click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

wtorek, 19 lipca 2011

Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym

Są takie potrawy, za którymi nie przepadam. Między innymi zaliczają się do nich kotlety mielone... Za to klopsiki uwielbiam:)
* KLOPSIKI WIEPRZOWE W SOSIE POMIDOROWYM *

INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: klopsiki
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 4
  • kalorie (w całości): ??? kcal (+ makaron, ryż, kasza...)
  • czas przygotowania: 20 min.
  • czas smażenia: 15 min.
  • czas duszenia: 40 min.
SKŁADNIKI

      A.  klopsiki
  • mięso wieprzowe (łopatka) mielone 600 g
  • cebula 100 g
  • pieczarki 50 g
  • jajko 1 szt.
  • czosnek 3 ząbki
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa, majeranek, szałwia
  • mąka
  • olej
      B. sos pomidorowy
  • pomidory 400 g
  • cebula 150 g
  • pieczarki 150 g
  • czosnek 3 ząbki
  • rosół 200 ml
  • liście selera, łodyżki szaragów
  • sól, pieprz, koperek, majeranek, szałwia

PRZYGOTOWANIE
     A. klopsiki
  1. Cebulę posiekać w drobną kostkę i zeszklić na patelni.
  2. Pieczarki posiekać w drobną kostkę i udusić na patelni.
  3. Połączyć w misce mięso, cebulę i pieczarki.
  4. Dodać pieprz, sól, gałkę muszkatołową, majeranek, szałwię, przeciśnięty przez praskę czosnek i jajko do miski z mięsem i warzywami. Dobrze wyrobić.
  5. Formować małe kuleczki z mięsa i warzyw. Obtoczyć je w mące.
  6. Na patelni rozgrzać olej i na dużym ogniu obsmażyć klopsiki.
     B.  klopsiki w sosie pomidorowym
  1. Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w plasterki. Pomidory pokroić na małe kawałki. Łodygi szparagów i nać selera posiekać.
  2. Rozgrzać olej na patelni i zeszklić cebulę. Ułożyć cebulę warstwą na dnie garnka.
  3. Na tej samej patelni poddusić pieczarki. Ułożyć je warstwą na cebuli w garnku.
  4. Na pieczarkach położyć posiekane liście selera i łodygi szparagów.
  5. Na warzywach ułożyć klopsiki.
  6. Całość zalać rosołem, a na wierzchu ułożyć pomidory.
  7. Doprawić pieprzem, solą, majerankiem, szałwią i przeciśnięty przez praskę czosnkiem. Dolać wody, aby zakryła ostatnią warstwę i dusić przez 40 min.
  8. Podawać z makaronem, ryżem, kaszą posypane koperkiem itp.
 * SMACZNEGO *

POMOCNICZE INFORMACJE

   A. klopsiki
  1. Klopsiki z mięsa mielonego drobiowego będą delikatniejsze.
  2. Można zrezygnować z pieczarek.
    B. sos pomidorowy
  1. Zamiast liści selera można użyć natki pietruszki. Smak będzie delikatniejszy.
  2. Łodygi szparagów zamrażam w sezonie na to warzywo;)
  3. Zamiast rosołu można użyć zamrożonych kostek bulionowych lub kupnych kostek.
  4. Świeże pomidory można zastąpić pomidorami z puszki;)

2 komentarze:

  1. mhyyy brzmi smakowicie, to znaczy każdy z nas ma swój przepis na klopsiki, a ja własnie wypróbuje twój.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czekam z niecierpliwością na odpowiedź na pytanie: czy Ci smakowały? :)

      Usuń