click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

piątek, 19 sierpnia 2011

Zielona pasta i naleśniki

Dziś na obiad wymyśliłam sobie naleśniki. Trzeba tylko wykombinować, co w nie zawinąć. Mój wybór padł na zieloną pastę, która została wymyślona przeze mnie jakieś 2-3 lata temu. Może być ona nie tylko nadzieniem do naleśników czy pierogów, ale również jako samodzielna pasta do kanapek. Na początek:

* ZIELONA PASTA Z BROKUŁÓW I FETY *

INFO
  • posiłek: śniadanie, obiad, kolacja, drugie śniadanie, impreza,
  • gatunek: pasta, nadzienie
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 15 naleśników, 30 kanapek...
  • kalorie w całości: 740 kcal
  • czas przygotowania: 20 min. (+ 10 min. gotowania brokułów)
SKŁADNIKI
  • brokuł 1 szt. duża (600 g po ugotowaniu)
  • ser typu feta 270 g
  • cebula 1 szt. duża (170 g)
  • czosnek 5 ząbków
  • pestki dyni i słonecznika 30 g w sumie
  • sól, gałka muszkatołowa, papryka chilli w proszku
PRZYGOTOWANIE
  1. Brokuła podzielić na różyczki, tak aby jak najmniej zostało łykowatych, grubszych łodyżek. Ugotować warzywo na parze.
  2. Cebulę pokroić, czosnek obrać.
  3. Pestki dyni i słonecznika uprażyć na suchej patelni.
  4. Wrzucić cebulę i czosnek do dużej miski i zmiksować blenderem.
  5. Do miski dorzucać po kolei ugotowane różyczki brokuła, ciągle miksując pastę blenderem.
  6. Ser typu feta pokroić na kawałki i dorzucać do pasty ciągle mieszając.
  7. Kiedy składniki połączą się dorzucić do miski pestki dyni i słonecznika. Wymieszać łyżką.
  8. Spróbować i doprawić do smaku solą, gałką muszkatołową i papryką chilli.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Zamiast sera typu feta można użyć białego sera/twarogu. Trzeb wtedy więcej posolić pastę.
  2. W podanych proporcjach wyczuwalna jest wyraźnie aromatyczna nuta czosnku.
  3. Lubię kiedy ta pasta jest delikatnie zielona, więc dodaję paprykę chilli w proszku. Używając świeżej można ją pokroić na kawałki i wrzucić do zmiksowania razem z cebulą i czosnkiem.
  4. Pasta nie musi mieć jednolitej konsystencji. Zostawiam małe kawałki niezmiksowanego do końca sera czy brokuła.
 A teraz przepis na:

* NALEŚNIKI WYTRAWNE*

INFO
  • posiłek: śniadanie, obiad, kolacja, drugie śniadanie, impreza,
  • gatunek: naleśniki
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 15 średnio grubych naleśników
  • kalorie w całości: 1250 kcal
  • czas przygotowania: 5 min. (+ 30 min. czekania; + ok. 30 min. smażenia)
SKŁADNIKI
  • jajko 1 szt.
  • piwo jasne 200 ml
  • woda 200 ml
  • mąka 240 g
  • sól, papryka czerwona/przyprawa gyros/przyprawa do pizzy
  • olej 30 ml
PRZYGOTOWANIE
  1. Jajko wrzucić do blendera i zmiksować z solą i przyprawami.
  2. Dolać wodę i piwo. Zmiksować.
  3. Dosypywać powoli mąkę ciągle miksując.
  4. Gotowe ciasto odstawić do lodówki na ok. 30 min.
  5. Rozgrzaną patelnię smarować olejem, wylewać ciasto i smażyć naleśniki.
  6. Zawinąć w naleśniki wybrane nadzienie, np. powyższą zieloną pastę.
* SMACZNEGO *
Czyż ta zielona pasta w świetle flesza nie wygląda niesamowicie? :)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Powyższe ciasto używam do nadzień wytrawnych. Do słodkich naleśników robię inne ciasto.
  2. Można dać mniej mąki, naleśniki będą cieńsze (i mniej kaloryczne).
  3. Sól jest obowiązkowa, przyprawy dodaję w celu uzyskania koloru i podkreślenia, że ciasto jest do nadzienia wytrawnego.

    4 komentarze:

    1. Bardzo fajna pasta. Jestem miłośniczką wszelkich past do pieczywa. Chętnie wypróbuję kiedyś Twój przepis.

      OdpowiedzUsuń
    2. Brzmi znakomicie. Myślałam, że to będzie moje ulubione avokado, ale za brokułem na parze po prostu przepadam:) Moja rodzina się dziwi, że z naleśnika potrafię wielgachną kanapkę na pikantno zrobić, bo każdy ze okropnie słodkim dżemem albo równie słodkim serkiem.

      OdpowiedzUsuń
    3. wszystko tak pięknie i smacznie wygląda! pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
    4. Ale nabrałam ochoty na brokuły. Zaraz lecę do sklepu i zrobie z nimi cos na obiad :)

      OdpowiedzUsuń