click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

środa, 8 maja 2013

Gulasz bezmięsny z soczewicą

Moja kuchnia nie jest wegetariańska, ale czasem TeŻet i ja lubimy zjeść coś bez mięsa. W Notatniku Kuchennym zeszłego lata pojawił się przepis na bezmięsny gulasz z ciecierzycą, a dzisiaj zapraszam na wersję tej potrawy z dodatkiem soczewicy.
* GULASZ BEZMIĘSNY Z SOCZEWICĄ *
gulasz bezmięsny z soczewicą
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: gulasz
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 2-3
  • kalorie w całości: 700 kcal
  • czas przygotowania: 15 min.
  • czas gotowania: 15-20 min.
SKŁADNIKI
  • soczewica czerwona 100 g suchej
  • pomidory 1 puszka (400 g)
  • cukinia 2 szt. małe (400 g)
  • cebula 1 szt. duża (200 g)
  • pieczarki 6 szt. dużych (200 g)
  • por 50 g
  • olej 5 g
  • świeża bazylia
  • sól, mielona papryka ostra wędzona
PRZYGOTOWANIE
  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, pora w piórka, cukinię na kawałki średniej wielkości, a pieczarki na ćwiartki.
  2. Świeżą bazylię drobno posiekać.
  3. W woku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę z porem.
  4. Do cebuli dodać pieczarki, posolić i smażyć, aż puszczą sok.
  5. Do woka dorzucić pomidory i cukinię.
  6. Całość doprawić papryką ostrą wędzoną, podlać wodą i dobrze wymieszać.
  7. Dusić całość pod przykryciem około 5 minut.
  8. Po tym czasie dorzucić do woka soczewicę i całość dobrze wymieszać. Gotować pod przykryciem 7 minut.
  9. Wyłączyć gaz pod wokiem i dodać świeżą bazylię. Całość dobrze wymieszać i podawać gorące na stół.
 * SMACZNEGO *
mało kalorii, a smaku wiele :)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Pomidory z puszki można zastąpić świeżymi, obranymi ze skóry.
  2. Świeżą bazylię można zastąpić suszoną, ale wtedy trzeba ją dodać w punkcie 6.
  3. Można dodać również innych ziół: oregano, tymianek, koperek, natka pietruszki itp.
  4. Zamiast soczewicy czerwonej można użyć zieloną, ale należy ją wtedy gotować ok. 20 minut w punkcie 8.
  5. Jeśli gulasz staje się w czasie gotowania zbyt gęsty można dolać wody, a jeśli wody jest za dużo należy ją odparować w trakcie gotowania.
  6. Po przepis na bezmięsny gulasz z ciecierzycą zapraszam TUTAJ.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz