Dzisiaj sałatka, która powstała pod wpływem impulsu (i składników obecnych tego dnia w lodówce) ok. 3 lata temu. Kiedy moja siostra wychodziła za mąż i organizowałyśmy jej wieczór panieński, ta sałatka również wzięła udział w imprezie:) Zdarza mi się robić ją na specjalne zamówienie przyjaciółki. Idealna sałatka imprezowa.
* SAŁATKA MAKARONOWO-KURCZAKOWO-BROKUŁOWA *
różyczki brokułów rozpadły się w trakcie mieszania, ale nadal czuć je w smaku :) |
INFO
- posiłek: śniadanie, kolacja, impreza
- gatunek: sałatka
- mięso: tak
- ilość porcji: 15
- kalorie w całości (ok. 1500g): ok. 2100 kcal (ok. 140 kcal na porcję 100 g)
- czas przygotowania: 1 godz. + minimum 1 godz. czekania
SKŁADNIKI
- pierś z kurczaka grillowana 400 g
- brokuły 2 szt.
- ugotowany makaron muszle/penne/świderki 200 g
- cebula 100 g
- por (biała część) 1 szt.
- papryka czerwona/żółta 1 szt.
- ogórki konserwowe 2 szt. duże
- majonez 200 ml
- sól, pieprz, papryka chilli, olej
PRZYGOTOWANIE
- Pierś z kurczaka pokroić na kawałki "na jeden kęs", zamarynować w pieprzu, soli, papryce chilli i oleju. Następnie ugrillować.
- Makaron ugotować al dente.
- Brokuły podzielić na różyczki i ugotować na parze.
- Cebulę i pora pokroić w drobną kostkę.
- Paprykę i ogórki konserwowe pokroić w dużą kostkę.
- Wymieszać makaron, kurczaka i warzywa w misce.
- Posolić, popieprzyć, dodać majonez i wymieszać.
- Odstawić do lodówki na minimum 1 godz.
* SMACZNEGO *
makaron, grillowany kurczak, brokuły, papryka i boski smak :) |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Pierś z kurczaka można zamarynować wg uznania (ta kombinacja najlepiej sprawdza się u nas w domu) i zamiast grillować można po prostu usmażyć. Również wędzony lub pieczony kurczak będzie ok, ale sałatka zmieni smak.
- Ważne, aby użyć makaronu grubego. Drobny zginie w sałatce.
- Brokuły również można ugotować w wodzie, ale gotowane na parze są smaczniejsze.
- Do sałatki bierzemy różyczki brokułów. Grubą łodygę, oczyszczoną z liści warto zamrozić, aby móc jej użyć do np. zupy warzywnej.
- Najlepiej, aby papryka była czerwona bądź żółta - uzyskamy bardziej kolorową sałatkę:)
- Sałatka najsmaczniejsza jest po nocy spędzonej w lodówce.
Mniam, przyjedź mi przygotuj!
OdpowiedzUsuń