Tak, to dzisiaj!! Ten dzień!!
DZIEŃ MUSZTARDY!!
Tak serio, to jest takie święto i przypada dzisiaj. Po raz 20-ty. Nie wierzycie, to zajrzyjcie na stronę Narodowego Muzeum Musztardy, którego założyciel, Barry Levenson, wymyślił Dzień Musztardy:
Jeśli będziecie dzisiaj w Wisconsin, w okolicy Middleton, to koniecznie zajrzyjcie na imprezę ;)
Ja obchody Dnia Musztardy rozpoczęłam już we wtorek, robiąc musztardę w domu według przepisu, który już prezentowałam w moim Notatniku Kuchennym (TUTAJ). Przepis ten, jest dla mnie podstawą do eksperymentów z różnymi smakami. Dziś trzy z nich (ilość dodatków smakowych dobrana pod "mój smak", czyli "ma być ostro"):
* MUSZTARDA CHRZANOWA*
INFO
- posiłek: śniadanie, kolacja
- gatunek: dodatek
- mięso: nie
- ilość porcji: 1 słoiczek (ok. 190 g)
- kalorie:???
- czas przygotowania: 20 min. + 24 godz. czekania
- czas gotowania: 7-10 min.
SKŁADNIKI
- musztarda domowa 175 g - składniki TU
- CHRZAN MIELONY - 3 ŁYŻKI (15 g)
PRZYGOTOWANIE
- Musztardę przygotować według przepisu STĄD.
- Dodać chrzan mielony i dobrze wymieszać.
- Przełożyć do słoika i wstawić w ciepłe miejsce na 24 godz.
- Po tym czasie włożyć do lodówki i można już jeść.
* SMACZNEGO *
* MUSZTARDA MIODOWA*
Musztarda chrzanowa na pierwszym planie. Kolor musztardowy, ostrość dość duża, wyczuwalna nutka chrzanowa :) |
* MUSZTARDA CHILLI*
INFO
- posiłek: śniadanie, kolacja
- gatunek: dodatek
- mięso: nie
- ilość porcji: 1 słoiczek (ok. 190 g)
- kalorie:???
- czas przygotowania: 20 min. + 24 godz. czekania
- czas gotowania: 7-10 min.
SKŁADNIKI
- musztarda domowa 175 g - składniki TU
- PAPRYKA CHILLI MIELONA - 3 ŁYŻKI (9 g)
PRZYGOTOWANIE
- Musztardę przygotować według przepisu STĄD.
- Dodać paprykę chilli mieloną i dobrze wymieszać.
- Przełożyć do słoika i wstawić w ciepłe miejsce na 24 godz.
- Po tym czasie włożyć do lodówki i można już jeść.
Musztarda chilli na pierwszym planie. Kolor musztardowo-czerwony, ostrość BAARDZOOO duża :) |
INFO
- posiłek: śniadanie, kolacja
- gatunek: dodatek
- mięso: nie
- ilość porcji: 1 słoiczek (ok. 210 g)
- kalorie:???
- czas przygotowania: 20 min. + 24 godz. czekania
- czas gotowania: 7-10 min.
SKŁADNIKI
- musztarda domowa 175 g - składniki TU
- MIÓD GRYCZANY - 2 ŁYŻKI (45 g)
PRZYGOTOWANIE
- Musztardę przygotować według przepisu STĄD.
- Dodać miód i dobrze wymieszać.
- Przełożyć do słoika i wstawić w ciepłe miejsce na 24 godz.
- Po tym czasie włożyć do lodówki i można już jeść.
Musztarda miodowa na pierwszym planie. Kolor musztardowy, słodkość duża, ostrość umiarkowana. Idealna jako marynata do mięs, ze względu na lepką, lekko płynną konsystencję :) |
WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO Z OKAZJI DNIA MUSZTARDY!!
NIECH WAM ŻYCIE BĘDZIE MIODEM I MUSZTARDĄ PŁYNĄCE!!
haha xd
OdpowiedzUsuńdzień musztardy, no proszę!
ale Twoje propozycje są bardzo, bardzo ciekawe!
U, jami:)
OdpowiedzUsuńU nas chyba się najbardziej sprawdza stara dobra saperska, ale ostatnio przekonuję się do rosyjskiej, bo robi zamieszanie na języku:)