click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

niedziela, 27 maja 2012

Kapusta i makaron to nie tylko danie wigilijne :)

Kiszona kapusta, duszona z grzybami, a następnie podawana z łazankami na stół wigilijny to klasyka klasyki kuchni polskiej. Teraz jednak, u progu lata, kiedy dostępna jest świeża, młoda kapusta zmodyfikowałam trochę przepis na duszoną młodą kapustę z pomidorami (którego podstawą jest TEN przepis) i zjedliśmy ją w poniższej wersji ze świderkami:
* DUSZONA MŁODA KAPUSTA Z MAKARONEM*
makaron świderki smakuje z kapustą równie dobrze jak łazanki ;)
INFO
  • posiłek: obiad, kolacja
  • gatunek: sałatka na ciepło, sos do makaronu
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 2
  • kalorie w całości: około 460 kcal
  • czas przygotowania: 10 min
  • czas gotowania: 35 min
SKŁADNIKI
  • makaron ugotowany 200 g
  • młoda kapusta 1/3 główki (250 g)
  • cebula 100 g (1 szt.)
  • seler naciowy 50 g
  • koncentrat pomidorowy 30% 70 g
  • czosnek 2 ząbki
  • olej 5 ml
  • świeże zioła: majeranek, trybula, natka pietruszki, kolendra, bazylia
  • sól, cukier, kminek, ocet winny
PRZYGOTOWANIE
  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  2. Kapustę poszatkować.
  3. Drobno posiekać majeranek, trybulę, natkę pietruszki i kolendrę oraz czosnek.
  4. Rozgrzać w woku olej i zeszklić cebulę.
  5. Do woka wrzucić kapustę oraz majeranek, trybulę, natkę pietruszki, kolendrę i czosnek.
  6. Doprawić warzywa kminkiem i zalać całość odrobiną wrzącej wody. Wszystko wymieszać.
  7. Dusić kapustę (kapusta zmniejszy znacznie swoją objętość) pod przykryciem około 25 minut od czasu do czasu mieszając.
  8. W razie konieczności dolewać wodę.
  9. Po 25 minutach dodać koncentrat pomidorowy. Dusić jeszcze 5 minut.
  10. Spróbować i dodać sól oraz/lub cukier w razie potrzeby, a także odrobinkę octu winnego.
  11. Całość dobrze wymieszać i dusić jeszcze około 5 minut.
  12. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, wrzucić do kapusty i dobrze wymieszać.
  13. Podawać gorące na stół, posypane świeżymi ziołami.
* SMACZNEGO *
kapusta duszona z makaronem, posypana bazylią
POMOCNICZE INFORMACJE
Jako że przepis należy do grupy "przegląd tygodnia" (definicja TUTAJ), to:
  1. Koncentrat pomidorowym można zastąpić 2 świeżymi pomidorami świeże lub pomidorami z puszki.
  2. Zamiast kminku w ziarnach można użyć kminku mielonego.
  3. Zestaw ziół świeżych: dowolny. Przy braku świeżych można użyć suszonych.
  4. Zamiast octu winnego może być ocet spirytusowy, ale najlepszy byłby sok z cytryny.
  5. Jeśli kapusta nie jest młoda, trzeba zwiększyć czas duszenia. 
  6. Czas duszenia jest również zależny od wielkości poszatkowanych liści kapusty.
  7. Kapustka równie dobrze smakuje następnego dnia po odgrzaniu :)
  8. Kapustę można udusić, np. na usmażonym boczku. 
  9. Makaron może mieć dowolny kształt :P
  10. Pasowałby do tego dania również żółty ser starty na tarce i posypany na wierzchu kapusty tuż przed podaniem :)

1 komentarz: