click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

środa, 13 kwietnia 2011

Kurczak imbirowo-cytrynowy w sosie śmietanowym

Lata świetlne temu (dokładnie 4,5 roku temu ;) ) na opakowaniu kostek rosołowych jednej z firm przedstawiony był przepis na kurczaka w imbirze w sosie śmietanowym. Po zamianie podudzi na pierś kurczaka, masła na smakową oliwę, kostki rosołowej na domowy rosół oraz dodaniu cebuli, pieczarek i kilku różnych przypraw ideał został osiągnięty.
UWAGA: OGROMNE KALORIE!!!!!!!!!!!

* KURCZAK IMBIROWO-CYTRYNOWY W SOSIE ŚMIETANOWYM *
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: sos do makaronu
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 2
  • kalorie w całości: ok. 1030 kcal (+ makaron)
  • czas przygotowania: 10 min. + minimum 30 min. marynowania
  • czas duszenia: 20 min.
SKŁADNIKI
  • pierś z kurczaka 300 g
  • pieczarki 400 g
  • cebula 100 g
  • czosnek 1-2 ząbki
  • sok z połówki cytryny
  • oliwa aromatyzowana chilli 1 łyżka
  • rosół z kurczaka 1 kostka z woreczka do lodu
  • śmietana 12% 200 g
  • mąka 1 łyżka
  • sól, pieprz, imbir (kawałek korzenia), trawa cytrynowa (mały kawałek), mięta
PRZYGOTOWANIE
  1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę
  2. Zamarynować mięso w soli, pieprzu, imbirze (starty korzeń) i soku z cytryny.
  3. Pieczarki pokroić w plasterki lub duże kawałki.
  4. Cebulę pokroić w piórka.
  5. Oliwę rozgrzać na patelni.
  6. Szybko obsmażyć mięso (razem z marynatą) i przerzucić je do rondla.
  7. Na tej samej patelni zeszklić cebulę i przerzucić ją do rondla.
  8. Na tą samą patelnię wrzucić pieczarki.
  9. Posolić i mieszać, aż pieczarki puszczą sok i zmniejszą swoją objętość.
  10. Przerzucić pieczarki wraz z sokiem do rondla.
  11. Dolać wodę do rondla, wrzucić kostkę rosołu, doprawić miętą, drobno posiekaną trawą cytrynową i drobno posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  12. Dusić pod przykryciem ok. 15 min.
  13. W miseczce rozmieszać śmietanę z mąką.
  14. Zahartować śmietanę i wlać do rondla.
  15. Gotować jeszcze ok. 5 min (do zgęstnienia sosu) ciągle mieszając.
  16. Podawać z makaronem.
* SMACZNEGO *


POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Kurczak pod wpływem soli i soku z cytryny w marynacie zmienia kolor i fakturę (ścinanie się białka).
  2. Oliwa może być zwykła, ewentualnie można ją zastąpić masłem. Wtedy warto dodać niewielką ilość drobno posiekanego chilli do rondla.
  3. Z pieczarek można zrezygnować; nie można natomiast zamienić ich grzybami leśnymi (ich smak nie pasuje do imbiru).
  4. Zamiast zamrożonej kostki domowego rosołku można użyć kostki rosołowej kupnej. Ważne, aby był to bulion drobiowy, a nie wołowy czy drobiowo-wołowy.
  5. Najlepsza jest świeża trawa cytrynowa, ale pędy ze słoika też się sprawdzą. Jeśli nie doprawiamy nią sosu, można dodać trochę więcej soku z cytryny do marynaty.
  6. Zamiast mięty można użyć bazylii i pietruszki. Przy zastosowaniu świeżych ziół, część zostawić do posypania gotowego dania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz