click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

środa, 17 sierpnia 2011

Lekki zupo-sos pomidorowy

Czasem TeŻet i ja lubimy zjeść dania lekkie i proste. Sezon pomidorowy w pełni, więc sos pomidorowy do makaronu jest idealny. Po co jednak go zagęszczać, skoro danie ma być jak najlżejsze :)
Niby sos, a trochę zupa
* LEKKI SOS POMIDOROWY *

INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: sos do makaronu
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 2
  • kalorie (w całości): 600-700 kcal (+ makaron)
  • czas przygotowania: 10 min.
  • czas duszenia: 20 min.
SKŁADNIKI
  • pomidory 4 szt. (800 g)
  • pierś z kurczaka 300 g
  • cebula 1 szt. (130 g)
  • papryka 0,5 szt. (60 g)
  • czosnek 3-4 ząbki
  • olej 10 ml
  • sól, cukier, pieprz, bazylia, papryka słodka, papryka ostra, papryka chilli
  • kapary, oliwki

PRZYGOTOWANIE
  1. Pierś z kurczaka pokroić na kawałki.
  2. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Obrać czosnek.
  3. Pomidory obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki.
  4. Rozgrzać olej z połową ilości przypraw (poza cukrem) w garnku. Szybko obsmażyć mięso.
  5. Zmniejszyć ogień pod garnkiem, dorzucić cebulę do mięsa i zeszklić ją.
  6. Dodać pomidory i paprykę.
  7. Doprawić pieprzem, solą, bazylia, papryka słodka, papryka ostra, papryka chilli.
  8. Zamieszać, zwiększyć ogień i gotować w odkrytym garnku ok. 15 min.
  9. Pod koniec gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i cukier.
  10. Podawać z makaronem posypane kaparami i oliwkami.
 * SMACZNEGO *
A tak kadrowany wygląda bardziej na jakąś potrawkę :)

POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Poza sezonem świeże pomidory można zastąpić pomidorami z puszki;)
  2. Kaloryczność jest silnie uzależniona od ilości dodanego cukru i trochę od koloru papryki (info TUTAJ).
  3. Mięso można zamarynować wcześniej w oleju i połowie przypraw i potem wrzucić całość do garnka, ale jeśli nie ma czasu, to polecam sposób przedstawiony powyżej.
  4. Cukru trzeba dodać tyle, aby wydobył głębię smaku z pomidorów. Dokładna ilość zależy od gatunku i stopnia dojrzałości tych warzyw.
  5. Smaczne będzie też z ryżem, a posypać można natką pietruszki lub koperkiem.
  6. Jeśli ktoś nie lubi zupo-sosów i woli bardziej zdecydowaną konsystencję, to można zagęścić sos, np. mąką. Wtedy powyższa porcja wystarczy na 3 osoby.
Przepis dodałam do akcji:
Warzywa psiankowate

    3 komentarze:

    1. Danie wygląda bardzo smakowicie. Bardzo lubię takie proste potrawy.

      OdpowiedzUsuń
    2. i dziś na coś w tym stylu mam ochotę :) muszę zobaczyć co mam w lodówce ;)

      OdpowiedzUsuń
    3. nie ma nic lepszego niz sosik pomidorowy

      OdpowiedzUsuń