Wczoraj robiłam paschę, zainspirowana ostatnim poniedziałkowym wydaniem dodatku Palce Lizać do Gazety Wyborczej (link TU). Dziś rano, przygotowując TeŻetowi drugie śniadanie na zajęcia i do pracy, odwinęłam paschę i niestety, zmieniając trochę przepis, popełniłam kilka błędów. :( Zamiast dość zwartej konsystencji, uzyskałam słodką masę twarożkową z bakaliami. Muszę jeszcze popracować nad tym przepisem (a na pewno mniej śmietany dodawać - dałam szklankę na 0,5 kg twarogu). Zanim więc pojawi się w moim blogu przepis na paschę, dziś kilka przepisów na twarożek na słodko. :) Są to szybkie i smaczne pomysły na słodki podwieczorek lub (jak w przypadku TeŻeta i moim) na drugie śniadanie do pracy.
A. twaróg figowy czyli słodko-wytrawna rozpusta dla pełnoletnich
* SMACZNEGO *
* TWARÓG NA SŁODKO *
INFO
- posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek, kolacja
- gatunek: deser
- mięso: nie
- ilość porcji: 1
- kalorie w całości: w zależności od składników
- czas przygotowania: 10 min.
SKŁADNIKI
- twaróg 200 g
- bakalie różne 100 g
- śmietana 2 łyżki
- dżem/konfitura/marmolada
- cukier/miód
PRZYGOTOWANIE
- Twaróg rozgnieść widelcem w miseczce.
- Dodać bakalie, dżem/konfiturę/marmoladę, cukier/miód i śmietanę.
- Wszystko dokładnie wymieszać.
SMAK TKWI W SZCZEGÓŁACH I KOMPOZYCJI SKŁADNIKÓW!!
A. twaróg figowy czyli słodko-wytrawna rozpusta dla pełnoletnich
- Twaróg rozgnieść widelcem w miseczce.
- Dodać 2 łyżeczki fig z rumem (jeśli jeszcze ich nie znacie, to serdecznie polecam TU).
- Dodać pokrojone 4 figi suszone.
- Dodać śmietanę i dobrze wymieszać.
B. twaróg żurawinowy czyli słodko-kwaśna pomoc dla nerek
- Twaróg rozgnieść widelcem w miseczce.
- Dodać garść żurawiny suszonej.
- Dodać łyżkę otartej skórki z cytryny.
- Dodać śmietanę i dobrze wymieszać.
C. twaróg sosnowy czyli uderzenie witaminy C
- Twaróg rozgnieść widelcem w miseczce.
- Dodać 2 łyżki syropu sosnowego (najlepiej domowego wyrobu - przepis wkrótce, dobry zamiennik znajdziecie tu TU).
- Dodać śmietanę i dobrze wymieszać.
- Twaróg rozgnieść widelcem w miseczce.
- Dodać pół łyżeczki startego cynamonu, pół łyżeczki startego imbiru, pół łyżeczki startego anyżu i nasiona z połowy laski wanilii.
- Rodzynki i suszoną żurawinę sparzyć oraz wymoczyć przez 15-30 min (im dłużej, tym wytrawniejszy będzie twaróg) w wódce waniliowej (przepis TU).
- Dodać drobno pokruszoną gorzką czekoladę (2-4 kostki).
- Dodać łyżkę miodu (najlepiej gryczanego).
- Dodać śmietanę i dobrze wymieszać.
- Twaróg rozgnieść widelcem w miseczce.
- Dodać rodzynki, suszone: żurawiny, daktyle, figi, morele, śliwki, kandyzowane owoce, skórkę pomarańczowa w syropie (najlepiej domową).
- Dodać drobno pokruszoną gorzką czekoladę (2 kostki).
- Dodać łyżkę dżemu/konfitury/marmolady o dowolnym smaku.
- Dosłodzić ewentualnie miodem lub cukrem
- Dodać śmietanę i dobrze wymieszać.
F. twaróg orzechowy czyli chrupiący twaróg
- Twaróg rozgnieść widelcem w miseczce.
- Dodać płatki migdałów, orzechy laskowe, orzechy włoskie, płatki kokosowe.
- Dodać łyżkę miodu lub cukru.
- Dodać śmietanę i dobrze wymieszać.
G. twaróg miętowo-cytrynowy czyli odświeżenie w gorący dzień
- Twaróg rozgnieść widelcem w miseczce.
- Dodać garść drobno pokrojonej świeżej mięty.
- Dodać łyżeczkę otartej skórki z cytryny.
- Dodać śmietanę i dobrze wymieszać.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
- Zazwyczaj używam twarogu półtłustego. Zastępowanie go chudym/tłustym wymaga zwiększenia/zmniejszenia ilości śmietany.
- Zazwyczaj używam śmietany 18 %.
- Bakalie w zależności od upodobań można dać suszone lub namoczone (w wodzie lub alkoholu).
- Rzadko dodaję cukier, jeśli jednak to robię, to zazwyczaj używam cukru brązowego, trzcinowego.
- Oczywiście bakalie można zastąpić świeżymi owocami, ale to już temat na zupełnie inny post...
sporo propozycji i każda interesująca;)
OdpowiedzUsuń