Moja kuchnia nie jest wegetariańska, ale czasem TeŻet i ja lubimy zjeść coś bez mięsa. W Notatniku Kuchennym zeszłego lata pojawił się przepis na bezmięsny gulasz z ciecierzycą, a dzisiaj zapraszam na wersję tej potrawy z dodatkiem soczewicy.
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: gulasz
- mięso: nie
- ilość porcji: 2-3
- kalorie w całości: 700 kcal
- czas przygotowania: 15 min.
- czas gotowania: 15-20 min.
SKŁADNIKI
- soczewica czerwona 100 g suchej
- pomidory 1 puszka (400 g)
- cukinia 2 szt. małe (400 g)
- cebula 1 szt. duża (200 g)
- pieczarki 6 szt. dużych (200 g)
- por 50 g
- olej 5 g
- świeża bazylia
- sól, mielona papryka ostra wędzona
PRZYGOTOWANIE
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, pora w piórka, cukinię na kawałki średniej wielkości, a pieczarki na ćwiartki.
- Świeżą bazylię drobno posiekać.
- W woku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę z porem.
- Do cebuli dodać pieczarki, posolić i smażyć, aż puszczą sok.
- Do woka dorzucić pomidory i cukinię.
- Całość doprawić papryką ostrą wędzoną, podlać wodą i dobrze wymieszać.
- Dusić całość pod przykryciem około 5 minut.
- Po tym czasie dorzucić do woka soczewicę i całość dobrze wymieszać. Gotować pod przykryciem 7 minut.
- Wyłączyć gaz pod wokiem i dodać świeżą bazylię. Całość dobrze wymieszać i podawać gorące na stół.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Pomidory z puszki można zastąpić świeżymi, obranymi ze skóry.
- Świeżą bazylię można zastąpić suszoną, ale wtedy trzeba ją dodać w punkcie 6.
- Można dodać również innych ziół: oregano, tymianek, koperek, natka pietruszki itp.
- Zamiast soczewicy czerwonej można użyć zieloną, ale należy ją wtedy gotować ok. 20 minut w punkcie 8.
- Jeśli gulasz staje się w czasie gotowania zbyt gęsty można dolać wody, a jeśli wody jest za dużo należy ją odparować w trakcie gotowania.
- Po przepis na bezmięsny gulasz z ciecierzycą zapraszam TUTAJ.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz