* SAŁAMACHA *
INFO
- posiłek: śniadanie, kolacja, drugie śniadanie, impreza
- gatunek: sałatka, pasta
- mięso: nie
- ilość porcji: w zależności od ilości składników
- kalorie w całości:w zależności od proporcji składników
- czas przygotowania: 10 min. (+ 10 min. gotowania jajek)
SKŁADNIKI
A. obowiązkowe- twaróg
- jajka
- rzodkiewka
- cebula
- szczypiorek
- śmietana
- sól, pieprz
- por (biała część)
- cykoria
- koperek
PRZYGOTOWANIE
- Jajka ugotować na twardo.
- Warzywa i jajka posiekać.
- Połączyć w misce twaróg, warzywa i jajka.
- Posolić, popieprzyć, dodać śmietanę i dobrze wymieszać.
* SMACZNEGO *
Nosz, ale mi smaka łobuzie narobiłaś!
OdpowiedzUsuńsałamacha jak u Mamy i Taty... :P
OdpowiedzUsuńO ile się nie mylę, jestem tu po raz pierwszy i od razu mi się spodobało - zarówno ten przepis, jak i cały blog - fajny sposób prezentacji przepisów.
OdpowiedzUsuńTeż mam smaka na taką potrawę. Robię czasem coś podobnego, ale bez jajek - koniecznie muszę spróbować takiej wersji. Pozdrawiam!
Dziękuję Haniu-Kasiu za miłe słowa i zapraszam częściej:)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że to się tak nazywa:) Robię też taki twaróg, ale o takim sposobie podania nie pomyślałam. Cudne!
OdpowiedzUsuńOjjj, odpłynęłabym taką łódeczką :D
OdpowiedzUsuńnazwa intrygująca!
OdpowiedzUsuńAkurat z nazwami to może być różnie, bo ludzie różnie nazywają różne rzeczy, ja sałamachę znam z książek Sołżenicyna i źle mi się kojarzy, bałanda - to taka łagrowa zupa na rybich łbach, a sałamacha dokładnie nie wiem z czego była ale to chyba takie żółte ohydztwo i na pewno nie było tam takich rarytasów jak twaróg czy jajka.
OdpowiedzUsuńinteresujące :) Czytałam Sołżenicyna i nie pamiętam w nich sałamachy. Zaintrygowałeś(aś) mnie i poszukam ;)
Usuń