Niby jest lato, niby powinno być "mniej pracy w pracy", ale czasu wolnego mam jak na lekarstwo :( Cierpi na tym Notatnik Kuchenny, bo rzadko mam czas na nowy post. Całe szczęście czasu na gotowanie mi jeszcze wystarcza, więc jest szansa, że chociaż z opóźnieniem, to jednak w Notatniku będą pojawiać się nowe przepisy :)
Dzisiaj zapraszam na przepis na zupę, którą gotowałam jakieś dwa tygodnie temu, ale dopiero dzisiaj znalazłam wolną chwilę na publikację...
Dzisiaj zapraszam na przepis na zupę, którą gotowałam jakieś dwa tygodnie temu, ale dopiero dzisiaj znalazłam wolną chwilę na publikację...
- posiłek: obiad
- gatunek: zupa
- mięso: tak (rosół mięsny)
- ilość porcji: ???
- kalorie w całości: ok. 450 kcal.
- czas przygotowania: 10 min. + 2-3 godziny gotowania rosołu
- czas gotowania: 20 min.
SKŁADNIKI
- rosół wołowo-drobiowy 1,5 litra
- fasolka szparagowa żółta 500 g
- cebula 1 szt. (100 g)
- marchewka gotowana 2 szt. duże (220 g)
- pietruszka gotowana 1 szt. duża (100 g)
- seler korzeniowy gotowany 180 g
- por (część jasnozielona i/lub ciemnozielona) 60 g
- sól, pieprz mielony
- zioła świeże lub suszone: majeranek, lubczyk, natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
- Wlać rosół do dużego garnka i doprowadzić do wrzenia.
- Obciąć końcówki fasolki i każdy strączek pokroić na 2-3 kawałki.
- Marchewkę, pietruszkę i seler korzeniowy pokroić w małą kostkę.
- Cebulę i pora obrać, drobno posiekać.
- Wrzucić do bulionu cebulę, por i fasolkę szparagową.
- Wsypać przyprawy: sól i pieprz mielony oraz te zioła, które są suszone.
- Gotować 15-20 minut na małym ogniu.
- Następnie dodać gotowane warzywa (marchewkę, pietruszkę i seler).
- Dodać drobno posiekane świeże zioła, zgasić ogień pod garnkiem
- Podawać gorącą posypaną świeżymi ziołami.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Do przygotowania tej zupy wykorzystałam warzywa, na których gotował się rosół (marchewka, pietruszka, seler). Można użyć świeżych, ale należy wrzucić je wtedy do zupy w punkcie 5.
- Do zupy można dodać drobno posiekane mięso z rosołu.
- Można też dodać do niej ziemniaki (punkt 5).
Cudowna taka zupka <3
OdpowiedzUsuńZupka pychotka, robiona w podobny sposób też smakuje.
OdpowiedzUsuńFasolka w każdej postaci jest smaczna.