Zazwyczaj na drugie śniadanie szykuję nam kanapki i różne sałatki - warzywa z mięsem lub serem. Dziś, w ramach urozmaicenia do pracy TeŻet i ja wzięliśmy:
INFO
* RYŻ Z BAKALIAMI*
INFO
- posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek, deser, kolacja, do pracy
- gatunek: kleik ryżowy
- mięso: nie
- ilość porcji: 2 duże, 4 małe
- kalorie (w całości): dużo kcal ;)
- czas przygotowania: 10 min.
- czas gotowania: 25 min.
SKŁADNIKI
A. do gotowanego ryżu - ryż 100 g (przed ugotowaniem)
- mleko 0,5 litra
- wanilia 1/2 laski
- sól pół łyżeczki
- cukier brązowy 1 łyżeczka
- pestki:
- pestki dyni 10 g
- pestki słonecznika 10 g
- orzechy:
- orzechy nerkowca 30 g
- płatki migdałów 10 g
- owoce suszone:
- śliwki 8 szt. (40 g)
- morele 8 szt. (30 g)
- daktyle 8 szt. (40 g)
- figi 4 szt. (30 g)
- żurawina (30 g)
- wiórki kokosowe (10 g)
- banany (40 g)
- dodatki na trawienie:
- otręby owsiane 30 g
- zarodki pszenne 30 g
- miód 4 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
- Wlać mleko do garnka.
- Przekroić połówkę laski wanilii wzdłuż i wyjąć nasionka. Nasionka i laskę wanilii wrzucić do garnka z mlekiem.
- Mleko posolić i posłodzić. Zagotować.
- Do gotującego się mleka wrzucić ryż i gotować ok. 20 min, co jakiś czas mieszając.
- Większe owoce pokroić na kawałki, orzechy grubo posiekać.
- Do ugotowanego ryżu wrzucić wszystkie dodatki. Wymieszać.
- Dodać miód i wymieszać.
* SMACZNEGO *
Ryż już w pojemniku, gotowy do pracy ;) |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Tak samo dobre "na ciepło" jak i "na zimno".
- Cukier do gotowania ryżu może być zwykły biały kryształ.
- Mleko można również doprawić cynamonem.
- Przy tej ilości mleka po ugotowaniu ryż powinien mieć konsystencję kleiku. Jeśli zachodzi potrzeba, to należy dolać trochę mleka w trakcie gotowania.
- Wybór bakalii i innych dodatków zależy od stanu zapasów w spiżarni :)
- Mój ulubiony miód to gryczany i właśnie taki dodałam.
- Miód najlepiej dodać, kiedy ryż trochę przestygnie. Podwyższona temperatura zabija wartości odżywcze miodu.
pyszny pomysł
OdpowiedzUsuń