Za oknem pogoda jesienna już od paru dni, a my nadal codziennie jemy po dwie porcje domowych lodów. Najprostsze z możliwych: mrożone owoce + jogurt naturalny.
A wszystko zaczęło się na początku lata od zamrożonych jagód, które dostaliśmy od Mamy TeŻeta. Zmiksowałam je bez rozmrażania w blenderze, dodałam jogurt naturalny i wyszły przepyszne lody jagodowe. Od tego czasu eksperymentujemy ze smakami różnych owoców. Dzisiejszy przepis to lody malinowe, ale spokojnie można maliny zastąpić jagodami, jeżynami, porzeczkami i tym podobnymi drobnymi owocami sezonowymi.
INFO
- posiłek: deser, impreza
- gatunek: lody
- mięso: nie
- ilość porcji: 2 dla obżartuchów, 4 normalne ;)
- kalorie w całości: w zależności od rodzaju jogurtu i ilości cukru
- czas przygotowania: 10 min. + kilka godzin (czas zamarzania malin)
SKŁADNIKI
- maliny 500 g
- jogurt naturalny 400 g
- lawenda 1 garść świeżej lub 0,5 garści suszonej
- cukier
PRZYGOTOWANIE
- Maliny wrzucić do miski i włożyć do zamrażalnika, aby całkowicie zamarzły.
- Zamarznięte maliny pokruszyć w blenderze przy użyciu przystawki do kruszenia lodu.
- Przerzucić maliny do miski, w której się mroziły i dodać jogurt naturalny.
- Maliny z jogurtem mieszać dokładnie około 5 minut, aby ziarenka malin zaczęły się lekko rozmrażać i dobrze połączyły z jogurtem.
- Spróbować lody i dodać lawendę oraz dosłodzić do smaku cukrem.
- Podawać od razu.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Jeśli ktoś nie lubi lawendy, to można ją pominąć :)
- Maliny można zastąpić jagodami, jeżynami, porzeczkami i tym podobnymi drobnymi owocami sezonowymi.
- Im mniej cukru, tym lepiej :)
- Punkt 4 to idealny sposób na zajęcie czymś dzieciaki chociaż na 5 minut :)
- W misce, w której mroziły się maliny, można lody przechowywać w lodówce nawet do 1 godz.
- Jeśli lody wkładamy do zamrażalnika, aby podać je później należy co ok. 15 - 20 minut mieszać je.
Piękny kolor tych lodów!
OdpowiedzUsuńJa jem lody cały rok bez względu na porę roku,dlatego dla mnie to nie dziwne.
Smacznego!
Takie maliny czerwone, to i kolor lodów piękny, malinowy :) Ja, niestety, mam mały zamrażalnik, który zimą jest pełen zapasów, więc nie mam jak jeść domowych lodów w jesienne czy zimowe dni :(
UsuńWyglądają bosko!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńkolor obłędny ;) I fajny sposób na lody, mrozić owoce i mieszać z jogurtem ;)
OdpowiedzUsuń