W tym tygodniu wrócił mi "fiś" na zapiekanie różnych smaków w kokilkach. W sobotę padło na tartę botwinkową. Nigdy jej nie robiłam, więc sugerowałam się przepisami Liski z White Plate oraz Kasi z Gotuję bo lubię. Nie jestem jednak wytrawnym cukiernikiem, więc zamiast zagniatanego spodu wykorzystałam 4 naleśniki, które zostały mi z piątkowego obiadu. Również składniki masy podane w w/w przepisach zmodyfikowałam tak, aby dopasować je do zawartości własnej lodówki :)
* NALEŚNIKOWA TARTA BOTWINKOWO-PIECZARKOWO-KOPERKOWO-SEROWA *
podałam tartę z grillowanym kurczakiem, ale sama może również stanowić gotowe danie obiadowe lub kolacyjne |
INFO
- posiłek: obiad, kolacja, dodatek
- gatunek: zapiekanka, sałatka, tarta
- mięso: nie
- ilość porcji: 2 (4 kokilki o średnicy 11 cm i wysokości 5 cm)
- kalorie w całości: ok. 1800 kcal (ok. 455 kcal 1 szt.)
- czas przygotowania: 10 min.
- czas duszenia: 20 min. + ok. 30 min. na ostudzenie warzyw
- czas pieczenia: 40 min.
SKŁADNIKI
- naleśniki o średnicy 26 cm 4 szt. (2/3 proporcji z TEGO przepisu)
- botwinka 2 pęczki (270 g)
- pieczarki 4 szt. duże (200 g)
- śmietana 18% 100 g
- ser brie 100 g
- jajka 2 szt.
- por biała część 50 g
- masło 30 g
- czosnek 2 ząbki
- koperek 0,5 pęczka
- sól, pieprz ziarnisty zielony, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE
- Czosnek drobno posiekać, pora pokroić w piórka.
- Pieczarki pokroić w dość dużą kostkę.
- Liście i łodygi botwinki posiekać, a buraczki z botwinki pokroić w drobną kostkę.
- Ser pleśniowy pokroić w drobną kostkę.
- Koperek drobno posiekać, a ziarna pieprzu utrzeć w moździerzu.
- W garnuszku rozgrzać masło i dodać do niego pora z czosnkiem. Zeszklić por.
- Do pora dodać pieczarki. Posolić je i chwilę poddusić, aż zmniejszą swoją objętość.
- Do garnka dodać botwinkę (buraczki, łodygi i liście) i doprawić zmiażdżonym pieprzem i startą gałką muszkatołową.
- Całość dobrze wymieszać i dusić, aż cały płyn z pieczarek i botwinki odparuje.
- Wyłączyć gaz pod garnkiem i całość ostudzić.
- W międzyczasie wymieszać w misce jajka ze śmietaną.
- Dodać do miski drobno pokrojony ser i posiekany koperek.
- Całość delikatnie doprawić solą, utłuczonym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
- Do masy śmietanowo-jajeczno-serowej dodać przestudzone uduszone warzywa.
- Wszystko dobrze wymieszać.
- Kokilki wyłożyć naleśnikami i nalać na nie masę.
- Kokilki umieścić w zimnym prodiżu.
- Włączyć prodiż do prądu i piec przez 40 minut.
- Wyjąć kokilki z prodiża i podawać od razu na stół jako dodatek do obiadu albo samodzielny obiad lub kolację.
* SMACZNEGO *
Zapieczona masa otoczona jest na zewnątrz chrupiącym naleśnikiem... |
...a w środku kokilki, pod masą naleśnik jest mięciutki :) |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Ser brie można zastąpić innym serem pleśniowym, np. camembertem lub serem z niebieską pleśnią.
- Jeśli kokilki wstawiane są do rozgrzanego prodiża, to czas zapiekania skraca się do 10 minut.
- Samą botwinkę z pieczarkami (bez jajek i śmietany) z tego przepisu można wykorzystać jako ciepłą sałatkę do obiadu.
- Przy powyższych proporcjach tarta jest silnie koperkowa ;)
noo przyznaję, że danie jak z prawdziwej restauracji! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń