Każde z nas ma swoje ulubione smaki. Tak się złożyło, że TeŻet woli pieczarki od grzybów leśnych, więc dziś to one wystąpią w przepisie w roli głównej. Oczywiście, można zamienić je świeżymi/mrożonymi/suszonymi grzybami leśnymi. Ja osobiście jednak uważam, że grzyby leśne wymagają więcej szacunku i trochę innej oprawy przyprawowej. Dziś więc pora na duszone pieczarki, a duszone borowiki, koźlarze czy podgrzybki zjemy na obiad innym razem...
* DUSZONE PIECZARKI *
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek:sałatka
- mięso: nie
- ilość porcji: 2
- kalorie w całości: ok. 160 kcal
- czas przygotowania: 10 min.
- czas duszenia: 15 min.
SKŁADNIKI
- pieczarki 400 g
- cebula 50 g
- czosnek 1-2 ząbki
- masło ghee (klarowane) 10 g
- ocet winny 5 ml
- sól, pieprz, majeranek
PRZYGOTOWANIE
- Cebulę pokroić w kosteczkę.
- Pieczarki pokroić w plasterki lub duże kawałki.
- Rozpuścić masło ghee w garnuszku na małym ogniu.
- Zeszklić cebulkę na tłuszczu.
- Dorzucić do cebuli pieczarki.
- Posolić i wymieszać, aż pieczarki puszczą sok i zmniejszą swoją objętość.
- Dolać ocet winny.
- Dodać pieprz, majeranek i drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dusić pod przykryciem ok. 10 min.
- W razie potrzeby dolewać wodę.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
- Masło ghee można zastąpić oliwą.
- Ilość czosnku wg uznania, ale majeranku powinno być dużo.
- Ciekawym pomysłem na urozmaicenie dania może być użycie oliwy smakowej z chilli lub dodanie niewielkiej ilości drobno posiekanego chilli wprost do pieczarek.
- Zamiast octu winnego można użyć czerwonego wina, ale wg mnie to trochę zbyt wykwintne, jak dla zwykłych pieczarek:)
- Aby zachować pozory "zdrowej sałatki do obiadu" można posypać gotowe danie siekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz