czwartek, 11 sierpnia 2011

Pasta z wędzonej makreli

Kolejny smak z dzieciństwa. Pasta z wędzonej makreli pojawiała się u Rodziców na stole na kolację. Też czasem ją robię na śniadania (jako, że kolacji nie jadamy). Pasta ma też fanów wśród naszych Przyjaciół, więc pojawia się na niektórych imprezach, mimo że jej smak i zapach jest - delikatnie mówiąc - mocny, rybno-wędzony ;)
* PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI *

INFO
  • posiłek: śniadanie, kolacja, drugie śniadanie, impreza
  • gatunek: sałatka, pasta
  • mięso: tak/ryba
  • ilość porcji: 5-6
  • kalorie w całości: 2400 kcal
  • czas przygotowania: 20 min. (+ 10 min. gotowania jajek; + 30 min. "przegryzania się")
SKŁADNIKI
  • makrela wędzona 2 szt. (500 g)
  • ogórki kiszone/małosolne 3 szt. średnie (180 g)
  • jajka 3 szt. (180 g)
  • cebula 2 szt. (100 g)
  • szczypiorek 100 g
  • majonez 4 łyżki (130 ml)
  • sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
  1. Jajka ugotować na twardo. 
  2. Obrać wędzoną makrele ze skóry i  usunąć kręgosłup i ości.
  3. Rozdrobnić mięso makreli w misce widelcem.Wyjąć ości, jeśli jakaś została w rybie.
  4. Cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę i dorzucić do mięsa makreli.
  5. Jajka drobno posiekać. Wrzucić do miski z rybą.
  6. Szczypiorek posiekać i dorzucić do makreli.
  7. Posolić, popieprzyć do smaku. Dodać majonez i dobrze wymieszać.
  8. Wstawić do lodówki na minimum 30 min., aby pasta "przegryzła się".
* SMACZNEGO *
i nawet kilka ości widać na fotografii ;)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. NIE MOŻNA zastąpić majonezu jogurtem naturalnym. Należy zapomnieć o liczeniu kalorii ;)
  2. Jedząc trzeba uważać na ości, gdyż zawsze jakieś zostają.
  3. Podawać z pieczywem lub np na łódeczkach z cykorii.

1 komentarz:

  1. uwielbiam taką pastę!muszę koniecznie wypróbować Twoją wersję!

    OdpowiedzUsuń