Uwielbiamy z TeŻetem pierogi. Są one jednak na tyle pracochłonne, że robię je rzadko, ale jak już mam dzień pierogowy (tak, jak w zeszłą sobotę), to robię je w ilościach hurtowych i z różnymi farszami (przepisy na farsze:
RUSKIE,
Z MIĘSEM,
Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI). Przepis na ciasto jest starym, sprawdzonym przepisem rodzinnym :)
* CIASTO NA PIEROGI *
 |
pierogi ruskie podsmażone na patelni |
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: pierogi
- mięso: nie
- ilość: 110 - 120 szt.
- kalorie w całości: zależne od rodzaju farszu
- czas przygotowania: 2 godz.
- czas gotowania: porcjami po 3 - 5 min. od momentu wypłynięcia
SKŁADNIKI
- mąka 1 kg (+ do podsypywania)
- jajko 1 szt.
- woda przegotowana (ile zabierze)
- sól do gotowania
- tłuszcz do polania pierogów
PRZYGOTOWANIE
- Z mąki, wody i jajka zagnieść ciasto.
- Rozwałkować kawałek ciasta na cienki placek. Należy pamiętać o podsypywaniu mąki, aby ciasto nie lepiło się do stolnicy/blatu i do wałka.
- Wykrawać z ciasta kółka.
- Na każde kółko nałożyć farsz. Dokładnie zlepić brzegi kółeczka.
- Wrzucić pierogi do wrzącej, osolonej wody i gotować 3 - 5 min. od momentu wypłynięcia.
- Przełożyć ugotowane pierogi do miski, polać tłuszczem i podawać na stół.
- Powtarzać punkty 2 - 7 aż do wyczerpania się ciasta.
* SMACZNEGO *
- Oczywiście można lepić pierogi ręcznie i bawić się w ozdobne brzegi i inne "przerosty formy nad treścią", ale przy ilości 20 sztuk. Przy normalnej ilości (u mnie min. 220 - 240 szt.) przydaje się "ustrojstwo" do wykrawania pierogów i zlepiania ich (fotka poniżej).
- Jeśli brzegi nie chcą się lepić, należy je delikatnie posmarować wodą przegotowaną.
- Polanie tłuszczem zapobiega sklejaniu się pierogów.
- Rodzaj tłuszczu do polania zależy u mnie od rodzaju pierogów. Ruskie polewam TYLKO smalcem, a do innych albo smalec, albo masło, albo olej.
- Następnego dnia pierogi można wrzucić do osolonego wrzątku lub podgrzać na patelni.
 |
moja ulubiona foremka do pierogów |
MROŻENIE PIEROGÓW
- Pierogi wrzucić do wrzątku i gotować 1 min.
- Polać pierogi tłuszczem i pozwolić im ostygnąć.
- Podzielić pierogi na pojedyncze porcje obiadowe ( u mnie po 20 szt. na 1 obiad na 1 osobę).
- Rozłożyć pierogi na deskach do krojenia i porcjami wkładać do zamrażalnika na 20 - 30 min.
- Po tym czasie lekko zmrożone pierogi przekładać do pudełek, w których będą przechowywane w zamrażalniku.
- Można przechowywać do 3 miesięcy w zamrażalniku.
- Po wyjęciu z zamrażalnika zamrożone wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 5 - 7 min. od momentu wypłynięcia.
Lubię pierogi i też mam dni hurtowe czasami nawet 300 wychodzi ale zawsze robię z falbaneczką ,takie ustrojstwo jakoś do mnie nie przemawia ale jak to ze wszystkim w życiu każdy lubi co innego:)
OdpowiedzUsuńAkurat robie pierogi :) cenne porady, przynajmniej dowiedziałam się jak je mam teraz ugotować:D
OdpowiedzUsuńUstrojstwo jest the best! :)
OdpowiedzUsuńAgmo, narobiłaś mi smaku na domowe pierogi. Będę musiała się też któregoś dnia zabrać za ich zrobienie. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń