Przed wyjazdem na majówkę przygotowałam kolejną wersję smakową duszonej młodej kapusty, tym razem z pomidorami. Przepis, który jest bazą tego dania, prezentowałam TUTAJ. Zmiany w stosunku do przepisu podstawowego pogrubiłam.
- posiłek: obiad
- gatunek: sałatka na ciepło
- mięso: nie
- ilość porcji: 4 - 5
- kalorie w całości: około 400 kcal
- czas przygotowania: 10 min
- czas gotowania: 35 min
SKŁADNIKI
- młoda kapusta 1 główka (700 g)
- cebula 100 g (1 szt.)
- pomidory 400 g
- olej 15 ml
- sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
- świeży koperek 0,5 pęczka
- sól, cukier, kminek mielony, świeża szałwia
PRZYGOTOWANIE
- Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Kapustę poszatkować.
- Drobno posiekać szałwię i koperek.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
- Rozgrzać w woku olej i zeszklić cebulę.
- Do woka wrzucić kapustę oraz szałwię.
- Doprawić warzywa mielonym kminkiem i zalać całość odrobiną wrzącej wody. Wszystko wymieszać.
- Dusić kapustę (kapusta zmniejszy znacznie swoją objętość) pod przykryciem około 15 minut od czasu do czasu mieszając.
- W razie konieczności dolewać wodę.
- Po 15 minutach dodać pokrojone pomidory. Dusić jeszcze 10 minut.
- Po 10 minutach dolać sok z cytryny, zamieszać.
- Spróbować i dodać sól oraz/lub cukier w razie potrzeby.
- Całość dobrze wymieszać i dusić jeszcze około 5 minut.
- Duszoną kapustę przełożyć do miski.
- Do kapusty dodać posiekany koperek, dobrze wymieszać i podawać gorące na stół.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
- Zamiast mielonego kminku można użyć kminku w ziarnach.
- Przy braku świeżej szałwii można ją zastąpić suszoną.
- Koperek MUSI być świeży.
- Jeśli kapusta nie jest młoda, trzeba zwiększyć czas duszenia.
- Pomidory świeże można zastąpić pomidorami z puszki lub w ostateczności koncentratem pomidorowym.
- Czas duszenia jest również zależny od wielkości poszatkowanych liści kapusty.
- Kapustka równie dobrze smakuje następnego dnia po odgrzaniu :)
- Kapustę można udusić na usmażonym boczku, można dodać pomidory lub koncentrat pomidorowy, można dodać inne przyprawy...
- Można dodać makaron, przepis TUTAJ.
Lubię młoda kapustę i pomidorki też. To musi być bardzo udane połączenie :)
OdpowiedzUsuń