Znów obiad z woka. Znów pierś z kurczaka. Znów warzywa. Dzisiejsze danie można podać z makaronem, ryżem, kaszą. Albo z gotowaną na parze brukselką :) Zdrowiej, mniej kalorii, więcej witamin...
* KURCZAK Z WARZYWAMI Z WOKA 2*
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: mięso z warzywami do makaronu
- mięso: tak
- ilość porcji: 3-4
- kalorie (w całości): 780 kcal (+dodatki)
- czas przygotowania: 15 min.
- czas smażenia/duszenia: 25 min.
SKŁADNIKI
- pierś z kurczaka (350 g)
- pieczarki 8 szt. średnich (300 g)
- papryka 1 szt. (200 g)
- cykoria 1 szt. (150 g)
- cebula 1 szt. (150 g)
- marchewka 2 szt (150 g)
- nać selera 30 g
- olej 15 ml
- sol, pieprz ziarnisty, anyż, kolendra ziarna, kminek, gorczyca, majeranek
PRZYGOTOWANIE
- Pierś kurczaka pokroić na małe kawałki.
- Pieczarki umyć, oddzielić ogonki od kapeluszy i pokroić kapelusze na ćwiartki.
- Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w piórka, cykorię w paseczki, paprykę na duże kawałki.
- Rozgrzać olej w woku i wrzucić przyprawy (poza solą i majerankiem). Chwilkę smażyć na mocnym ogniu, ciągle mieszając.
- Obsmażyć szybko mięso w woku.
- Dodać do mięsa cebulę i chwilkę podsmażać ciągle mieszając.
- Dodać pieczarki, posolić i dodać majeranek. Dusić przez chwilę.
- Dodać marchewkę i dusić 5 min.
- Dodać paprykę, cykorię i posiekaną nać selera.
- Zakryć wok pokrywką i dusić ok. 5-8 min.
- Po tym czasie zdjąć pokrywkę i mieszać do całkowitego odparowania płynu.
- Podawać z makaronem, ryżem, kaszą albo ugotowaną na parze brukselką :)
* SMACZNEGO *
Bardzo lubię takie warzywa z woka :)
OdpowiedzUsuńhttp://polkazprzyprawami.blox.pl