Są takie potrawy, za którymi nie przepadam. Między innymi zaliczają się do nich kotlety mielone... Za to klopsiki uwielbiam:)
* KLOPSIKI WIEPRZOWE W SOSIE POMIDOROWYM *
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: klopsiki
- mięso: tak
- ilość porcji: 4
- kalorie (w całości): ??? kcal (+ makaron, ryż, kasza...)
- czas przygotowania: 20 min.
- czas smażenia: 15 min.
- czas duszenia: 40 min.
SKŁADNIKI
A. klopsiki
- mięso wieprzowe (łopatka) mielone 600 g
- cebula 100 g
- pieczarki 50 g
- jajko 1 szt.
- czosnek 3 ząbki
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa, majeranek, szałwia
- mąka
- olej
B. sos pomidorowy
- pomidory 400 g
- cebula 150 g
- pieczarki 150 g
- czosnek 3 ząbki
- rosół 200 ml
- liście selera, łodyżki szaragów
- sól, pieprz, koperek, majeranek, szałwia
PRZYGOTOWANIE
A. klopsiki- Cebulę posiekać w drobną kostkę i zeszklić na patelni.
- Pieczarki posiekać w drobną kostkę i udusić na patelni.
- Połączyć w misce mięso, cebulę i pieczarki.
- Dodać pieprz, sól, gałkę muszkatołową, majeranek, szałwię, przeciśnięty przez praskę czosnek i jajko do miski z mięsem i warzywami. Dobrze wyrobić.
- Formować małe kuleczki z mięsa i warzyw. Obtoczyć je w mące.
- Na patelni rozgrzać olej i na dużym ogniu obsmażyć klopsiki.
B. klopsiki w sosie pomidorowym
- Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w plasterki. Pomidory pokroić na małe kawałki. Łodygi szparagów i nać selera posiekać.
- Rozgrzać olej na patelni i zeszklić cebulę. Ułożyć cebulę warstwą na dnie garnka.
- Na tej samej patelni poddusić pieczarki. Ułożyć je warstwą na cebuli w garnku.
- Na pieczarkach położyć posiekane liście selera i łodygi szparagów.
- Na warzywach ułożyć klopsiki.
- Całość zalać rosołem, a na wierzchu ułożyć pomidory.
- Doprawić pieprzem, solą, majerankiem, szałwią i przeciśnięty przez praskę czosnkiem. Dolać wody, aby zakryła ostatnią warstwę i dusić przez 40 min.
- Podawać z makaronem, ryżem, kaszą posypane koperkiem itp.
* SMACZNEGO *
A. klopsiki
- Klopsiki z mięsa mielonego drobiowego będą delikatniejsze.
- Można zrezygnować z pieczarek.
B. sos pomidorowy
- Zamiast liści selera można użyć natki pietruszki. Smak będzie delikatniejszy.
- Łodygi szparagów zamrażam w sezonie na to warzywo;)
- Zamiast rosołu można użyć zamrożonych kostek bulionowych lub kupnych kostek.
- Świeże pomidory można zastąpić pomidorami z puszki;)
mhyyy brzmi smakowicie, to znaczy każdy z nas ma swój przepis na klopsiki, a ja własnie wypróbuje twój.
OdpowiedzUsuńczekam z niecierpliwością na odpowiedź na pytanie: czy Ci smakowały? :)
Usuń