click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

wtorek, 14 sierpnia 2012

Cel: zagospodarować mięso i warzywa z rosołu

Lubimy z TeŻetem zupy, więc dość często gotuję rosół, który jest ich wszystkich podstawą. Zawsze jednak pojawia się problem: co zrobić z mięsem i warzywami, na których gotowałam bulion? Staram się zagospodarować te resztki na różne sposoby, bo nieśmiertelna polska, tradycyjna sałatka warzywna już nam się dawno przejadła.
W tę sobotę, z gotowania letniego rosołu na ostro zostało mi ciut ciut mięsa i trochę więcej różnorodnych warzyw. Postanowiłam zrobić z tych resztek "chiński" farsz warzywno-mięsny, który można włożyć w pierogi, krokiety, sajgonki... A ja użyłam go do zapiekanki makaronowej. Trochę lżejszej kalorycznie niż ta klasyczna (przepis TUTAJ).
* "CHIŃSKA" ZAPIEKANKA MAKARONOWA *
Photobucket
INFO
  • posiłek: obiad, kolacja
  • gatunek: zapiekanka
  • mięso: tak
  • ilość: na 2 osoby
  • kalorie w całości:
    • farszu: 330 kcal
    • zapiekanki makaronowej (z połową farszu): 650 kcal
  • czas przygotowania farszu: 10 min.
  • czas przygotowania zapiekanki: 5 min.
  • czas zapiekania: 20 min.
SKŁADNIKI

     A. farsz "chiński" warzywno-mięsny
  • gotowane mięso wołowe 40 g
  • gotowane mięso z indyka 40 g
  • gotowana marchewka 160 g
  • gotowany seler 80 g
  • gotowana pietruszka 20 g
  • gotowana kalarepa 60 g
  • papryka gotowana 30 g
  • gotowana papryczka chilli 10 g
  • świeża papryczka chilli 10 g
  • cebula 0,5 szt. (60 g)
  • por (jasnozielona część) 30 g
  • olej 5 g
  • sos sojowy 1 łyżka
  • ocet ryżowy 1 łyżka
  • cukier, imbir, cynamon
     B. składniki zapiekanki makaronowej
  • makaron ryżowy po ugotowaniu 240 g (80 g suchego)
  • "chiński" farsz warzywno-mięsny 0,5 powyższej porcji
  • jajko 2 szt.
  • sól, pieprz czarny mielony
  • olej 10 g
PRZYGOTOWANIE

    A. Przygotowanie farszu
  1. Mięso wołowe i wieprzowe drobno pokroić.
  2. Gotowaną marchewkę, pietruszkę, seler, kalarepę, paprykę i papryczkę chilli oraz świeże chilli drobno pokroić.
  3. Cebulę pokroić w drobną kostkę a por w piórka i podsmażyć na patelni na oleju aż do zeszklenia.
  4. Mięso i warzywa połączyć w misce.
  5. Dodać sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, imbir i cynamon. Dokładnie wymieszać.
  6. Używać jako farsz do pierogów, krokietów, sajgonek lub składnik zapiekanki makaronowej.
    B. Przygotowanie zapiekanki makaronowej
  1. Makaron ryżowy ugotować według przepisu na opakowaniu.
  2. Do makaronu dorzucić połowę ilości powyższego farszu i dobrze wymieszać.
  3. Dodać jajka, dobrze wymieszać.
  4. Doprawić zapiekankę solą i pieprzem do smaku. Całość dobrze wymieszać.
  5. Wlać olej na patelnię i dobrze go rozgrzać na dużym ogniu.
  6. Wyłożyć masę makaronową na patelnię, rozłożyć ją równomiernie i przykryć przykrywką.
  7. Zmniejszyć ognień i smażyć 7 minut.
  8. Po tym czasie zwiększyć ogień i smażyć jeszcze 3 min.
  9. Przekręcić zapiekankę na druga stronę za pomocą płaskiego talerza.
  10. Smażyć z drugiej strony na małym ogniu 7 min.
  11. Po tym czasie zwiększyć ogień i smażyć jeszcze 3 min.
  12. Zdjąć zapiekankę z patelni.
* SMACZNEGO *
Photobucket
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Do wszystkich farszy z gotowanego mięsa wykorzystuję mięso i warzywa, na których gotowałam rosół.
  2. Składniki farszu (rodzaj i ilość) zależą od tego, co zostaje mi z gotowania rosołu.
  3. Pozostałą połowę farszu wrzuciłam do papieru ryżowego, zawinęłam w postać sakiewek i wrzuciłam nad parę. Ten obiad też był super :)
  4. Farsz w stylu indyjskim można znaleźć TUTAJ.

7 komentarzy:

  1. bardzo ciekawa opcja na wykorzystanie resztek z rosołu ;) w dobrej kuchni nic się nie zmarnuje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gdzieś w głębi siebie źle się czuję, kiedy jedzenie wyrzucam... Stąd i przerabianie resztek :)

      Usuń
  2. Bardzo lubię przerabiać mięso z rosołu, ostatnio nawet specjalnie go gotowałem, bo potrzebne mi było takie mięso ;) Z warzyw zjadam tylko marchewkę, bo za resztą nie przepadam, chociaż pewnie w takiej zapiekance bym wsunął i nawet nie zauważył ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z rosołu wyciągamy marchewkę, pietruszkę i kawałek selera. Do tego dodajemy troszkę masła, można posolić, trzeba wszytsko razem zgnieść i zmieszać - zrobić trochę papkę jak dla niemowlaka i jeść :D uwielbiam to!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie nie przepadam za takimi papkami. Dolałabym do twojej propozycji bulionu, podgrzała, doprawiła sosem tabasco i zjadła jako zupę krem :)

      Usuń
  4. Super pomysł!! Ja zawsze z mięsa z rosołu robiłam jakieś potravki, ale Twoja zapiekanka jest po prostu przepyszna!!
    http://iziorka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. mięso z rosołu można również przerobić na farsz do pierogów czy krokietów :)

    OdpowiedzUsuń