click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

niedziela, 17 kwietnia 2011

Twaróg w słodkich odsłonach

Wczoraj robiłam paschę, zainspirowana ostatnim poniedziałkowym wydaniem dodatku Palce Lizać do Gazety Wyborczej (link TU). Dziś rano, przygotowując TeŻetowi drugie śniadanie na zajęcia i do pracy, odwinęłam paschę i niestety, zmieniając trochę przepis, popełniłam kilka błędów. :( Zamiast dość zwartej konsystencji, uzyskałam słodką masę twarożkową z bakaliami. Muszę jeszcze popracować nad tym przepisem (a na pewno mniej śmietany dodawać - dałam szklankę na 0,5 kg twarogu). Zanim więc pojawi się w moim blogu przepis na paschę, dziś kilka przepisów na twarożek na słodko. :) Są to szybkie i smaczne pomysły na słodki podwieczorek lub (jak w przypadku TeŻeta i moim) na drugie śniadanie do pracy.

* TWARÓG NA SŁODKO *
INFO
  • posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek, kolacja
  • gatunek: deser
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 1
  • kalorie w całości: w zależności od składników
  • czas przygotowania: 10 min.
SKŁADNIKI
  • twaróg 200 g
  • bakalie różne 100 g
  • śmietana 2 łyżki
  • dżem/konfitura/marmolada
  • cukier/miód
PRZYGOTOWANIE
  1. Twaróg rozgnieść widelcem w miseczce.
  2. Dodać bakalie, dżem/konfiturę/marmoladę, cukier/miód i śmietanę.
  3. Wszystko dokładnie wymieszać.
SMAK TKWI W SZCZEGÓŁACH I KOMPOZYCJI SKŁADNIKÓW!!

     A. twaróg figowy czyli słodko-wytrawna rozpusta dla pełnoletnich
  1. Twaróg rozgnieść widelcem w miseczce.
  2. Dodać 2 łyżeczki fig z rumem (jeśli jeszcze ich nie znacie, to serdecznie polecam TU).
  3. Dodać pokrojone 4 figi suszone.
  4. Dodać śmietanę i dobrze wymieszać.
     B.  twaróg żurawinowy czyli słodko-kwaśna pomoc dla nerek
  1. Twaróg rozgnieść widelcem w miseczce.
  2. Dodać garść żurawiny suszonej.
  3. Dodać łyżkę otartej skórki z cytryny.
  4. Dodać śmietanę i dobrze wymieszać.
     C. twaróg sosnowy czyli uderzenie witaminy C
  1. Twaróg rozgnieść widelcem w miseczce.
  2. Dodać 2 łyżki syropu sosnowego (najlepiej domowego wyrobu - przepis wkrótce, dobry zamiennik znajdziecie tu TU).
  3. Dodać śmietanę i dobrze wymieszać.
     D. twaróg cynamonowo-imbirowy czyli zimowa rozgrzewka
  1. Twaróg rozgnieść widelcem w miseczce.
  2. Dodać pół łyżeczki startego cynamonu, pół łyżeczki startego imbiru, pół łyżeczki startego anyżu i nasiona z połowy laski wanilii.
  3. Rodzynki i suszoną żurawinę sparzyć oraz wymoczyć przez 15-30 min (im dłużej, tym wytrawniejszy będzie twaróg) w wódce waniliowej (przepis TU).
  4. Dodać drobno pokruszoną gorzką czekoladę (2-4 kostki).
  5. Dodać łyżkę miodu (najlepiej gryczanego).
  6. Dodać śmietanę i dobrze wymieszać.
     E. twaróg bardzo słodki czyli słodka rozpust dla dzieci
  1. Twaróg rozgnieść widelcem w miseczce.
  2. Dodać rodzynki, suszone: żurawiny, daktyle, figi, morele, śliwki, kandyzowane owoce, skórkę pomarańczowa w syropie (najlepiej domową).
  3. Dodać drobno pokruszoną gorzką czekoladę (2 kostki). 
  4. Dodać łyżkę dżemu/konfitury/marmolady o dowolnym smaku.
  5. Dosłodzić ewentualnie miodem lub cukrem
  6. Dodać śmietanę i dobrze wymieszać.
     F. twaróg orzechowy czyli chrupiący twaróg
  1. Twaróg rozgnieść widelcem w miseczce.
  2. Dodać płatki migdałów, orzechy laskowe, orzechy włoskie, płatki kokosowe.
  3. Dodać łyżkę miodu lub cukru.
  4. Dodać śmietanę i dobrze wymieszać.
     G. twaróg miętowo-cytrynowy czyli odświeżenie w gorący dzień 
  1. Twaróg rozgnieść widelcem w miseczce.
  2. Dodać garść drobno pokrojonej świeżej mięty.
  3. Dodać łyżeczkę otartej skórki z cytryny.
  4. Dodać śmietanę i dobrze wymieszać. 

     * SMACZNEGO *

    POMOCNICZE INFORMACJE
    1. Zazwyczaj używam twarogu półtłustego. Zastępowanie go chudym/tłustym wymaga zwiększenia/zmniejszenia ilości śmietany.
    2. Zazwyczaj używam śmietany 18 %.
    3. Bakalie w zależności od upodobań można dać suszone lub namoczone (w wodzie lub alkoholu).
    4. Rzadko dodaję cukier, jeśli jednak to robię, to zazwyczaj używam cukru brązowego, trzcinowego.
    5. Oczywiście bakalie można zastąpić świeżymi owocami, ale to już temat na zupełnie inny post...
    Durszlak

    1 komentarz: