poniedziałek, 11 kwietnia 2011

Duszone pieczarki

Każde z nas ma swoje ulubione smaki. Tak się złożyło, że TeŻet woli pieczarki od grzybów leśnych, więc dziś to one wystąpią w przepisie w roli głównej. Oczywiście, można zamienić je świeżymi/mrożonymi/suszonymi grzybami leśnymi. Ja osobiście jednak uważam, że grzyby leśne wymagają więcej szacunku i trochę innej oprawy przyprawowej. Dziś więc pora na duszone pieczarki, a duszone borowiki, koźlarze czy podgrzybki zjemy na obiad innym razem...

* DUSZONE PIECZARKI *
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek:sałatka
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 2
  • kalorie w całości: ok. 160 kcal
  • czas przygotowania: 10 min.
  • czas duszenia: 15 min.
SKŁADNIKI
  • pieczarki 400 g
  • cebula 50 g
  • czosnek 1-2 ząbki
  • masło ghee (klarowane) 10 g
  • ocet winny 5 ml
  • sól, pieprz, majeranek
PRZYGOTOWANIE
  1. Cebulę pokroić w kosteczkę.
  2. Pieczarki pokroić w plasterki lub duże kawałki.
  3. Rozpuścić masło ghee w garnuszku na małym ogniu.
  4. Zeszklić cebulkę na tłuszczu.
  5. Dorzucić do cebuli pieczarki.
  6. Posolić i wymieszać, aż pieczarki puszczą sok i zmniejszą swoją objętość.
  7. Dolać ocet winny.
  8. Dodać pieprz, majeranek i drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
  9. Dusić pod przykryciem ok. 10 min.
  10. W razie potrzeby dolewać wodę.
* SMACZNEGO *


POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Masło ghee można zastąpić oliwą.
  2. Ilość czosnku wg uznania, ale majeranku powinno być dużo.
  3. Ciekawym pomysłem na urozmaicenie dania może być użycie oliwy smakowej z chilli lub dodanie niewielkiej ilości drobno posiekanego chilli wprost do pieczarek.
  4. Zamiast octu winnego można użyć czerwonego wina, ale wg mnie to trochę zbyt wykwintne, jak dla zwykłych pieczarek:)
  5. Aby zachować pozory "zdrowej sałatki do obiadu" można posypać gotowe danie siekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz