Dziś postanowiłam poeksperymentować z soczewicą. Oczywiście danie musiało zawierać mięso, aby strajku w domu nie było ;) Postanowiłam zrobić pierś z kurczaka duszoną w warzywach, którą zazwyczaj podaję z makaronem. Tym razem dodałam ugotowaną soczewicę i wyszło coś na kształt gulaszu. TeŻet powiedział "ok", więc czasem będzie gościć na naszych talerzach.
* GULASZ Z KURCZAKA Z SOCZEWICĄ *
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: gulasz
- mięso: tak
- ilość porcji: 2
- kalorie w całości: ok. 1000 kcal
- czas przygotowania: 10 min.
- czas gotowania: 30 min.
SKŁADNIKI
A. soczewica gotowana
- soczewica 100 g
- cytryna 0,5 szt.
- czosnek 2 ząbki
- łodyżki pietruszki, koperku, tymianku
- sól
B. pierś z kurczaka duszona w warzywach
- pierś z kurczaka 300 g
- pieczarki 200 g
- cebula 100 g
- por (biała część) 0,5 szt.
- papryka 0,5 szt.
- marchewka 100 g
- pomidory 4-5 sztuk lub 1 puszka (400 g)
- czosnek 2 ząbki
- olej 15 ml
- sos "sambal oelek" lub posiekane chilli
- sól, pieprz, kminek, majeranek, tymianek, natka pietruszki, koperek
PRZYGOTOWANIE
- Pierś z kurczaka pokroić na kawałki "na jeden kęs", zamarynować w pieprzu, soli i oleju.
- Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę i por w piórka, obraną marchewkę w plasterki, paprykę na kawałki średniej wielkości.
- Jeśli używamy świeżych pomidorów, to sparzyć je, obrać ze skórki i pokroić na kawałki.
- Soczewicę przepłukać zimną wodą.
SOCZEWICĘ GOTUJEMY I KURCZAKA DUSIMY W TYM SAMYM CZASIE!!
A. soczewica gotowana
- Zagotować wodę (3 razy więcej niż objętość soczewicy) z czosnkiem, solą i łodyżkami pietruszki, koperku, tymianku.
- Wrzucić opłukaną soczewicę do wrzątku i gotować pod przykryciem 20 min.
- Po 20 min. dorzucić do garnka z soczewicą połówkę cytryny, ewentualnie dolać trochę wody.
- Gotować jeszcze 10 min.
B. pierś z kurczaka duszona w warzywach
- Zamarynowane mięso wrzucić do rozgrzanego garnka i podsmażyć.
- Do mięsa dodać cebulę i smażyć do zeszklenia.
- Do garnka dorzucić pieczarki, posolić i smażyć, aż puszczą sok i zmniejszą swoją objętość.
- Dorzucić marchewkę, pora, paprykę i pomidory.
- Dolać trochę wody, doprawić kminkiem, majerankiem, tymiankiem i sosem "sambal oelek" lub posiekanym chilli oraz drobno posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Dusić pod przykryciem ok. 15 min (aż soczewica w drugim garnku się ugotuje).
C. gulasz z kurczaka z soczewicą
- Ugotowaną soczewicę (bez cytryny i łodyżek pietruszki, koperku, tymianku) dorzucić do uduszonego kurczaka.
- Doprawić danie posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
* SMACZNEGO *
Wygląda smakowicie. Ja też lubię takie potrawki.
OdpowiedzUsuńMasz bardzo pięknie zaprojektowaną witrynę! Aż mnie dopinguje do zmian u mnie. Od jakiegoś czasu już planuję zmienić wygląd bloga,ale jakoś nie mogłam się zabrać. Może teraz się 'ogarnę'. Pozdrawiam! Fajnie to danie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Nie do mnie jednak powinny być skierowane Twoje słowa. Graficzną opiekę nad moim blogiem sprawuje moja siostra Hafija (znajdziesz ją w obserwatorach). A tutaj znajdziesz jej pomysły na tła:
OdpowiedzUsuńhttp://hafija-background.blogspot.com/
Thx za reklamę sister :)
OdpowiedzUsuń