sobota, 10 sierpnia 2013

Gulasz wieprzowy pomidorowo-musztardowy

Lubimy z TeŻetem gulasze. Drobiowe, wołowe, ale przede wszystkim wieprzowe. W Notatniku pojawił się już przepis na gulasz z grzybami leśnymi, zapiekany w naczyniu rzymskim, z pomarańczami i daktylami i klasyczny gulasz wieprzowy. Czas więc na:
* GULASZ WIEPRZOWY POMIDOROWO-MUSZTARDOWY *
gulasz pomidorowo-musztardowy
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: gulasz
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 4-6
  • kalorie w całości: ok. 3100 kcal (+ podpłomyki/kasza/makaron)
  • czas przygotowania: 15 min. + min. 2 godz. marynowania mięsa
  • czas duszenia: ok. 1,5 godz.
SKŁADNIKI
  • łopatka wieprzowa 860 g
  • cebula 1 szt. (200 g)
  • marchewka 3 szt. (220 g)
  • seler 0,5 szt. dużej (150 g)
  • pietruszka 1 szt. mała (50 g)
  • koncentrat pomidorowy 30% 190 g
  • musztarda 2 łyżki czubate (70 g) - przepis TUTAJTUTAJ lub TUTAJ
  • żurawina suszona 40 g
  • grzyby suszone 3 szt.
  • czosnek 4 ząbki duże
  • olej 15 g
  • suszony majeranek, liść laurowy
  • sól, pieprz czarny mielony
PRZYGOTOWANIE
  1. Łopatkę wieprzową pokroić w kostkę ok. 1 cm na 1 cm.
  2. Zamarynować kawałki mięsa w soli, pieprzu mielonym i suszonym majeranku.
  3. Mięso odstawić na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc) w chłodne miejsce.
  4. Cebulę pokroić w piórka.
  5. Marchewkę i pietruszkę obrać. Pokroić w plasterki.
  6. Seler obrać i pokroić w dużą kostkę.
  7. W woku rozgrzać olej i obsmażyć szybko kawałki mięsa z każdej strony.
  8. Wyjąć mięso z woka, a na pozostały olej wrzucić cebulę.
  9. Smażyć, mieszając do zeszklenia cebuli.
  10. Do cebuli dodać musztardę i dobrze wymieszać.
  11. Do woka wrzucić mięso, marchewkę, pietruszkę, seler, grzyby i suszoną żurawinę.
  12. Doprawić gulasz liśćmi laurowymi i koncentratem pomidorowym.
  13. Dolać wodę, dobrze wymieszać i przykryć woka.
  14. Całość postawić na najmniejszy ogień i dusić 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby uzupełniać wodę.
  15. Pod koniec duszenia spróbować i ewentualnie doprawić solą i/lub pieprzem do smaku.
  16. Podawać z podpłomykami, kaszą gryczaną lub jęczmienną, makaronem...
* SMACZNEGO *
typowy gulaszowy wygląd ;)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Zamiast łopatki można użyć szynki lub karkówki. Schab środkowy się nie nadaje - jest zbyt suchy.
  2. Gulasz powinno się gotować w garnku żeliwnym, ewentualnie emaliowanym z całą, nieuszkodzoną emalią.
  3. Ilość musztardy zależy od jej ostrości.
  4. Inne przepisy na gulasze można znaleźć pod poniższymi linkami:
           A. wieprzowe
            B. wołowe

1 komentarz: