click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

czwartek, 18 sierpnia 2011

Sałatka z kuskusem, fetą i grillowanym kurczakiem

Wczoraj na drugie śniadanie do pracy był ryż z bakaliami na słodko, a dziś wytrawna:

* SAŁATKA Z KUSKUSEM, FETĄ I GRILLOWANYM KURCZAKIEM *
Jeszcze bez kurczaka, jeszcze bez dressingu, ale już smaczna :)
INFO
  • posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, kolacja, impreza
  • gatunek: sałatka
  • mięso:tak/nie
  • ilość porcji: 3 duże "drugośniadaniowe" lub kilkanaście "imprezowych"
  • kalorie w całości: ok.1600 kcal
  • czas przygotowania: 30 min.
SKŁADNIKI

      A. sałatka
  • kasza kuskus 100 g (suchej)
  • pierś z kurczaka 300 g
  • ser typu feta 200 g
  • pomidor 1 szt. (200 g)
  • ogórki kiszone/małosolne 3 szt. (150 g)
  • ogórek 1 szt. (130 g)
  • papryka 0,5 szt. (100 g)
  • cebula 1 szt. (100 g)
  • por - biała część 1 szt. (50 g)
  • rosół/kostka rosołowa do ugotowania kuskusa
  • olej, ulubione przyprawy do przyprawienia piersi z kurczaka przed grillowaniem
      B. dressing
  • musztarda 2 łyżeczki (30 g)
  • ocet balsamiczny 2 łyżeczki (10 g)
  • oliwa 2 łyżeczki (10 g)
  • sól, cukier
PRZYGOTOWANIE
  1. Pierś z kurczaka oczyścić i zamarynować w oleju z ulubionymi przyprawami. Ugrillować.
  2. Kuskus "ugotować" w rosole według przepisu na opakowaniu w misce, w której przyrządzane będzie danie. Wzruszyć kaszę widelcem, kiedy będzie gotowa.
  3. Pokroić drobno cebulę i pora.
  4. Ogórki małosolne/kiszone, ogórka świeżego, pomidor i paprykę pokroić w grubszą kostkę.
  5. Połączyć warzywa z kaszą i dobrze wymieszać.
  6. Ser typu feta pokroić w grubszą kostkę i wymieszać z kaszą i warzywami.
  7. Do małego słoiczka wlać ocet balsamiczny i oliwę. Dodać cukier, sól i musztardę.
  8. Zakręcić słoiczek i mocno nim potrząsnąć, aby składniki dressingu się połączyły.
  9. Polać sałatkę dressingiem i dobrze wymieszać.
  10. Następnie:
  • Ugrillowaną pierś z kurczaka pokroić na kawałki i wrzucić do miski z sałatką. Dobrze wymieszać.
lub
  • Przełożyć sałatkę do pojemników śniadaniowych.
  • Ugrillowaną pierś z kurczaka pokroić na kawałki i wrzucić na wierzch sałatki.
    * SMACZNEGO *
    Wersja gotowa do pracy - grillowany kurczak na sałatce polanej dressingiem.
    POMOCNICZE INFORMACJE
    1. Sałatka bez kurczaka będzie idealna dla TeŻeta do pracy w piątek.
    2. Pierś z kurczaka można ugrillować na patelni grillowej, usmażyć na patelni, upiec w piekarniku a wędzony też chyba będzie pasował.
    3. Kaloryczność sałatki zależy głównie od "tłustości" sera i ilości oliwy w dressingu.
    4. Ja użyłam musztardy z chilli, ale świetnie się nada musztarda miodowa (przepisy TU). Wtedy do dressingu nie trzeba używać cukru.
    5. Ostrość dressingu zależy od ostrości musztardy. Jeśli jest "słaba" to można dodać do dressingu pieprz lub paprykę w proszku.
    6. Pasującymi dodatkami będą również świeża, drobno posiekana natka pietruszki oraz drobno posiekane orzechy laskowe.

    5 komentarzy:

    1. takie połączenie smaków musi być świetne :]

      OdpowiedzUsuń
    2. Twój przepis wykorzystałam na dzień kultur w szkole :) Wyszło przepysznie :P

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Bardzo się cieszę, że Tobie i Twoim koleżankom i kolegom smakowało :D

        Usuń