niedziela, 26 maja 2013

Krem z kalarepy

Dzisiaj kolejny przepis na zupę-krem. TeŻet i ja mamy do nich ogromną słabość ;) W ostatnim punkcie  pomocniczych informacji znajdziecie spis przepisów na inne kremy, które już pojawiały się w Notatniku Kuchennym.
* KREM Z KALAREPY *
zupa-krem z kalarepy podana z orzechami włoskim... mniam :)
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: zupa
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 4-6
  • kalorie w całości: ok. 620 kcal + orzechy włoskie/płatki migdałów/ziarna słonecznika/pestki dyni
  • czas przygotowania: 5 min. + czas gotowania rosołu
  • czas gotowania: 20 min.
SKŁADNIKI
  • kalarepa 550 g (2 szt.)
  • marchewka gotowana 180 g
  • seler korzeń gotowany 180 g
  • ziemniak 175 g (2 szt. małe)
  • pietruszka gotowana 150 g
  • cebula 150 g (1 szt.)
  • rosół drobiowy/warzywny 1,5 litra
  • oliwa 5 ml
  • orzechy włoskie/płatki migdałów/ziarna słonecznika/pestki dyni
PRZYGOTOWANIE
  1. Ugotować rosół drobiowy. Marchew, pietruszkę i seler, na których gotował się rosół, zostawić do zupy.
  2. Cebulę pokroić w piórka, a pozostałe warzywa - w drobną kostkę.
  3. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę. Smażyć do zeszklenia.
  4. Do cebuli dorzucić ziemniaki i kalarepkę. Wymieszać i zalać rosołem.
  5. Gotować ok. 15 minut bez przykrycia.
  6. Po tym czasie dodać ugotowane warzywa z rosołu i poczekać aż zupa zawrze.
  7. Po ugotowaniu całość zmiksować blenderem.
  8. Na suchej patelni uprażyć orzechy włoskie, płatki migdałów, ziarna słonecznika lub pestki dyni.
  9. Nałożyć krem kalarepkowy na talerze i posypać prażonymi dodatkami.
* SMACZNEGO *
zamiast orzechów włoskich można użyć płatków migdałów albo prażonych pestek dyni czy słonecznika
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Część cebuli można zastąpić porem.
  2. Używam całych kalarepek - razem z łodygami i liśćmi.
  3. Zamiast oliwy można użyć oleju.
  4. Zamiast domowego rosołu można użyć kostek rosołowych kupnych.
  5. Gotowane warzywa można zastąpić surowymi. Wtedy należy wrzucić je do zupy razem z ziemniakami i kalarepką w punkcie 4.
  6. Inne zupy kremy można znaleźć w Notatniku Kuchennym pod poniższymi linkami

2 komentarze:

  1. Uwielbiam:) Robię trochę inaczej, ale zamysł ten sam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam :)
    pozdrawiam i zaparaszam , obserwuję moze i Ty zechcesz zaobserwować :)

    OdpowiedzUsuń