click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

sobota, 16 kwietnia 2011

Gulasz z kurczaka z soczewicą

Dziś postanowiłam poeksperymentować z soczewicą. Oczywiście danie musiało zawierać mięso, aby  strajku w domu nie było ;) Postanowiłam zrobić pierś z kurczaka duszoną w warzywach, którą zazwyczaj podaję z makaronem. Tym razem dodałam ugotowaną soczewicę i wyszło coś na kształt gulaszu. TeŻet powiedział "ok", więc czasem będzie gościć na naszych talerzach.

* GULASZ Z KURCZAKA Z SOCZEWICĄ *
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: gulasz
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 2
  • kalorie w całości: ok. 1000 kcal
  • czas przygotowania: 10 min.
  • czas  gotowania: 30 min.
SKŁADNIKI 

      A.  soczewica gotowana
  • soczewica 100 g
  • cytryna 0,5 szt.
  • czosnek 2 ząbki
  • łodyżki pietruszki, koperku, tymianku
  • sól
      B. pierś z kurczaka duszona w warzywach
  • pierś z kurczaka 300 g
  • pieczarki 200 g
  • cebula 100 g
  • por (biała część) 0,5 szt.
  • papryka 0,5 szt.
  • marchewka 100 g
  • pomidory 4-5 sztuk lub 1 puszka (400 g)
  • czosnek 2 ząbki
  • olej 15 ml
  • sos "sambal oelek" lub posiekane chilli
  • sól, pieprz, kminek, majeranek, tymianek, natka pietruszki, koperek
PRZYGOTOWANIE
  1. Pierś z kurczaka pokroić na kawałki "na jeden kęs", zamarynować w pieprzu, soli i oleju.
  2. Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę i por w piórka, obraną marchewkę w plasterki, paprykę na kawałki średniej wielkości.
  3. Jeśli używamy świeżych pomidorów, to sparzyć je, obrać ze skórki i pokroić na kawałki.
  4. Soczewicę przepłukać zimną wodą.
SOCZEWICĘ GOTUJEMY I KURCZAKA DUSIMY W TYM SAMYM CZASIE!!

     A. soczewica gotowana
  1. Zagotować wodę (3 razy więcej niż objętość soczewicy) z czosnkiem, solą i łodyżkami pietruszki, koperku, tymianku.
  2. Wrzucić opłukaną soczewicę do wrzątku i gotować pod przykryciem 20 min.
  3. Po 20 min. dorzucić do garnka z soczewicą połówkę cytryny, ewentualnie dolać trochę wody.
  4. Gotować jeszcze 10 min.
     B.  pierś z kurczaka duszona w warzywach
  1. Zamarynowane mięso wrzucić do rozgrzanego garnka i podsmażyć.
  2. Do mięsa dodać cebulę i smażyć do zeszklenia.
  3. Do garnka dorzucić pieczarki, posolić i smażyć, aż puszczą sok i zmniejszą swoją objętość.
  4. Dorzucić marchewkę, pora, paprykę i pomidory.
  5. Dolać trochę wody, doprawić kminkiem, majerankiem, tymiankiem i sosem "sambal oelek" lub posiekanym chilli oraz drobno posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  6. Dusić pod przykryciem ok. 15 min (aż soczewica w drugim garnku się ugotuje).
     C. gulasz z kurczaka z soczewicą
  1. Ugotowaną soczewicę (bez cytryny i łodyżek pietruszki, koperku, tymianku) dorzucić do uduszonego kurczaka.
  2. Doprawić danie posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
 * SMACZNEGO *

4 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie. Ja też lubię takie potrawki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz bardzo pięknie zaprojektowaną witrynę! Aż mnie dopinguje do zmian u mnie. Od jakiegoś czasu już planuję zmienić wygląd bloga,ale jakoś nie mogłam się zabrać. Może teraz się 'ogarnę'. Pozdrawiam! Fajnie to danie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję:) Nie do mnie jednak powinny być skierowane Twoje słowa. Graficzną opiekę nad moim blogiem sprawuje moja siostra Hafija (znajdziesz ją w obserwatorach). A tutaj znajdziesz jej pomysły na tła:
    http://hafija-background.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń