Lata świetlne temu (dokładnie 4,5 roku temu ;) ) na opakowaniu kostek rosołowych jednej z firm przedstawiony był przepis na kurczaka w imbirze w sosie śmietanowym. Po zamianie podudzi na pierś kurczaka, masła na smakową oliwę, kostki rosołowej na domowy rosół oraz dodaniu cebuli, pieczarek i kilku różnych przypraw ideał został osiągnięty.
UWAGA: OGROMNE KALORIE!!!!!!!!!!!
* KURCZAK IMBIROWO-CYTRYNOWY W SOSIE ŚMIETANOWYM *
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: sos do makaronu
- mięso: tak
- ilość porcji: 2
- kalorie w całości: ok. 1030 kcal (+ makaron)
- czas przygotowania: 10 min. + minimum 30 min. marynowania
- czas duszenia: 20 min.
SKŁADNIKI
- pierś z kurczaka 300 g
- pieczarki 400 g
- cebula 100 g
- czosnek 1-2 ząbki
- sok z połówki cytryny
- oliwa aromatyzowana chilli 1 łyżka
- rosół z kurczaka 1 kostka z woreczka do lodu
- śmietana 12% 200 g
- mąka 1 łyżka
- sól, pieprz, imbir (kawałek korzenia), trawa cytrynowa (mały kawałek), mięta
PRZYGOTOWANIE
- Pierś z kurczaka pokroić w kostkę
- Zamarynować mięso w soli, pieprzu, imbirze (starty korzeń) i soku z cytryny.
- Pieczarki pokroić w plasterki lub duże kawałki.
- Cebulę pokroić w piórka.
- Oliwę rozgrzać na patelni.
- Szybko obsmażyć mięso (razem z marynatą) i przerzucić je do rondla.
- Na tej samej patelni zeszklić cebulę i przerzucić ją do rondla.
- Na tą samą patelnię wrzucić pieczarki.
- Posolić i mieszać, aż pieczarki puszczą sok i zmniejszą swoją objętość.
- Przerzucić pieczarki wraz z sokiem do rondla.
- Dolać wodę do rondla, wrzucić kostkę rosołu, doprawić miętą, drobno posiekaną trawą cytrynową i drobno posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Dusić pod przykryciem ok. 15 min.
- W miseczce rozmieszać śmietanę z mąką.
- Zahartować śmietanę i wlać do rondla.
- Gotować jeszcze ok. 5 min (do zgęstnienia sosu) ciągle mieszając.
- Podawać z makaronem.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
- Kurczak pod wpływem soli i soku z cytryny w marynacie zmienia kolor i fakturę (ścinanie się białka).
- Oliwa może być zwykła, ewentualnie można ją zastąpić masłem. Wtedy warto dodać niewielką ilość drobno posiekanego chilli do rondla.
- Z pieczarek można zrezygnować; nie można natomiast zamienić ich grzybami leśnymi (ich smak nie pasuje do imbiru).
- Zamiast zamrożonej kostki domowego rosołku można użyć kostki rosołowej kupnej. Ważne, aby był to bulion drobiowy, a nie wołowy czy drobiowo-wołowy.
- Najlepsza jest świeża trawa cytrynowa, ale pędy ze słoika też się sprawdzą. Jeśli nie doprawiamy nią sosu, można dodać trochę więcej soku z cytryny do marynaty.
- Zamiast mięty można użyć bazylii i pietruszki. Przy zastosowaniu świeżych ziół, część zostawić do posypania gotowego dania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz