click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

niedziela, 19 maja 2013

Naleśnikowa tarta botwinkowo-pieczarkowo-koperkowo-serowa

W tym tygodniu wrócił mi "fiś" na zapiekanie różnych smaków w kokilkach. W sobotę padło na tartę botwinkową. Nigdy jej nie robiłam, więc sugerowałam się przepisami Liski z White Plate oraz Kasi z Gotuję bo lubię. Nie jestem jednak wytrawnym cukiernikiem, więc zamiast zagniatanego spodu wykorzystałam 4 naleśniki, które zostały mi z piątkowego obiadu. Również składniki masy podane w w/w przepisach zmodyfikowałam tak, aby dopasować je do zawartości własnej lodówki :)
* NALEŚNIKOWA TARTA BOTWINKOWO-PIECZARKOWO-KOPERKOWO-SEROWA *
podałam tartę z grillowanym kurczakiem, ale sama może również stanowić gotowe danie obiadowe lub kolacyjne
INFO
  • posiłek: obiad, kolacja, dodatek
  • gatunek: zapiekanka, sałatka, tarta
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 2 (4 kokilki o średnicy 11 cm i wysokości 5 cm)
  • kalorie w całości: ok. 1800 kcal (ok. 455 kcal 1 szt.)
  • czas przygotowania: 10 min.
  • czas duszenia: 20 min. + ok. 30 min. na ostudzenie warzyw
  • czas pieczenia: 40 min.
SKŁADNIKI
  • naleśniki o średnicy 26 cm 4 szt. (2/3 proporcji z TEGO przepisu)
  • botwinka 2 pęczki (270 g)
  • pieczarki 4 szt. duże (200 g)
  • śmietana 18% 100 g
  • ser brie 100 g
  • jajka 2 szt.
  • por biała część 50 g
  • masło 30 g
  • czosnek 2 ząbki
  • koperek 0,5 pęczka
  • sól, pieprz ziarnisty zielony, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE
  1. Czosnek drobno posiekać, pora pokroić w piórka.
  2. Pieczarki pokroić w dość dużą kostkę.
  3. Liście i łodygi botwinki posiekać, a buraczki z botwinki pokroić w drobną kostkę.
  4. Ser pleśniowy pokroić w drobną kostkę.
  5. Koperek drobno posiekać, a ziarna pieprzu utrzeć w moździerzu.
  6. W garnuszku rozgrzać masło i dodać do niego pora z czosnkiem. Zeszklić por.
  7. Do pora dodać pieczarki. Posolić je i chwilę poddusić, aż zmniejszą swoją objętość.
  8. Do garnka dodać botwinkę (buraczki, łodygi i liście) i doprawić zmiażdżonym pieprzem i startą gałką muszkatołową.
  9. Całość dobrze wymieszać i dusić, aż cały płyn z pieczarek i botwinki odparuje.
  10. Wyłączyć gaz pod garnkiem i całość ostudzić.
  11. W międzyczasie wymieszać w misce jajka ze śmietaną.
  12. Dodać do miski drobno pokrojony ser i posiekany koperek.
  13. Całość delikatnie doprawić solą, utłuczonym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
  14. Do masy śmietanowo-jajeczno-serowej dodać przestudzone uduszone warzywa.
  15. Wszystko dobrze wymieszać.
  16. Kokilki wyłożyć naleśnikami i nalać na nie masę.
  17. Kokilki umieścić w zimnym prodiżu.
  18. Włączyć prodiż do prądu i piec przez 40 minut.
  19. Wyjąć kokilki z prodiża i podawać od razu na stół jako dodatek do obiadu albo samodzielny obiad lub kolację.
* SMACZNEGO *
Zapieczona masa otoczona jest na zewnątrz chrupiącym naleśnikiem...
...a w środku kokilki, pod masą naleśnik jest mięciutki :)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Ser brie można zastąpić innym serem pleśniowym, np. camembertem lub serem z niebieską pleśnią.
  2. Jeśli kokilki wstawiane są do rozgrzanego prodiża, to czas zapiekania skraca się do 10 minut.
  3. Samą botwinkę z pieczarkami (bez jajek i śmietany) z tego przepisu można wykorzystać jako ciepłą sałatkę do obiadu.
  4. Przy powyższych proporcjach tarta jest silnie koperkowa ;)

2 komentarze: