

  1. haha xd
    dzień musztardy, no proszę!
    ale Twoje propozycje są bardzo, bardzo ciekawe!

    OdpowiedzUsuń
  2. U, jami:)
    U nas chyba się najbardziej sprawdza stara dobra saperska, ale ostatnio przekonuję się do rosyjskiej, bo robi zamieszanie na języku:)

    OdpowiedzUsuń