Nasze zupy latem to karnawał warzyw. Tych sezonowych, które zimą z mrożonki nie smakują tak dobrze, jak teraz. Staramy się więc nasycić tymi smakami w pełni sezonu.
* ZUPA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I FASOLĄ MAMUT *
fasolka szparagowa, fasola mamut, bakłażan, cukinia, papryka, koperek - lato na talerzu |
- posiłek: obiad
- gatunek: zupa
- mięso: tak (rosół mięsny)
- ilość porcji: ???
- kalorie w całości: ok. ??? kcal.
- czas przygotowania: 20 min. + 2-3 godziny gotowania rosołu
- czas gotowania: 20 min.
SKŁADNIKI
- rosół drobiowy 1,7 litra
- fasolka szparagowa żółta 200 g
- fasolka szparagowa zielona 200 g
- fasolka mamut żółta 200 g
- fasolka mamut zielona 200 g
- bakłażan 1 szt. (350 g)
- cukinia 1 szt. (320 g)
- papryka czerwona 1 szt. (160 g)
- ziemniaki 230 g
- kapusta biała 100 g
- cebula 1 szt. (100 g)
- por (część jasnozielona i/lub ciemnozielona) 100 g
- czosnek 3 ząbki
- olej
- sól, pieprz mielony
- zioła świeże lub suszone: majeranek, lubczyk, natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
- Obciąć końcówki fasoli i każdy strączek pokroić na 2-3 kawałki.
- Cebulę i pora obrać, drobno posiekać.
- Bakłażan, cukinię i paprykę pokroić na dość dużą kostkę.
- Kapustę posiekać na paseczki.
- Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
- W dużym garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę, por i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wlać rosół do garnka z cebulą i porem, doprowadzić do wrzenia.
- Wrzucić do bulionu fasolki, kapustę i ziemniaki.
- Wsypać przyprawy: sól i pieprz mielony oraz te zioła, które są suszone.
- Gotować 10 minut.
- Następnie dodać do zupy bakłażan, cukinię i paprykę.
- Gotować jeszcze 10 minut.
- Dodać drobno posiekane świeże zioła, zgasić ogień pod garnkiem
- Podawać gorącą posypaną świeżymi ziołami.
* SMACZNEGO *
tym razem dodałam koperek, ale natka pietruszki też by się nadawała; lub szałwia; albo bazylia; i majeranek... |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Do zupy można dodać też marchewkę, pietruszkę czy seler.
- Można użyć tylko jednego koloru fasoli, ale jak szaleć (z kolorami) to szaleć ;)
- Inny przepis na zupę z fasolką szparagową można znaleźć TUTAJ.
lubię fasolkę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
zupy fasolowej jeszcze nigdy nie robiłam, ale fajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuń