click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

piątek, 7 października 2011

Pierogi z mięsem - farsz indyjski

Pierogi z mięsem to typowe polskie danie. Dodatek piklowanego czosnku pozwala wyczarować polskie pierogi z mięsem z nutką Indii w tle.
* PIEROGI Z MIĘSEM - FARSZ INDYJSKI*
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: pierogi
  • mięso: tak
  • ilość: 60 - 70 szt.
  • kalorie w całości: ???
  • czas przygotowania farszu: 30 min.
  • czas przygotowania pierogów: 2 godz. (przepis na ciasto na pierogi umieściłam TUTAJ)
  • czas gotowania: porcjami po 3 - 5 min. od momentu wypłynięcia
SKŁADNIKI
  • gotowane mięso wołowe 150 g
  • gotowane mięso z kurczaka 100 g
  • cebula 1 szt. (150 g)
  • piklowany czosnek 120 g (TAKI)
  • gotowana marchewka 100 g
  • gotowany seler 70 g
  • gotowana pietruszka 70 g
  • tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE
  1. Mięso wołowe i z kurczaka drobno pokroić lub zmielić.
  2. Gotowaną marchewkę, pietruszkę i seler drobno pokroić lub zmielić.
  3. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni, aż do zeszklenia.
  4. Mięso i warzywa połączyć w misce.
  5. Dodać pikle czosnkowe i dokładnie wymieszać.
  6. Nakładać farsz na wykrojone krążki ciasta i dalej postępować według instrukcji lepienia i gotowania pierogów STĄD.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Do wszystkich farszy z gotowanego mięsa wykorzystuję mięso i warzywa, na których gotowałam rosół.
  2. Użycie do farszu mięsa z piersi kurczaka spowoduje, że farsz będzie bardziej suchy. Osobiście nie polecam...
  3. To właśnie piklowany czosnek nadaje ostrość i charakterystyczny smak temu farszowi.
  4. Farsz można wykorzystać też do naleśników z mięsem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz