click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

środa, 10 sierpnia 2011

Kurczak, warzywa, wok i brukselka

Znów obiad z woka. Znów pierś z kurczaka. Znów warzywa. Dzisiejsze danie można podać z makaronem, ryżem, kaszą. Albo z gotowaną na parze brukselką :) Zdrowiej, mniej kalorii, więcej witamin...

* KURCZAK Z WARZYWAMI Z WOKA 2*

INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: mięso z warzywami do makaronu
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 3-4
  • kalorie (w całości): 780 kcal (+dodatki)
  • czas przygotowania: 15 min.
  • czas smażenia/duszenia: 25 min.
SKŁADNIKI
  • pierś z kurczaka (350 g)
  • pieczarki 8 szt. średnich (300 g) 
  • papryka 1 szt. (200 g)
  • cykoria 1 szt. (150 g)
  • cebula 1 szt. (150 g)
  • marchewka 2 szt (150 g)
  • nać selera 30 g
  • olej 15 ml
  • sol, pieprz ziarnisty, anyż, kolendra ziarna, kminek, gorczyca, majeranek
PRZYGOTOWANIE
  1. Pierś kurczaka pokroić na małe kawałki.
  2. Pieczarki umyć, oddzielić  ogonki od kapeluszy i pokroić kapelusze na ćwiartki.
  3. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w piórka, cykorię w paseczki, paprykę na duże kawałki.
  4. Rozgrzać olej w woku i wrzucić przyprawy (poza solą i majerankiem). Chwilkę smażyć na mocnym ogniu, ciągle mieszając.
  5. Obsmażyć szybko mięso w woku.
  6. Dodać do mięsa cebulę i chwilkę podsmażać ciągle mieszając.
  7. Dodać pieczarki, posolić i dodać majeranek. Dusić przez chwilę.
  8. Dodać marchewkę i dusić 5 min.
  9. Dodać paprykę, cykorię i posiekaną nać selera.
  10. Zakryć wok pokrywką i dusić ok. 5-8 min.
  11. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i mieszać do całkowitego odparowania płynu.
  12. Podawać z makaronem, ryżem, kaszą albo ugotowaną na parze brukselką :)
* SMACZNEGO *

1 komentarz: