czwartek, 6 października 2011

Krem z dyni

Łatwo zauważyć, że jesteśmy z TeŻetem miłośnikami zup - kremów ;) W związku z sezonem dyniowym dziś pojawia się na blogu:

* KREM Z DYNI *

INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: zupa
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 2
  • kalorie w całości: ok. 500 - 600 kcal
  • czas przygotowania: 15 min.
  • czas gotowania: 20 min.
SKŁADNIKI
  • dynia (miąższ) 700 g
  • cebula 1 szt. (100 g)
  • marchewka 1 szt. (50 g)
  • oliwa aromatyzowana chilli 15 ml
  • papryczka chilli wedle uznania
  • rosół drobiowy/wołowy/warzywny 500 ml
  • piklowany czosnek 1 - 2 łyżki
  • pestki dyni/ziarna słonecznika 20 g
PRZYGOTOWANIE
  1. Dynię pokroić na małe kawałki, cebulę w piórka, a marchewkę w plasterki.
  2. Drobno posiekać papryczkę chilli.
  3. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę. Smażyć do zeszklenia.
  4. Do cebuli dorzucić pokrojoną marchewkę i dynię. Wymieszać i zalać rosołem.
  5. Gotować ok. 20 min.
  6. Po ugotowaniu do garnka dorzucić piklowany czosnek i zmiksować całość blenderem do uzyskania ulubionej konsystencji.
  7. Na suchej patelni uprażyć pestki dyni lub ziarna słonecznika.
  8. Nałożyć zupę-krem na talerze i posypać prażonymi ziarnami.
* SMACZNEGO *

POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Część cebuli można zastąpić porem.
  2. Piklowany czosnek można zrobić w domu (TU) lub użyć całkiem dobrego gotowego produktu TU.
  3. Oliwa nie musi być smakowa, wtedy można dodać więcej papryczki chilli.
  4. Zamiast domowego rosołu można użyć kostek rosołowych kupnych. Rodzaj bulionu jest obojętny.
  5. Miłośnicy łagodnego smaku nie powinni szaleć z czosnkiem (zwłaszcza piklowanym) i papryczką chilli ;)
  6. Dodatek świeżej papryczki chilli można zastąpić papryczką marynowaną (przepis TUTAJ), z oliwy (zerknij TUTAJ), suszonej mielonej, sosu tabasco lub sosu sambal oelek.
  7. Kaloryczność zależy od rodzaju rosołu (najmniej kalorii ma bulion warzywny i drobiowy) oraz rodzaju i ilości prażonych ziaren.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz