click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

piątek, 11 maja 2012

Duszona młoda kapusta - wersja pomidorowa

Przed wyjazdem na majówkę przygotowałam kolejną wersję smakową duszonej młodej kapusty, tym razem z pomidorami. Przepis, który jest bazą tego dania, prezentowałam TUTAJ. Zmiany w stosunku do przepisu podstawowego pogrubiłam.
* DUSZONA MŁODA KAPUSTA - WERSJA POMIDOROWA*
duszona młoda kapusta z pomidorami
 INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: sałatka na ciepło
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 4 - 5
  • kalorie w całości: około 400 kcal
  • czas przygotowania: 10 min
  • czas gotowania: 35 min
SKŁADNIKI
  • młoda kapusta 1 główka (700 g)
  • cebula 100 g (1 szt.)
  • pomidory 400 g
  • olej 15 ml
  • sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
  • świeży koperek 0,5 pęczka
  • sól, cukier, kminek mielony, świeża szałwia
PRZYGOTOWANIE
  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  2. Kapustę poszatkować.
  3. Drobno posiekać szałwię i koperek.
  4. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
  5. Rozgrzać w woku olej i zeszklić cebulę.
  6. Do woka wrzucić kapustę oraz szałwię.
  7. Doprawić warzywa mielonym kminkiem i zalać całość odrobiną wrzącej wody. Wszystko wymieszać.
  8. Dusić kapustę (kapusta zmniejszy znacznie swoją objętość) pod przykryciem około 15 minut od czasu do czasu mieszając.
  9. W razie konieczności dolewać wodę.
  10. Po 15 minutach dodać pokrojone pomidory. Dusić jeszcze 10 minut.
  11. Po 10 minutach dolać sok z cytryny, zamieszać.
  12. Spróbować i dodać sól oraz/lub cukier w razie potrzeby.
  13. Całość dobrze wymieszać i dusić jeszcze około 5 minut.
  14. Duszoną kapustę przełożyć do miski.
  15. Do kapusty dodać posiekany koperek, dobrze wymieszać i podawać gorące na stół.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Zamiast mielonego kminku można użyć kminku w ziarnach.
  2. Przy braku świeżej szałwii można ją zastąpić suszoną.
  3. Koperek MUSI być świeży.
  4. Jeśli kapusta nie jest młoda, trzeba zwiększyć czas duszenia. 
  5. Pomidory świeże można zastąpić pomidorami z puszki lub w ostateczności koncentratem pomidorowym.
  6. Czas duszenia jest również zależny od wielkości poszatkowanych liści kapusty.
  7. Kapustka równie dobrze smakuje następnego dnia po odgrzaniu :)
  8. Kapustę można udusić na usmażonym boczku, można dodać pomidory lub koncentrat pomidorowy, można dodać inne przyprawy...
  9. Można dodać makaron, przepis TUTAJ.

1 komentarz:

  1. Lubię młoda kapustę i pomidorki też. To musi być bardzo udane połączenie :)

    OdpowiedzUsuń