* SAŁATKA Z KUSKUSEM, FETĄ I GRILLOWANYM KURCZAKIEM *
Jeszcze bez kurczaka, jeszcze bez dressingu, ale już smaczna :) |
INFO
- posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, kolacja, impreza
- gatunek: sałatka
- mięso:tak/nie
- ilość porcji: 3 duże "drugośniadaniowe" lub kilkanaście "imprezowych"
- kalorie w całości: ok.1600 kcal
- czas przygotowania: 30 min.
SKŁADNIKI
A. sałatka
- kasza kuskus 100 g (suchej)
- pierś z kurczaka 300 g
- ser typu feta 200 g
- pomidor 1 szt. (200 g)
- ogórki kiszone/małosolne 3 szt. (150 g)
- ogórek 1 szt. (130 g)
- papryka 0,5 szt. (100 g)
- cebula 1 szt. (100 g)
- por - biała część 1 szt. (50 g)
- rosół/kostka rosołowa do ugotowania kuskusa
- olej, ulubione przyprawy do przyprawienia piersi z kurczaka przed grillowaniem
- musztarda 2 łyżeczki (30 g)
- ocet balsamiczny 2 łyżeczki (10 g)
- oliwa 2 łyżeczki (10 g)
- sól, cukier
PRZYGOTOWANIE
- Pierś z kurczaka oczyścić i zamarynować w oleju z ulubionymi przyprawami. Ugrillować.
- Kuskus "ugotować" w rosole według przepisu na opakowaniu w misce, w której przyrządzane będzie danie. Wzruszyć kaszę widelcem, kiedy będzie gotowa.
- Pokroić drobno cebulę i pora.
- Ogórki małosolne/kiszone, ogórka świeżego, pomidor i paprykę pokroić w grubszą kostkę.
- Połączyć warzywa z kaszą i dobrze wymieszać.
- Ser typu feta pokroić w grubszą kostkę i wymieszać z kaszą i warzywami.
- Do małego słoiczka wlać ocet balsamiczny i oliwę. Dodać cukier, sól i musztardę.
- Zakręcić słoiczek i mocno nim potrząsnąć, aby składniki dressingu się połączyły.
- Polać sałatkę dressingiem i dobrze wymieszać.
- Następnie:
- Ugrillowaną pierś z kurczaka pokroić na kawałki i wrzucić do miski z sałatką. Dobrze wymieszać.
- Przełożyć sałatkę do pojemników śniadaniowych.
- Ugrillowaną pierś z kurczaka pokroić na kawałki i wrzucić na wierzch sałatki.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Sałatka bez kurczaka będzie idealna dla TeŻeta do pracy w piątek.
- Pierś z kurczaka można ugrillować na patelni grillowej, usmażyć na patelni, upiec w piekarniku a wędzony też chyba będzie pasował.
- Kaloryczność sałatki zależy głównie od "tłustości" sera i ilości oliwy w dressingu.
- Ja użyłam musztardy z chilli, ale świetnie się nada musztarda miodowa (przepisy TU). Wtedy do dressingu nie trzeba używać cukru.
- Ostrość dressingu zależy od ostrości musztardy. Jeśli jest "słaba" to można dodać do dressingu pieprz lub paprykę w proszku.
- Pasującymi dodatkami będą również świeża, drobno posiekana natka pietruszki oraz drobno posiekane orzechy laskowe.
takie połączenie smaków musi być świetne :]
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna sałatka
OdpowiedzUsuńmmmmmmmm musi być pyszna :0
OdpowiedzUsuńTwój przepis wykorzystałam na dzień kultur w szkole :) Wyszło przepysznie :P
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że Tobie i Twoim koleżankom i kolegom smakowało :D
Usuń