Kiszona kapusta, duszona z grzybami, a następnie podawana z łazankami na stół wigilijny to klasyka klasyki kuchni polskiej. Teraz jednak, u progu lata, kiedy dostępna jest świeża, młoda kapusta zmodyfikowałam trochę przepis na duszoną młodą kapustę z pomidorami (którego podstawą jest TEN przepis) i zjedliśmy ją w poniższej wersji ze świderkami:
* DUSZONA MŁODA KAPUSTA Z MAKARONEM*
- posiłek: obiad, kolacja
- gatunek: sałatka na ciepło, sos do makaronu
- mięso: nie
- ilość porcji: 2
- kalorie w całości: około 460 kcal
- czas przygotowania: 10 min
- czas gotowania: 35 min
SKŁADNIKI
- makaron ugotowany 200 g
- młoda kapusta 1/3 główki (250 g)
- cebula 100 g (1 szt.)
- seler naciowy 50 g
- koncentrat pomidorowy 30% 70 g
- czosnek 2 ząbki
- olej 5 ml
- świeże zioła: majeranek, trybula, natka pietruszki, kolendra, bazylia
- sól, cukier, kminek, ocet winny
PRZYGOTOWANIE
- Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Kapustę poszatkować.
- Drobno posiekać majeranek, trybulę, natkę pietruszki i kolendrę oraz czosnek.
- Rozgrzać w woku olej i zeszklić cebulę.
- Do woka wrzucić kapustę oraz majeranek, trybulę, natkę pietruszki, kolendrę i czosnek.
- Doprawić warzywa kminkiem i zalać całość odrobiną wrzącej wody. Wszystko wymieszać.
- Dusić kapustę (kapusta zmniejszy znacznie swoją objętość) pod przykryciem około 25 minut od czasu do czasu mieszając.
- W razie konieczności dolewać wodę.
- Po 25 minutach dodać koncentrat pomidorowy. Dusić jeszcze 5 minut.
- Spróbować i dodać sól oraz/lub cukier w razie potrzeby, a także odrobinkę octu winnego.
- Całość dobrze wymieszać i dusić jeszcze około 5 minut.
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, wrzucić do kapusty i dobrze wymieszać.
- Podawać gorące na stół, posypane świeżymi ziołami.
POMOCNICZE INFORMACJE
Jako że przepis należy do grupy "przegląd tygodnia" (definicja TUTAJ), to:
Jako że przepis należy do grupy "przegląd tygodnia" (definicja TUTAJ), to:
- Koncentrat pomidorowym można zastąpić 2 świeżymi pomidorami świeże lub pomidorami z puszki.
- Zamiast kminku w ziarnach można użyć kminku mielonego.
- Zestaw ziół świeżych: dowolny. Przy braku świeżych można użyć suszonych.
- Zamiast octu winnego może być ocet spirytusowy, ale najlepszy byłby sok z cytryny.
- Jeśli kapusta nie jest młoda, trzeba zwiększyć czas duszenia.
- Czas duszenia jest również zależny od wielkości poszatkowanych liści kapusty.
- Kapustka równie dobrze smakuje następnego dnia po odgrzaniu :)
- Kapustę można udusić, np. na usmażonym boczku.
- Makaron może mieć dowolny kształt :P
- Pasowałby do tego dania również żółty ser starty na tarce i posypany na wierzchu kapusty tuż przed podaniem :)
proste i pyszne danie :) mniam :)
OdpowiedzUsuń