Łatwo zauważyć, że jesteśmy z TeŻetem miłośnikami zup - kremów ;) W związku z sezonem dyniowym dziś pojawia się na blogu:
* KREM Z DYNI *
- posiłek: obiad
- gatunek: zupa
- mięso: nie
- ilość porcji: 2
- kalorie w całości: ok. 500 - 600 kcal
- czas przygotowania: 15 min.
- czas gotowania: 20 min.
SKŁADNIKI
- dynia (miąższ) 700 g
- cebula 1 szt. (100 g)
- marchewka 1 szt. (50 g)
- oliwa aromatyzowana chilli 15 ml
- papryczka chilli wedle uznania
- rosół drobiowy/wołowy/warzywny 500 ml
- piklowany czosnek 1 - 2 łyżki
- pestki dyni/ziarna słonecznika 20 g
PRZYGOTOWANIE
- Dynię pokroić na małe kawałki, cebulę w piórka, a marchewkę w plasterki.
- Drobno posiekać papryczkę chilli.
- W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę. Smażyć do zeszklenia.
- Do cebuli dorzucić pokrojoną marchewkę i dynię. Wymieszać i zalać rosołem.
- Gotować ok. 20 min.
- Po ugotowaniu do garnka dorzucić piklowany czosnek i zmiksować całość blenderem do uzyskania ulubionej konsystencji.
- Na suchej patelni uprażyć pestki dyni lub ziarna słonecznika.
- Nałożyć zupę-krem na talerze i posypać prażonymi ziarnami.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
- Część cebuli można zastąpić porem.
- Piklowany czosnek można zrobić w domu (TU) lub użyć całkiem dobrego gotowego produktu TU.
- Oliwa nie musi być smakowa, wtedy można dodać więcej papryczki chilli.
- Zamiast domowego rosołu można użyć kostek rosołowych kupnych. Rodzaj bulionu jest obojętny.
- Miłośnicy łagodnego smaku nie powinni szaleć z czosnkiem (zwłaszcza piklowanym) i papryczką chilli ;)
- Dodatek świeżej papryczki chilli można zastąpić papryczką marynowaną (przepis TUTAJ), z oliwy (zerknij TUTAJ), suszonej mielonej, sosu tabasco lub sosu sambal oelek.
- Kaloryczność zależy od rodzaju rosołu (najmniej kalorii ma bulion warzywny i drobiowy) oraz rodzaju i ilości prażonych ziaren.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz