Lubimy z TeŻetem gulasze. Drobiowe, wołowe, ale przede wszystkim wieprzowe. W Notatniku pojawił się już przepis na gulasz z grzybami leśnymi, zapiekany w naczyniu rzymskim, z pomarańczami i daktylami i klasyczny gulasz wieprzowy. Czas więc na:
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: gulasz
- mięso: tak
- ilość porcji: 4-6
- kalorie w całości: ok. 3100 kcal (+ podpłomyki/kasza/makaron)
- czas przygotowania: 15 min. + min. 2 godz. marynowania mięsa
- czas duszenia: ok. 1,5 godz.
SKŁADNIKI
- łopatka wieprzowa 860 g
- cebula 1 szt. (200 g)
- marchewka 3 szt. (220 g)
- seler 0,5 szt. dużej (150 g)
- pietruszka 1 szt. mała (50 g)
- koncentrat pomidorowy 30% 190 g
- musztarda 2 łyżki czubate (70 g) - przepis TUTAJ, TUTAJ lub TUTAJ
- żurawina suszona 40 g
- grzyby suszone 3 szt.
- czosnek 4 ząbki duże
- olej 15 g
- suszony majeranek, liść laurowy
- sól, pieprz czarny mielony
PRZYGOTOWANIE
- Łopatkę wieprzową pokroić w kostkę ok. 1 cm na 1 cm.
- Zamarynować kawałki mięsa w soli, pieprzu mielonym i suszonym majeranku.
- Mięso odstawić na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc) w chłodne miejsce.
- Cebulę pokroić w piórka.
- Marchewkę i pietruszkę obrać. Pokroić w plasterki.
- Seler obrać i pokroić w dużą kostkę.
- W woku rozgrzać olej i obsmażyć szybko kawałki mięsa z każdej strony.
- Wyjąć mięso z woka, a na pozostały olej wrzucić cebulę.
- Smażyć, mieszając do zeszklenia cebuli.
- Do cebuli dodać musztardę i dobrze wymieszać.
- Do woka wrzucić mięso, marchewkę, pietruszkę, seler, grzyby i suszoną żurawinę.
- Doprawić gulasz liśćmi laurowymi i koncentratem pomidorowym.
- Dolać wodę, dobrze wymieszać i przykryć woka.
- Całość postawić na najmniejszy ogień i dusić 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby uzupełniać wodę.
- Pod koniec duszenia spróbować i ewentualnie doprawić solą i/lub pieprzem do smaku.
- Podawać z podpłomykami, kaszą gryczaną lub jęczmienną, makaronem...
POMOCNICZE INFORMACJE
- Zamiast łopatki można użyć szynki lub karkówki. Schab środkowy się nie nadaje - jest zbyt suchy.
- Gulasz powinno się gotować w garnku żeliwnym, ewentualnie emaliowanym z całą, nieuszkodzoną emalią.
- Ilość musztardy zależy od jej ostrości.
- Inne przepisy na gulasze można znaleźć pod poniższymi linkami:
A. wieprzowe
i my lubimy gulasze wszelkie ;) mniam !!!
OdpowiedzUsuń