Dawno nie zaglądała do Notatnika Kuchennego :( Miałam urwanie głowy w pracy, więc w naszej kuchni pojawiały się potrawy proste i szybkie, które w większości są już w Notatniku spisane. Udało mi się jednak stworzyć także kilka nowych smaków...
Na pierwszy ogień idzie szybkie ciasto z rabarbarem. Trzeba korzystać z sezonu na to wspaniałe warzywo :) Przepis jest inspirowany przepisem Wiewióry z bloga Dzieje Kuchennej Wiewióry (TUTAJ).
Na pierwszy ogień idzie szybkie ciasto z rabarbarem. Trzeba korzystać z sezonu na to wspaniałe warzywo :) Przepis jest inspirowany przepisem Wiewióry z bloga Dzieje Kuchennej Wiewióry (TUTAJ).
* CIASTO RABARBAROWE Z KEFIREM *
ciasto wyszło mi dość rzadkie, więc rabarbar spadł na dół. Po przekręceniu ciasta znalazł się na górze ;) |
INFO
- posiłek: deser, podwieczorek, impreza
- gatunek: ciasto
- mięso: nie
- ilość porcji: ???
- kalorie w całości: ok. 3500 kcal
- czas przygotowania: 15 min.
- czas pieczenia: 40 min.
SKŁADNIKI
- rabarbar 450 g
- mąka pszenna 300 g
- kefir 200 ml
- jajka 3 szt.
- cukier 250 g + 30 g
- olej 90 g
- proszek do pieczenia 3 łyżeczki (18 g)
- bułka tarta 20 g
PRZYGOTOWANIE
- Rabarbar obrać, pokroić na kawałki i wymieszać z 30 g cukru.
- Przesiać do miski mąkę i pozostały cukier oraz dodać proszek do pieczenia.
- Do składników suchych wlać kefir i olej oraz wbić jajka.
- Wyrabiać ciasto rózgą, aż znikną grudki.
- Wysmarować dno i boki prodiża olejem i obsypać je bułką tartą.
- Wlać ciasto do prodiża.
- Wierzch ciasta obsypać pokrojonym rabarbarem z cukrem.
- Piec ciasto około 40 minut.
* SMACZNEGO *
taka piękna skórka mi wyszła :) |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Prodiż nagrzewa się do temperatury około 200 - 220 stopni C.
- Czas pieczenia można sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka. Jeśli wciśnięty w ciasto po wyjęciu z niego jest suchy, to ciasto jest upieczone.
- Przed podaniem ciasto można oprószyć delikatnie cukrem pudrem.
- Świetnie smakuje z domowymi lodami (przepis TUTAJ).
fajnie, że mogłam podrzucić Ci inspiracje :) fajne ciacho :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis :) Stał się hitem ostatnich dni u mnie w domu :)
Usuń