click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

czwartek, 14 kwietnia 2011

Sałatka makaronowo-kurczakowo-brokułowa

Dzisiaj sałatka, która powstała pod wpływem impulsu (i składników obecnych tego dnia w lodówce) ok. 3 lata temu. Kiedy moja siostra wychodziła za mąż i organizowałyśmy jej wieczór panieński, ta sałatka również wzięła udział w imprezie:) Zdarza mi się robić ją na specjalne zamówienie przyjaciółki. Idealna sałatka imprezowa.
* SAŁATKA MAKARONOWO-KURCZAKOWO-BROKUŁOWA *
różyczki brokułów rozpadły się w trakcie mieszania, ale nadal czuć je w smaku :)
INFO
  • posiłek: śniadanie, kolacja, impreza
  • gatunek: sałatka
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 15
  • kalorie w całości (ok. 1500g): ok. 2100 kcal (ok. 140 kcal na porcję 100 g)
  • czas przygotowania:  1 godz. +  minimum 1 godz. czekania
SKŁADNIKI
  • pierś z kurczaka grillowana 400 g
  • brokuły 2 szt.
  • ugotowany makaron muszle/penne/świderki 200 g
  • cebula 100 g
  • por (biała część) 1 szt.
  • papryka czerwona/żółta 1 szt.
  • ogórki konserwowe 2 szt. duże
  • majonez 200 ml
  • sól, pieprz, papryka chilli, olej
PRZYGOTOWANIE
  1. Pierś z kurczaka pokroić na kawałki "na jeden kęs", zamarynować w pieprzu, soli, papryce chilli i oleju. Następnie ugrillować.
  2. Makaron ugotować al dente.
  3. Brokuły podzielić na różyczki i ugotować na parze.
  4. Cebulę i pora pokroić w drobną kostkę.
  5. Paprykę i ogórki konserwowe pokroić w dużą kostkę.
  6. Wymieszać makaron, kurczaka i warzywa w misce.
  7. Posolić, popieprzyć, dodać majonez i wymieszać.
  8. Odstawić do lodówki na minimum 1 godz.
* SMACZNEGO *
makaron, grillowany kurczak, brokuły, papryka i boski smak :)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Pierś z kurczaka można zamarynować wg uznania (ta kombinacja najlepiej sprawdza się u nas w domu) i zamiast grillować można po prostu usmażyć. Również wędzony lub pieczony kurczak będzie ok, ale sałatka zmieni smak.
  2. Ważne, aby użyć makaronu grubego. Drobny zginie w sałatce.
  3. Brokuły również można ugotować w wodzie, ale gotowane na parze są smaczniejsze.
  4. Do sałatki bierzemy różyczki brokułów. Grubą łodygę, oczyszczoną z liści warto zamrozić, aby móc jej użyć do np. zupy warzywnej.
  5. Najlepiej, aby papryka była czerwona bądź żółta - uzyskamy bardziej kolorową sałatkę:)
  6. Sałatka najsmaczniejsza jest po nocy spędzonej w lodówce.

1 komentarz: