Wiosna w pełni, czas więc na dania lekkie i pełne witamin. Wystarczy lekko zmodyfikować stare przepisy. W Notatniku Kuchennym pasty z tuńczyka pojawiały się już kilkukrotnie; z dodatkiem suszonych pomidorów (TUTAJ) i z serem feta (TU), a także w najprostszej wersji czyli tuńczyk z jajkami (KLIK po przepis). Właśnie tą ostatnią pastę postanowiłam w tym tygodniu odchudzić i "uwiosennić". Majonez zastąpiłam jogurtem naturalnym i dodałam z własnej hodowli, świeżo zerwane kiełki.
* WIOSENNA PASTA Z TUŃCZYKA I JAJEK *
W tej wersji pasta wygląda bardziej na sałatkę. Aby uzyskać konsystencję bardziej podobną do pasty należy całość zmiksować :) |
INFO
- posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, kolacja, impreza
- gatunek: pasta, sałatka
- mięso: tak (ryba)
- ilość porcji: 3 - 4 duże "śniadaniowe" lub kilkanaście "imprezowych"
- kalorie w całości: ok. 430 kcal
- czas przygotowania: 5 min.
- czas gotowania jajek: 10 min.
SKŁADNIKI
- tuńczyk w sosie własnym 130 g po odsączeniu (1 puszka)
- jajka 3 szt.
- cebula 60 g (0,5 szt.)
- ogórek małosolny 60 g (2 szt. małe)
- kiełki 20 g (u mnie czerwona kapusta, groch i słonecznik)
- szczypiorek 15 g (0,5 pęczka)
- rzeżucha 10 g
- jogurt naturalny 80 g
- sól, pieprz czarny mielony
PRZYGOTOWANIE
- Jajka ugotować na twardo.
- Jajka, cebulę i ogórek kiszony pokroić w drobną kostkę i wrzucić do miski.
- Dodać drobno posiekany szczypiorek oraz rzeżuchę i kiełki.
- Do miski dorzucić odsączonego z sosu tuńczyka.
- Wszystko dobrze wymieszać.
- Dodać jogurt naturalny oraz doprawić pastę solą i pieprzem.
- Całość dobrze wymieszać i podawać na pieczywie lub w łódeczkach z cykorii.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Do pasty lepszy będzie tuńczyk w sosie własnym niż w oleju, ze względu na kaloryczność pasty ;)
- Jajka kroję na krajalnicy na plasterki, a potem trzymając jajko tak, aby się nie rozpadło, przekręcam je o 90 stopni i robię drugie krojenie na plasterki. Wrzucam do miski i dodatkowo rozdrabniam widelcem.
- Można użyć kiełków dowolnego rodzaju. Ja hoduję je sama, ale można kupić kiełki w sklepie.
- Jogurt naturalny można zastąpić majonezem, ale trzeba wtedy pożegnać się z dietetyczną wersją pasty.
- Aby uzyskać wygląd bardziej zbliżony d pasty, należy całość zmiksować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz