click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

sobota, 26 lipca 2014

Letnia zupa z fasolką szparagową i fasolą mamut

Nasze zupy latem to karnawał warzyw. Tych sezonowych, które zimą z mrożonki nie smakują tak dobrze, jak teraz. Staramy się więc nasycić tymi smakami w pełni sezonu.
* ZUPA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I FASOLĄ MAMUT *
fasolka szparagowa, fasola mamut, bakłażan, cukinia, papryka, koperek - lato na talerzu
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: zupa
  • mięso: tak (rosół mięsny)
  • ilość porcji: ???
  • kalorie w całości: ok. ??? kcal.
  • czas przygotowania: 20 min. + 2-3 godziny gotowania rosołu
  • czas gotowania: 20 min.
SKŁADNIKI
  • rosół drobiowy 1,7 litra
  • fasolka szparagowa żółta 200 g
  • fasolka szparagowa zielona 200 g
  • fasolka mamut żółta 200 g
  • fasolka mamut zielona 200 g
  • bakłażan 1 szt. (350 g)
  • cukinia 1 szt. (320 g)
  • papryka czerwona 1 szt. (160 g)
  • ziemniaki 230 g
  • kapusta biała 100 g
  • cebula 1 szt. (100 g)
  • por (część jasnozielona i/lub ciemnozielona) 100 g
  • czosnek 3 ząbki
  • olej
  • sól, pieprz mielony
  • zioła świeże lub suszone: majeranek, lubczyk, natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
  1. Obciąć końcówki fasoli i każdy strączek pokroić na 2-3 kawałki.
  2. Cebulę i pora obrać, drobno posiekać.
  3. Bakłażan, cukinię i paprykę pokroić na dość dużą kostkę.
  4. Kapustę posiekać na paseczki.
  5. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
  6. W dużym garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę, por i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  7. Wlać rosół do garnka z cebulą i porem, doprowadzić do wrzenia.
  8. Wrzucić do bulionu fasolki, kapustę i ziemniaki.
  9. Wsypać przyprawy: sól i pieprz mielony oraz te zioła, które są suszone.
  10. Gotować 10 minut.
  11. Następnie dodać do zupy bakłażan, cukinię i paprykę.
  12. Gotować jeszcze 10 minut.
  13. Dodać drobno posiekane świeże zioła, zgasić ogień pod garnkiem
  14. Podawać gorącą posypaną świeżymi ziołami.
* SMACZNEGO *
tym razem dodałam koperek, ale natka pietruszki też by się nadawała; lub szałwia; albo bazylia; i majeranek...
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Do zupy można dodać też marchewkę, pietruszkę czy seler.
  2. Można użyć tylko jednego koloru fasoli, ale jak szaleć (z kolorami) to szaleć ;)
  3. Inny przepis na zupę z fasolką szparagową można znaleźć TUTAJ.

2 komentarze:

  1. lubię fasolkę :)

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. zupy fasolowej jeszcze nigdy nie robiłam, ale fajnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń