click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

środa, 17 sierpnia 2011

Ryż z bakaliami

Zazwyczaj na drugie śniadanie szykuję nam kanapki i różne sałatki - warzywa z mięsem lub serem. Dziś, w ramach urozmaicenia do pracy TeŻet i ja wzięliśmy:

* RYŻ Z BAKALIAMI*

INFO
  • posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek, deser, kolacja, do pracy
  • gatunek: kleik ryżowy
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 2 duże, 4 małe
  • kalorie (w całości):  dużo kcal ;)
  • czas przygotowania: 10 min.
  • czas gotowania: 25 min.
SKŁADNIKI
      A. do gotowanego ryżu
  • ryż 100 g (przed ugotowaniem)
  • mleko 0,5 litra
  • wanilia 1/2 laski
  • sól pół łyżeczki
  • cukier brązowy 1 łyżeczka
      B. dodatki
  • pestki:
    • pestki dyni 10 g
    • pestki słonecznika 10 g
  • orzechy:
    • orzechy nerkowca 30 g
    • płatki migdałów 10 g
  • owoce suszone:
    • śliwki 8 szt. (40 g)
    • morele 8 szt. (30 g)
    • daktyle 8 szt. (40 g)
    • figi 4 szt. (30 g)
    • żurawina (30 g)
    • wiórki kokosowe (10 g)
    • banany (40 g)
  • dodatki na trawienie:
    • otręby owsiane 30 g
    • zarodki pszenne 30 g
  • miód 4 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
  1. Wlać mleko do garnka.
  2. Przekroić połówkę laski wanilii wzdłuż i wyjąć nasionka. Nasionka i laskę wanilii wrzucić do garnka z mlekiem.
  3. Mleko posolić i posłodzić. Zagotować.
  4. Do gotującego się mleka wrzucić ryż i gotować ok. 20 min, co jakiś czas mieszając.
  5. Większe owoce pokroić na kawałki, orzechy grubo posiekać.
  6. Do ugotowanego ryżu wrzucić wszystkie dodatki. Wymieszać.
  7. Dodać miód i wymieszać.
* SMACZNEGO *
Ryż już w pojemniku, gotowy do pracy ;)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Tak samo dobre "na ciepło" jak i "na zimno".
  2. Cukier do gotowania ryżu może być zwykły biały kryształ.
  3. Mleko można również doprawić cynamonem.
  4. Przy tej ilości mleka po ugotowaniu ryż powinien mieć konsystencję kleiku. Jeśli zachodzi potrzeba, to należy dolać trochę mleka w trakcie gotowania.
  5. Wybór bakalii i innych dodatków zależy od stanu zapasów w spiżarni :)
  6. Mój ulubiony miód to gryczany i właśnie taki dodałam.
  7. Miód najlepiej dodać, kiedy ryż trochę przestygnie. Podwyższona temperatura zabija wartości odżywcze miodu.

1 komentarz: