Lubimy z TeŻetem zupy, więc dość często gotuję rosół, który jest ich wszystkich podstawą. Zawsze jednak pojawia się problem: co zrobić z mięsem i warzywami, na których gotowałam bulion? Staram się zagospodarować te resztki na różne sposoby, bo nieśmiertelna polska, tradycyjna sałatka warzywna już nam się dawno przejadła.
W tę sobotę, z gotowania letniego rosołu na ostro zostało mi ciut ciut mięsa i trochę więcej różnorodnych warzyw. Postanowiłam zrobić z tych resztek "chiński" farsz warzywno-mięsny, który można włożyć w pierogi, krokiety, sajgonki... A ja użyłam go do zapiekanki makaronowej. Trochę lżejszej kalorycznie niż ta klasyczna (przepis TUTAJ).
W tę sobotę, z gotowania letniego rosołu na ostro zostało mi ciut ciut mięsa i trochę więcej różnorodnych warzyw. Postanowiłam zrobić z tych resztek "chiński" farsz warzywno-mięsny, który można włożyć w pierogi, krokiety, sajgonki... A ja użyłam go do zapiekanki makaronowej. Trochę lżejszej kalorycznie niż ta klasyczna (przepis TUTAJ).
INFO
- posiłek: obiad, kolacja
- gatunek: zapiekanka
- mięso: tak
- ilość: na 2 osoby
- kalorie w całości:
- farszu: 330 kcal
- zapiekanki makaronowej (z połową farszu): 650 kcal
- czas przygotowania farszu: 10 min.
- czas przygotowania zapiekanki: 5 min.
- czas zapiekania: 20 min.
SKŁADNIKI
- gotowane mięso wołowe 40 g
- gotowane mięso z indyka 40 g
- gotowana marchewka 160 g
- gotowany seler 80 g
- gotowana pietruszka 20 g
- gotowana kalarepa 60 g
- papryka gotowana 30 g
- gotowana papryczka chilli 10 g
- świeża papryczka chilli 10 g
- cebula 0,5 szt. (60 g)
- por (jasnozielona część) 30 g
- olej 5 g
- sos sojowy 1 łyżka
- ocet ryżowy 1 łyżka
- cukier, imbir, cynamon
- makaron ryżowy po ugotowaniu 240 g (80 g suchego)
- "chiński" farsz warzywno-mięsny 0,5 powyższej porcji
- jajko 2 szt.
- sól, pieprz czarny mielony
- olej 10 g
PRZYGOTOWANIE
A. Przygotowanie farszu- Mięso wołowe i wieprzowe drobno pokroić.
- Gotowaną marchewkę, pietruszkę, seler, kalarepę, paprykę i papryczkę chilli oraz świeże chilli drobno pokroić.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę a por w piórka i podsmażyć na patelni na oleju aż do zeszklenia.
- Mięso i warzywa połączyć w misce.
- Dodać sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, imbir i cynamon. Dokładnie wymieszać.
- Używać jako farsz do pierogów, krokietów, sajgonek lub składnik zapiekanki makaronowej.
- Makaron ryżowy ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Do makaronu dorzucić połowę ilości powyższego farszu i dobrze wymieszać.
- Dodać jajka, dobrze wymieszać.
- Doprawić zapiekankę solą i pieprzem do smaku. Całość dobrze wymieszać.
- Wlać olej na patelnię i dobrze go rozgrzać na dużym ogniu.
- Wyłożyć masę makaronową na patelnię, rozłożyć ją równomiernie i przykryć przykrywką.
- Zmniejszyć ognień i smażyć 7 minut.
- Po tym czasie zwiększyć ogień i smażyć jeszcze 3 min.
- Przekręcić zapiekankę na druga stronę za pomocą płaskiego talerza.
- Smażyć z drugiej strony na małym ogniu 7 min.
- Po tym czasie zwiększyć ogień i smażyć jeszcze 3 min.
- Zdjąć zapiekankę z patelni.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
- Do wszystkich farszy z gotowanego mięsa wykorzystuję mięso i warzywa, na których gotowałam rosół.
- Składniki farszu (rodzaj i ilość) zależą od tego, co zostaje mi z gotowania rosołu.
- Pozostałą połowę farszu wrzuciłam do papieru ryżowego, zawinęłam w postać sakiewek i wrzuciłam nad parę. Ten obiad też był super :)
- Farsz w stylu indyjskim można znaleźć TUTAJ.
bardzo ciekawa opcja na wykorzystanie resztek z rosołu ;) w dobrej kuchni nic się nie zmarnuje ;)
OdpowiedzUsuńgdzieś w głębi siebie źle się czuję, kiedy jedzenie wyrzucam... Stąd i przerabianie resztek :)
UsuńBardzo lubię przerabiać mięso z rosołu, ostatnio nawet specjalnie go gotowałem, bo potrzebne mi było takie mięso ;) Z warzyw zjadam tylko marchewkę, bo za resztą nie przepadam, chociaż pewnie w takiej zapiekance bym wsunął i nawet nie zauważył ;)
OdpowiedzUsuńZ rosołu wyciągamy marchewkę, pietruszkę i kawałek selera. Do tego dodajemy troszkę masła, można posolić, trzeba wszytsko razem zgnieść i zmieszać - zrobić trochę papkę jak dla niemowlaka i jeść :D uwielbiam to!
OdpowiedzUsuńJa właśnie nie przepadam za takimi papkami. Dolałabym do twojej propozycji bulionu, podgrzała, doprawiła sosem tabasco i zjadła jako zupę krem :)
UsuńSuper pomysł!! Ja zawsze z mięsa z rosołu robiłam jakieś potravki, ale Twoja zapiekanka jest po prostu przepyszna!!
OdpowiedzUsuńhttp://iziorka.blogspot.com/
mięso z rosołu można również przerobić na farsz do pierogów czy krokietów :)
OdpowiedzUsuń